Naturreservat
Göteborgs Stads naturreservat
Göteborgs Stad förvaltar sex naturreservat:
- Delsjöområdet
- Rya Skog
- Sillvik
- Hult Åsen
- Välen
- Stora Amundön och Billdals skärgård
Vättlefjäll, Änggårdsbergen, Sandsjöbacka, Nordre älvs estuarium samt Göta älv och Nordre älvs reservat förvaltas av Västkuststiftelsen i samarbete med Göteborgs Stad. Du hittar alla naturreservat i Göteborg på Länsstyrelsens webbplats.
Den vita snöstjärnan visar vägen
Ett naturreservats gränser markeras med hjälp av skyltade stolpar som har en snöstjärna på blå botten, eller målade snöstjärnor på träd. En informationsskylt med karta beskriver områdets natur och sevärdheter.
Naturreservatets skötselplan
Till varje naturreservat görs en skötselplan. I skötselplanen framgår vilka värden som ska skyddas samt vilka naturvårdande insatser som behöver göras i reservatet – för natur- och kulturvård samt friluftslivet.
Skötselplaner hittar du på Länsstyrelsens webbplats.
Tillåtet och förbjudet i naturreservat
Varje naturreservat är unikt och har därför egna regler, som kallas föreskrifter, för att bevara värdena i området. Syftet med naturreservatet avgör vilka begränsningar som gäller. Vanliga föreskrifter är att du inte får tälta, plocka blommor och att eldning bara är tillåten på utpekade platser.
Föreskrifter för reservaten hittar du på Länsstyrelsens webbplats.
I fokus
Pågående process: Lärjeåns dalgång blir naturreservat
Lärjeåns dalgång föreslås bli ett naturreservat. Syftet med att bilda naturreservatet är att säkerställa områdets stora natur-, kultur-, landskapsbilds- och friluftslivsvärden. Delar av området är av riksintresse för naturvården och ingår också i EU:s nätverk för skyddsvärd natur, Natura 2000. I Lärjeån finns lax, öring och flodpärlmussla och i ravinlandskapets ädellövskogar finns en intressant flora.
Pågående process: Slottsskogen blir kulturreservat
Slottsskogen föreslås bli ett kulturreservat. Med sin långa tradition som rekreationsområde utgör Slottsskogen ett viktigt kulturhistoriskt arv, en grön lunga och en social mötesplats i Göteborg! Ett kulturreservat skulle innebära ett starkare skydd av Slottsskogen men också högre krav vid utveckling och förvaltning av parken som på flera sätt är en viktig och betydelsefull del av Göteborg.
Skötsel av skog och natur
Planering av naturreservat och andra områdesskydd
Ansök om tillstånd eller dispens i naturreservat
Kontakta Göteborgs Stad
Har du synpunkter eller frågor om naturområden så kan du kontakta oss.
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg