Till sidans huvudinnehåll

Släktforska


Släktforskning kan bli en spännande resa tillbaka i tiden. På biblioteken finns digitala tjänster och böcker som kan hjälpa dig.

På biblioteken finns det många användbara resurser för dig som släktforskar. Det finns både digitala resurser och tryckt material som kan hjälpa dig.

Flera av biblioteken erbjuder även handledning i olika former av släktforskning. Vänd dig till biblioteken om du vill veta mer. I bibliotekens kalendarium kan du hitta och boka in dig på nästa handledningstillfälle.

Digitala resurser

Samtliga bibliotek i Göteborg har söktjänsterna Digitala forskarsalen (tidigare SVAR) och Arkiv Digital online.

Arkiv Digital

En släktforskningssöktjänst där Sveriges kyrkoböcker, mantalslängder, domböcker, bouppteckningar, militära rullor med mera finns. Tillgänglig på biblioteket. Starta programmet AD-Online från Startmenyn och klicka sedan på "Logga in" utan att fylla i något. Instruktionsfilmer för Arkiv Digital Online.

Digitala forskarsalen

Digitala forskarsalen tidigare SVAR är en släktforskningssöktjänst. Sök i Riksarkivets digitaliserade arkiv efter mantalslängder, kyrkoböcker och folkräkningar med mera.Sök i Digitala forskarsalen på biblioteket eller hemifrån.

EmiWeb

Släktforskningssöktjänst med material om ut- och invandringen till och från Sverige fram till omkring 1950. Här finns främst svenskt, nordiskt och amerikanskt material. EmiWeb är tillgängligt på Askims bibliotek , Lundby bibliotek och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Logga in på EmiWeb på biblioteket.

Bibliotekets söktjänstdatorer

På olika bibliotek finns fler söktjänster för släktforskning installerade på särskilda datorer. Detta gäller till exempel Sveriges dödbok, Begravda i Sverige, Sveriges Befolkning, Emigranten Populär, Grill, Häradsekonomiska kartan, Rosenberg, Rotemannen, Vallonskivan och Smedskivan.

Användbara släktforskningslänkar

Kontakta närmaste bibliotek

Har du synpunkter eller frågor om släktforskning så kan du kontakta ditt närmsta bibliotek.

${loading}