Till sidans huvudinnehåll
Skyltfönster med vita lådor med böcker på

Förändringar på våra bibliotek

Biblioteken i Göteborg arbetar för att ge en likvärdig och tillgänglig service för alla i staden. Vi erbjuder en blandning av fysiska bibliotek, kompletterande tjänster och digitala lösningar. Här berättar vi om de förändringar som pågår i form av renoveringar, flyttar och nya servicestationer.

Våra bibliotek anpassas efter dina behov

Göteborgs bibliotek förändras hela tiden för att bättre möta göteborgarnas behov. Vi använder statistik, budget, användarundersökningar och demografi för att fatta beslut om förändringar. Det kan innebära att vi öppnar, stänger, flyttar eller renoverar bibliotek för att göra dem mer tillgängliga.

En plan för våra lokaler

Vi planerar noggrant för att säkerställa att alla i Göteborg har tillgång till biblioteksservice. Vår lokalbehovsplan visar vad som behövs när det gäller nya lokaler, flyttar, anpassningar och underhåll.

Planen är vägledande och alla beslut tas av kulturnämnden.

Här kan du läsa kulturnämndens lokalbehovsplan.

I samband med att kulturnämnden fattade beslut om Lokalbehovsplanen i september 2023 fick kulturförvaltningen bland annat i uppdrag att utreda behov av biblioteksverksamhet i Linnéstaden och Majorna samt ge svar på hur en omlokalisering av befintlig verksamhet på Världslitteraturhuset kan genomföras. Uppdragen kommer att redovisas på kulturnämndens möte 26 augusti.

Frölunda bibliotek är stängt för renovering

Frölunda bibliotek är stängt sedan september 2023 för att förbättra ventilationen och renovera hela biblioteket. Målet är att skapa en trygg och tillgänglig mötesplats som uppmuntrar till läsning och lärande.

Vi planerar att öppna biblioteket igen i början av 2025 men beslutet tas senare i år.

Läs mer om renoveringen på Frölunda kulturhus webbplats.

Ett tillfälligt pop up-bibliotek på Frölunda Torg

Sedan oktober 2023 finns ett tillfälligt pop up-bibliotek på Frölunda Torg. Det är öppet varje dag och erbjuder full service med boklån, reservationer och utskrifter.

Läs mer om pop up-biblioteket på Frölunda kulturhus webbplats.

Bokhylla med böcker, låneautomat och vagn. I bakgrunden människor i rörelse.
Biblioteksservice Kärra ligger i Kärra sim- och sporthall. Här kan du hämta, lämna och låna böcker. Foto: Julia Åhall

Ny servicestation och hållplats för bokbussen i Kärra

Kärra bibliotek stängde den 20 juni 2024. Den 8 juli öppnade Biblioteksservice Kärra i Kärra sim- och sporthall, där du kan hämta, lämna och låna böcker. Bokbussen kommer att få en ny hållplats vid Lillekärrshallen/Klarebergsskolan och vi ordnar andra läsfrämjande aktiviteter i området.

Du är också välkommen till våra andra bibliotek. I området runt Kärra finns biblioteken i Angered, Backa, Lundby och Tuve.

Trulsegårdens bibliotek har stängt

Trulsegårdens bibliotek stängde den 20 juni 2024. Vi planerar fler hållplatser för bokbussen i området och uppsökande verksamhet för barn, unga och äldre.

När Trulsegårdens bibliotek har stängt är du välkommen till våra andra bibliotek. I närheten finns biblioteken i Torslanda, i Biskopsgården och på Friskväderstorget.

Hjällbo bibliotek flyttar till nya lokaler

Hjällbo bibliotek flyttar till nya lokaler i Hjällbo centrum i början av 2025, eftersom skolan där biblioteket ligger idag ska rivas. Den nya lokalen ligger mer centralt och nära kollektivtrafik.

Läs mer om flytten och tyck till om det nya biblioteket på Hjällbo biblioteks webbplats.

Kontakta biblioteken

Har du synpunkter eller frågor om förändringarna på våra bibliotek? Här hittar du kontaktuppgifter till biblioteken.

${loading}