Till sidans huvudinnehåll

Biblioteksavgifter

Det är gratis att låna på biblioteket. Biblioteket har inga förseningsavgifter. Om det du lånat blivit förstört eller försvunnit, måste du betala så att vi kan ersätta det.

Inga förseningsavgifter

Biblioteken i Göteborg har inga förseningsavgifter. Du behöver inte betala om du lämnar tillbaka det du lånat för sent. Men det är viktigt att låna om eller lämna tillbaka dina lån. Om du behåller ett lån utan att låna om, blir du efter ett tag skyldig att betala ersättning.

Förseningsavgiften tas bort från 1 januari 2023. Från 17 mars 2020 till 31 december 2022 har biblioteken i Göteborg testat att inte ha förseningsavgifter. Juni år 2022 beslutade kulturnämnden att ta bort förseningsavgiften vid lån av medier med start 1 januari 2023.

Få påminnelse om lån

Få en påminnelse två dagar innan dina lån löper ut genom att registrera din e-postadress i bibliotekskatalogen Gotlib.

Försvunna eller skadade böcker

Du måste ersätta lån som har blivit förstörda eller förlorade, exakt ersättningsbelopp beror på typ av media.

Har du frågor som handlar om en försvunnen bok eller ett krav, kontakta ditt bibliotek i första hand. Du kan också skicka mejl till: kravet@ kultur.goteborg.se

Om du har över 99 kronor i skuld till biblioteket spärras ditt bibliotekskort. Då kan du inte längre låna till exempel böcker, film, musik och tv-spel.

Betalning till bankgiro

Du kan betala dina avgifter på ditt bibliotek eller med den faktura du har fått av oss. Om du har förlorat din faktura betalar du in beloppet på bankgiro: 5218-8489. Det är samma kontonummer för alla folkbibliotek i Göteborg. Som meddelande skriver du personnummer eller bibliotekskortnummer för den person det gäller.

Kontakta närmaste bibliotek

Har du synpunkter eller frågor om avgifter på biblioteken så kan du kontakta närmaste bibliotek.

${loading}