Till sidans huvudinnehåll

Lånecyklar (Styr och Ställ)


Styr & Ställ är stadens lånecyklar som funnits runt om i centrala Göteborg sedan 2010.
Turkos styr-&-ställ-cykel
Så här ser de turkosa Styr & Ställ-cyklarna ut.

Så fungerar Styr & Ställ

För dig som vill använda en lånecykel har Styr & Ställ-systemet många fördelar. Cyklarna är bra, de finns på många platser, och är smidiga att låna och lämna tillbaka. Så här fungerar cyklarna:

  • Ett årskort kostar 300 kronor och gäller i 365 dagar från inköpsdatum. Det ger 60 minuters fri cykling för varje lånetillfälle, därefter tillkommer avgift.
  • 1750 cyklar i Mölndal och Göteborg.
  • Cyklarna har 7 växlar.
  • Cyklarna låses upp med app, med en kod eller med ett fysiskt kort (till exempel ett Västtrafikkort).
  • Återlämning sker vid station, så du behöver inte längre leta efter ett ledigt ställ.
  • Möjlighet att boka en cykel i förväg.
  • Hyr upp till fyra cyklar på ett konto.
  • Du kan cykla varsomhelst, men för att kunna avsluta sin cykeltur behöver man lämna tillbaka cykeln vid en station.

Registrera dig för att använda en cykel

För att kunna låna en Styr & Ställ-cykel behöver du registrera dig. Det gör du enkelt i appen, på Styr & Ställs webbplats eller genom att ringa Styr & Ställs kundservice.

Du kan också registrera dig genom att besöka en av de fyra fysiska terminalerna i Göteborg och Mölndal. Terminalerna finns vid i Göteborg vid Gustav Adolfs torg, Drottningtorget och Korsvägen samt vid Mölndals innerstad.

Köp ett årsabonnemang eller enkelbiljetter

Ett årskort för nya Styr & Ställ kostar 300 kronor och ett månadskort 90 kronor. Det ger 60 minuters fri cykling för varje lånetillfälle, därefter tillkommer en avgift på 10 kr per påbörjad halvtimme. Med enkelbiljett kostar varje påbörjad halvtimme 20 kr.

Hämta och lämna cykeln vid en station

När du ska låna en cykel hämtar du den vid en station och låser upp den med hjälp av din smarta telefon, det kort som du kopplat till Styr & Ställ (exempelvis ditt Västtrafikkort) eller med hjälp av en kod som du knappar in på cykeln. Du kan förboka en cykel, för att vara säker på att det ska finnas en tillgänglig när du behöver den.

När du hämtat en cykel kan du cykla, parkera och låsa den varsomhelst, men du fortsätter betala för lånet till dess att du lämnat tillbaka cykeln på en station. Vid de nya stationerna kan du alltid lämna din cykel även om det är fullt i cykelstället eftersom det finns en virtuell zon runt stationen som känner av att du lämnat tillbaka cykeln.

Instruktionsfilmer om Styr & Ställ

Så här hyr du en Styr & Ställ-cykel

Så här återlämnar du en Styr & Ställ-cykel

Så tycker användarna om Styr & Ställ

Varje år gör vi en kundundersökning för att ta reda på vad användarna tycker om Styr & Ställ. 2023 års undersökning visar att vi har mycket nöjda användare men att det även fortsatt finns viss förbättringspotential. Undersökningen utgör grunden för utvecklings- och förbättringsarbetet av lånecykelsystemet. Det är viktigt för oss att få in användarnas synpunkter så att vi vet vad vi behöver jobba vidare med.

Användarstudie av delad mikromobilitet

Göteborgs Stad har genomfört en användarstudie i syfte att kartlägga vem som använder delade mikromobilitetstjänster, och till vilken typ av resor. Ett viktigt syfte har varit att försöka förstå varför man väljer färdmedlet, och vilket färdmedel som skulle använts om den aktuella mikromobilitetstjänsten inte var tillgänglig. Rapporten beskriver resultaten från studien.

Användare av delade mikromobilitetstjänster har mycket gemensamt. Det är huvudsakligen resenärer som tidigare gick eller åkte kollektivt, men som sökte ett sätt att resa som var snabbare, enklare och mer flexibelt. Användarstudien visar att båda tjänsterna har en roll i trafiksystemet och i arbetet mot Göteborgs Stads mål för hållbart resande. Båda systemen bidrar till exempel till att avlasta och komplettera kollektivtrafiken i den centrala staden.

Lånecyklar är ett aktivt färdmedel och användandet innebär därigenom också en folkhälsofördel i jämförelse med användandet av elsparkcyklar. Användarstudien visar dock att elsparkcyklar har större potential att ersätta bilresor än vad lånecyklar har. En annan slutsats är att både lånecykelanvändare och elsparkcykelanvändare upplever att tjänsterna är prisvärda.

Användarstudie av delad mikromobilitet

Mer information om Styr & Ställ

Mer information finns på www.styrochstall.se .

Underlagsrapport för Göteborgs nästa lånecykelsystem.

Kontakta Göteborgs Stad

Har du synpunkter eller frågor om lånecyklarna (Styr & Ställ) så kan du kontakta Göteborgs Stad.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

Relaterad information

Flera Styr och Ställ-cyklar står parkerade på rad.

Förändringar för Styr & Ställ i Backa

Testperioden för Styr och Ställ-stationerna i Backa går mot sitt slut. Fyra av stationerna tas bort den 31 oktober, medan två av dem är kvar till 31 december.

${loading}