Till sidans huvudinnehåll

Elcyklist - prova på elcykel


I projektet Elcyklist får göteborgare möjligheten att prova på hur det är att använda elcykel. Det är en del i vårt arbete för att få fler att resa hållbart.
Närbild på flera blå elcyklar som står parkerade på rad.
Elcyklar i Backa.

Projektet Elcyklist

Göteborgs Stad har flera långgående mål om att få fler att resa hållbart. Bilresorna ska minska till förmån för mer gång och cykelresor. En pusselbit i den visionen är att erbjuda göteborgare möjligheten att ändra sina vanor genom att under en period få testa hur det är att cykla med en elcykel. Elcyklar är ett modernt sätt att färdas i staden och bidrar till bättre hälsa samt att man också bidrar till bättre miljö och en större plånbok för den som vågar ändra sina vanor.

Deltagarna får låna en av våra 30 elcyklar under 6 – 8 veckor. Erbjudandet är helt gratis och testas just nu i olika sammanhang i Göteborg.

Hur går det till om man vill låna en cykel?

Vi går ut med information när vi testar ett nytt område, så håll utkik här på webben eller i Göteborgs Stads sociala medier. Visar det sig att cyklar erbjuds i just ditt område så tveka inte att anmäla dig. Det görs ett urval bland de som anmäler sig, och om du erbjuds en plats blir du kontaktad för vidare information.

Så här går utlåningen till

Innan utlåning

Innan du får möjlighet att låna en cykel så behöver du svara på en enkät om hur dina resvanor ser ut just nu. Projektets huvudmål är att få fler att ändra sitt beteende och i större utsträckning resa med elcykel i stället för bil. Den här förmätningen görs för att sedan kunna jämföra resvanor före och efter.

Under utlåning

Vid utlämnandet av cykel behöver du ha med dig legitimation och egen hjälm. Utlämningsplatsen planeras så att den är så nära ditt arbete eller bostad som möjligt. Generella utlämningstider för cykeln är vardagar mellan klockan 11 - 17. På plats så behöver du skriva på ett utlåningsavtal med Göteborgs Stad. Därefter ger våra medarbetare på plats en kort demonstration av cykeln innan du är fri att cykla iväg.

Det förväntas av dig som deltagare att du själv kan hämta ut cykeln den angivna tiden för att få delta. Kan du inte själv hämta ut cykeln så kan ett ombud anlitas. Själva avtalet behöver dock skrivas på av dig som brukare. Hör av dig till projektet så kommer vi assistera dig i denna process.

Fullständiga villkor för utlåning

Om du har frågor under utlåningstiden så kontakta oss på e-post elcyklist@stadsmiljo.goteborg.se.

Efter utlåning

Kort innan låneperioden är slut så får du ett mejl om var cykeln ska återlämnas och om det finns några problem med cykeln. Det är viktigt att cykeln återlämnas med laddat batteri. Cykeln ska lämnas tillbaka på den angivna återlämningsdagen, på samma plats som du hämtade den. Återlämningen görs på vardagar, vanligtvis mellan klockan 6.30 - 10.30. Det förväntas att du kan se till att lämna tillbaka cykeln på de tider som anges.

Direkt efter återlämning av din cykel så får du besvara en digital enkät. Ytterligare en enkät skickas ut några månader senare där en mer långsiktig uppföljning görs.

Film: Instruktionsfilm för elcykel

Har du fått erbjudande om att låna en elcykel? Titta igenom den här filmen innan utlämning. I filmen visar vi hur elcykeln fungerar.

Vanliga frågor vid utlåning av cykel

Hur kontaktar jag er?

Skicka ett mejl om du behöver komma i kontakt med oss.

E-post: elcyklist@stadsmiljo.goteborg.se

Vad händer om cykeln går sönder under min utlåning?

Om cykeln av någon anledning inte fungerar som den ska under utlåningsperioden så ska du kontakta projektet. Cykeln ska lämnas in för åtgärd hos Åkes Sportservice som Göteborgs Stad har avtal med. Detta ska göras skyndsamt så cykeln hinner repareras, eftersom cyklarna lånas ut kontinuerligt. Som cyklist behöver man i första hand ta sin cykel dit själv. Adressen till verkstaden är Arbogagatan 1E, 418 71 Göteborg.

Vad händer om cykeln blir stulen?

Cykeln är skyddad av en stöldförsäkring som täcker stöld av hel cykel. Observera att detta gäller en stöld av en hel cykel och inte för enskilda delar såsom batteri eller lås. För att försäkringen ska gälla måste en skadeanmälan och en polisanmälan göras. Kontakta omgående projektet för vidare hjälp.

Vad händer om kättinglåset blir stulet?

Om låset blir stulet så behöver detta ersättas av cyklisten. Ett liknande lås kan införskaffas på valfri affär men ska vara av liknande karaktär och lämnas tillbaka till projektet vid utlåningens slut. Kontakta projektet om detta inträffar för vidare hantering.

Vad händer om nyckeln till cykeln tappas bort?

Borttappade nycklar ersätts inte via försäkringen. Om nycklar stjäls beror självrisken på hur de har förvarats och hur gammal cykeln är. Om nyckel av någon anledning försvinner så kontakta omgående projektet för vidare hantering.

Jag kan inte hämta min cykel själv vid upphämtningstillfället – hur gör jag då?

Det går bra att skicka ett ombud för att hantera både utlämningen och återlämningen av cykeln. Själva avtalet behöver dock skrivas på av dig som brukare. Hör av dig till projektet så kommer vi assistera dig i den processen.

Jag vill lämna tillbaka min cykel tidigare - går det?

Det finns inte möjlighet att lämna tillbaka cykeln tidigare eller senare, eftersom det här är ett flytande system där vi inte har möjlighet till stor mellanlagring av cyklarna. Önskar ni lämna tillbaka er cykel ändå så är rekommendationen att ni förvarar cykeln hos er och därefter lämnar tillbaka den vid det tillfälle som är bestämt.

Jag vill fortsätta att elcykla - går det att förlänga sin tid man lånar?

I nuläget är det inte möjligt. Intresset för den här satsningen är stor och vi har därför valt att prioritera att så många som möjligt får prova på detta.

Kan man ha en barnstol på era cyklar?

Tyvärr är detta inte möjligt att montera barnstol på just den här modellen.

Kontakta Göteborgs Stad

Har du allmänna synpunkter eller frågor kan du kontakta Göteborgs Stad.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

Har du frågor om att låna elcykel?

Kontakta projektet Elcyklist om du har frågor om att låna en elcykel eller om något händer under tiden som du lånar en.

elcyklist@stadsmiljo.goteborg.se
${loading}