Till sidans huvudinnehåll

Ansök om riksfärdtjänst


För att kunna göra en resa med riksfärdtjänst måste du ha ansökt om tillstånd och fått tillståndet beviljat. Sedan kan du boka en resa.

Du kan ansöka om riksfärdtjänst för en resa från Göteborg till en annan kommun utanför Göteborgs färdtjänstområde. Resan måste vara inom Sverige. Ändamålet med resan ska vara rekreations- eller fritidsverksamhet eller någon annan enskild angelägenhet. Det innebär att en sjukresa eller en arbetsresa inte är riksfärdtjänst.

Göteborgs färdtjänstområde består av kommunerna Göteborg, Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Om du vill resa till någon av dessa kommuner går det bra att göra det med din vanliga färdtjänst. Du kan läsa mer om hur du gör på sidan Resa i annan kommun.

Så här ansöker och bokar du

 1. 1

  Ansök om tillstånd i god tid

  Om du inte har ett giltigt tillstånd för riksfärdtjänst sedan tidigare måste du ansöka om det senast fyra veckor före den dag du planerar att resa.

  Ska du resa vid storhelg såsom julhelgen vill vi gärna få in din ansökan ännu tidigare. Vi annonserar både på vår webbsida och i dagspress när sista ansökningsdag för julresor är.

 2. 2

  Fyll i ansökningsblanketten

  Du kan fylla i blanketten direkt på skärmen.

  Blankett för ansökan om riksfärdtjänst

 3. 3

  Skriv ut och skicka in

  Skriv ut blanketten och skriv under den med ditt namn. Skicka blanketten till:

  Stadsmiljöförvaltningen
  Serviceresor och mobilitet
  Box 2403
  403 16 Göteborg

 4. 4

  Läkarutlåtande

  Du behöver bara skicka in ett läkarutlåtande om riksfärdtjänsten begär det.

  Blankett för läkarutlåtande till riksfärdtjänst

 5. 5

  Enstaka eller återkommande resor med riksfärdtjänst

  Du kan ansöka om tillstånd för enstaka eller återkommande resor till en kommun. Ska du göra resor till flera olika kommuner behöver du ansöka om och få ett tillstånd för varje kommun du ska resa till.

 6. 6

  Din ansökan hanteras

  I Göteborg är det är alltid en handläggare på serviceresor som utreder din ansökan.

  När serviceresor behandlar din ansökan utgår vi alltid från att du ska resa med allmänna kommunikationsmedel. Om det inte fungerar med din funktionsnedsättning kan det bli aktuellt att resa med fordon som kör färdtjänstuppdrag, såsom taxi eller rullstolsbuss.

 7. 7

  Du får svar på din ansökan

  Beslut om du får riksfärdtjänst eller inte tas enligt den lag som finns om riksfärdtjänst och enligt stadens riktlinjer för riksfärdtjänst.

  Lagen om riksfärdtjänst.

  Riktlinjer för riksfärdtjänst.

 8. 8

  Boka en resa med riksfärdtjänst

  När du har ett giltigt tillstånd för riksfärdtjänst kontaktar du Riksfärdtjänsten Sverige AB för att boka din resa. Om du ska resa med tåg, flyg eller båt måste resan beställas senast tio vardagar innan avresan och resor med andra färdmedel senast fem vardagar innan avresan. Vid storhelger behöver du boka din resa i extra god tid.

 9. 9

  Fullmakt för ombud

  Du kan ge en person fullmakt att företräda dig i ärenden om riksfärdtjänsttillstånd i Göteborgs Stad. Fullmakten gäller tills vidare men kan när som helst återkallas av dig.

  Fullmakt för ombud vid ansökan om riksfärdtjänsttillstånd

Kontakta serviceresors kundservice

Har du synpunkter eller frågor om riksfärdtjänst så kan du kontakta serviceresors kundservice.

Telefon och e-post

Telefon
031-368 25 50
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Box 2403
403 16 Göteborg

Öppettider

${loading}