Till sidans huvudinnehåll
En grön färdtjänstbuss på en parkering med en röd bil i bakgrunden.

Färdtjänstansökan

För att åka färdtjänst måste du ha ett färdtjänsttillstånd. Här får du reda på hur du gör för att ansöka om ett sådant och vilka regler som gäller.

I fokus

Grön färdtjänstbil i stadsmiljö, det ligger snö på marken.

Ska du resa med färdtjänst under jul eller nyår?

Tänk på att boka din resa i god tid. I år öppnar julbokningen 7 december och håller öppet till 21 december. Då kan du ringa och boka dina julresor på telefon 031-368 25 50. Bokningen har öppet vardagar klockan 9-17.

Ansök om färdtjänst

Färdtjänst är en anpassad typ av kollektivtrafik som finns till för dig som har svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationer, oavsett ålder. För att åka färdtjänst måste du ha ett färdtjänsttillstånd.

Så utreder vi din ansökan

När du ansöker om färdtjänst utreds din ansökan av en handläggare. I normalfallet får du svar på din ansökan inom fem veckor. Vi skickar ingen bekräftelse på att din ansökan har kommit till oss.

Lagar och regler om färdtjänst

Det finns lagar och riktlinjer som anger hur färdtjänst ska fungera.

Riktlinjer för färdtjänst

Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst i Göteborgs Stad. Till grund för riktlinjerna ligger politiska mål, berörd lagstiftning och rättslig praxis som tillkommit vid prövning i domstol. Riktlinjerna ska ses över årligen. De reviderades senast 17 juni 2022.
${loading}