Familjehem
Barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina föräldrar kan få komma till ett familjehem. Ett familjehem öppnar sitt hem och sin familj för barnet, delar det med barnets föräldrar och samarbetar med socialtjänsten.
Familjehem är vanliga familjer som tar hand om barn och ungdomar som inte kan bo hos sina föräldrar. Föräldrarna kanske lider av någon sjukdom, har missbruksproblem eller inte kan ta hand om sitt barn av andra orsaker. Familjehem är det man förr i tiden kallade för fosterhem.
Många gånger kan släktingar eller andra närstående bli familjehem för barnet och ska alltid komma i fråga i första hand. Om det inte finns något lämpligt hem i barnets närhet kan det flytta till ett familjehem som socialtjänsten rekryterar. Ofta ger föräldrarna sitt samtycke, men det förekommer också att socialnämnden beslutar att placera ett barn i familjehem mot föräldrarnas vilja.
I akuta fall kan barnet flytta till ett jourhem. Barnet eller ungdomen stannar i jourhemmet under en kortare tid, ibland i väntan på att få komma till ett familjehem.
Barn som bor i familjehem ska nästan alltid ha kontakt med sina föräldrar och släkt. Samarbetet med dem är en viktig del i uppdraget som familjehem. Familjehemmet har ansvaret för den dagliga omsorgen, men socialtjänsten finns alltid till hands för vägledning. Socialtjänsten följer även regelbundet upp hur barnet har det och barnet kan vända sig till sin socialsekreterare för hjälp och stöd.
Hur länge barnet bor i familjehem kan variera från några månader till år, eller en hel uppväxt. Målet är att barnet, om möjligt, ska återförenas med sin egen familj.
Behöver du ett familjehem?
Har du och ditt barn behov av en familj som tar hand om barnet på heltid under en kortare eller längre period? Om du vill prata med någon om familjehem ska du vända dig till socialkontoret i din stadsdel. Om du är över 15 år kan du själv ansöka om att få en kontaktperson utan att dina föräldrarna behöver vara överens med dig om behovet.
Vill du bli familjehem?
För att vara familjehem behövs ingen särskild utbildning. Det viktiga är att ni har en stabil livssituation, har tid, plats och engagemang för att ta hand om ett barn. Om du och din familj vill bli familjehem görs en utredning av er situation, med hembesök och kontroll i olika register, för att bedöma om ni passar för uppdraget och motsvarar de krav som socialtjänsten ställer på ett familjehem.
Om familjehemsverksamheten
Familjehemsverksamheten hjälper utsatta barn till fungerande hem och är en del av socialtjänsten i Göteborgs Stad. Vi rekryterar, utreder, utbildar och handleder familjehem, kontaktfamiljer, stödfamiljer och kontaktpersoner.
Alla kontakt- och familjehemsenheter i Göteborgs Stad samarbetar kring rekrytering och utbildning. Du hittar mer information om det på enhetssidan Familjehem Göteborgs Stad. Kontakta oss om du har frågor om familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Har du redan kontakt med någon av våra enheter ska du kontakta dem direkt. Här hittar du kontaktuppgifter till familjehemsenheterna inom Göteborgs Stad.
Kontakta Familjehem Göteborgs Stad
Har du frågor om hur man blir familjehem så är du välkommen att kontakta Familjehem Göteborgs Stad
Besöksadress
Prinsgatan 12
Postadress
Box 12013
413 05 Göteborg