Tips och inspiration för dig som förälder

Här kan du som förälder eller annan viktig vuxen hitta tips och inspiration. Vi vägleder dig vidare till information från till exempel hälso- och sjukvård och andra verksamheter som arbetar för att stötta föräldrar och ge barn en god uppväxt.

Information till dig som väntar barn eller just fött barn

På 1177 finns nu en sida för dig som blivande förälder: 1177 - Föräldrastöd och information till blivande föräldrar .
Sidan har information om graviditet och förlossning men också om att bli förälder och om att ta hand om ett nyfött barn. 

Råd och tips för en bra familjevardag

Västra Götalandsregionen har samlat tips och råd från aktuell forskning som kan hjälpa till att stärka dig i ditt föräldraskap. På deras webbsida kan du bland annat få tips på hur bra kommunikation kan se ut, hur du kan ge ditt barn uppmaningar utan att tjata och olika sätt att stötta ditt barn i skolan.  
Föräldraskap i vardagen

Barns rättigheter och föräldraskap

I en folder från Länsstyrelsen finns information om barns rättigheter, enligt barnkonventionen. Här kan du också läsa om vilket stöd du som förälder eller viktig vuxen kring barnet kan få. 

Foldern finns att läsa på Länsstyrelsens webbplats. 

Läs högt för ditt barn

Sagostunder ökar barns ordförråd, läsförståelse och förmåga att uttrycka sig. Berättelser skapar tankar och funderingar att prata om tillsammans och det ger dig och ditt barn en mysig stund. Ett besök på närmaste bibliotek kan ge mycket inspiration. Där finns personal som gärna delar med sig av bokskatter, tips och råd för just högläsning och bokprat med barn. Biblioteken finns för alla. För dig som vill och kan läsa, för dig som vill men ännu inte kommit igång, för dig som vill men kanske inte kan läsa.

På alla folkbibliotek finns bokpåsar med utvalda barnböcker. Böcker som är fantastiska att läsa högt med barn 3–6 år. Låna hem en påse och ha helgmyset klart.

Mer inspiration hittar du här:

Digitala medier för barn och unga

Hur talar man som vuxen om sociala medier med barn och unga? Hos Statens medieråd finns information för dig som vill lära dig mer om de ungas digitala vardag

Digitala medier på föräldriska - Statens medieråd

Goda råd om barn och ungas tänder

Barn behöver hjälp att borsta tänderna tills de är i tioårsåldern. Hjälp ditt barn att borsta tänderna morgon och kväll. Här finns råd om tänder och tandborstning:

Borsta tänderna på barn - 1177 Vårdguiden
Barn 0 - 5 år - Folktandvården
Barn 6 - 11 år - Folktandvården
Ungdomar 12 - 19 år - Folktandvården

Gör tandborstningen till dagens roligaste stund! Ladda ner appen Rocka munnen, ett spel som hjälper barnen att leka fram en god vana, samtidigt som de lär sig borsta tänderna på rätt sätt.

Rocka munnen webbsida
Rocka munnen musikvideo                                        

Trafiksäkerhet för barn och unga

Hur länge håller en bilbarnstol? När rekommenderas att barn börjar gå och cykla själva till skolan? Min ungdom ska börja köra moped. NTF sammanfattar vad som är viktigt som förälder att tänka på när det gäller barn och trafik.

Trafiksäkerhet för småbarnsföräldrar
Trafiksäkerhet för föräldrar till skolbarn 6 - 12 år
Trafiksäkerhet för tonårsföräldrar
Trafiksäkerhet för mopedföräldrar

För dig som är HBTQ-förälder

Hos RFSL - förälder kan du få både information och stöd kring frågor som gäller familj, barn och föräldraskap kopplat till HBTQ.

Två av de öppna förskolorna i Göteborg har riktade tider för regnbågsfamiljer. Med regnbågsfamiljer menas familjer där en eller flera vuxna och/eller barn är hbtqi-personer. Du hittar mer information på den här sidan.