Föräldraträffar och gruppverksamhet


Illustration: Cecilia Torudd
ABC föräldraträffar fokuserar bland annat på hur du kan stärka ditt barns självkänsla. 

För dig som förälder

Göteborgs Stad erbjuder olika typer av utbildningar, kurser och träffar för dig som vill utvecklas i ditt föräldraskap. En del är specifikt för den del av staden du bor i, annat är tillgängligt för alla göteborgare.  

För att se vad som finns nära dig – välj din stadsdel i listan:

Här hittar du information om vilken stadsdel din gata tillhör.

ABC föräldraträffar

Mer lek och mindre tjat? En vardag med färre konflikter? Hur gör andra föräldrar?
De flesta föräldrar kan känna igen sig i vardagssituationer där relationerna sätts på prov. På ABC föräldraträffar får du möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med andra föräldrar. Och du får konkreta tips för att underlätta din vardag hemma.

Längst ner på sidan finns mer information om hur du anmäler dig. I en spellista på YouTube finns fler filmer på olika språk där föräldrar och kursledare berättar om föräldraträffarna.

Om ABC föräldraträffar

ABC föräldraträffar är för dig som är förälder eller annan viktig vuxen till barn i åldrarna 3-12 år (andra begränsningar kan förekomma, se respektive kursstart). Programmet består av fyra gruppträffar på 2,5 timme, kring olika teman. Träffarna hålls på kvällstid i ditt närområde och leds av utbildade gruppledare. Träffarna handlar bland annat om hur du kan stärka ditt barns självkänsla, främja relationerna i familjen och hantera svåra situationer.

Information och diskussion varvas med övningar och filmer. Vid varje träff fikar vi tillsammans. Eftersom träffarna kräver närvaro och engagemang av dig som vuxen, kan barnen inte vara med på träffarna. På vissa platser finns barnpassning, det finns information om det för respektive kursstart. ABC föräldraträffar kostar inget.

Träff 1 – Visa kärlek
Hur gör vi för att våra nära relationer ska fungera? Diskussioner och enkla övningar kring att ha fokus på det som fungerar.

Träff 2 – Vara med
Hur påverkar vi varandra i det dagliga samspelet? Hur kan vi förebygga konflikter med våra barn? Diskussioner och enkla övningar kring hur föräldrar och barn kan vara tillsammans.

Träff 3 – Visa vägen
Hur kan vi tillämpa ett lugnt föräldraskap? Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan vi hantera ilska? Diskussioner och enkla övningar kring att vara en förebild för sitt barn.

Träff 4 – Välja strider
Hur kan tjat och skäll i familjen minskas? Vilka strider behöver vi ta och vilka kan väljas bort? Denna träff handlar om hur ABC kan användas i vardagen. 

Återträff
En tid efter kursen ses vi igen. Då pratar vi om hur kursen bidragit till en vardag med färre konflikter. Vi gör även en kort fördjupning inom ett aktuellt tema.

Anmälan till ABC föräldraträffar

För aktuell information och för att anmäla dig till ABC föräldraträffar, se information per stadsdel nedan. I vissa stadsdelar finns även andra typer av föräldraträffar. 

Här hittar du information om vilken stadsdel din gata tillhör.