Föräldraträffar och gruppverksamhet

Inspireras och utvecklas i ditt föräldraskap! I Göteborg finns det utbildningar, kurser och träffar där du kan träffa andra föräldrar och dela erfarenheter och tips för att stärka relationen till ditt barn. En del erbjuds i hela staden, andra finns endast i vissa stadsdelar.


Illustration: Cecilia Torudd
ABC föräldraträffar fokuserar bland annat på hur du kan stärka ditt barns självkänsla. 

Att vara förälder är ett viktigt och ibland tufft uppdrag. Vardagen kan vara full av glädjeämnen, men också utmaningar.  Därför är det bra att ha tillgång till olika typer av stöd under resans gång. Med någon att prata med på vägen blir resan både lättare och roligare!

För att se vad som finns nära dig – välj din stadsdel i listan:

Här hittar du information om vilken stadsdel din gata tillhör.

ABC föräldraträffar

Mer lek och mindre tjat? En vardag med färre konflikter? Hur gör andra föräldrar?
De flesta föräldrar kan känna igen sig i vardagssituationer där relationerna sätts på prov. På ABC föräldraträffar får du möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med andra föräldrar. Och du får konkreta tips för att underlätta din vardag hemma.

Längst ner på sidan finns mer information om hur du anmäler dig. I en spellista på YouTube finns fler filmer på olika språk där föräldrar och kursledare berättar om föräldraträffarna.

Om ABC föräldraträffar

ABC föräldraträffar är för dig som är förälder eller annan viktig vuxen till barn i åldrarna 3-12 år (andra begränsningar kan förekomma, se respektive kursstart). Programmet består av fyra gruppträffar på 2,5 timme, kring olika teman. Träffarna hålls på kvällstid i ditt närområde och leds av utbildade gruppledare. Träffarna handlar bland annat om hur du kan stärka ditt barns självkänsla, främja relationerna i familjen och hantera svåra situationer.

Information och diskussion varvas med övningar och filmer. Vid varje träff fikar vi tillsammans. Eftersom träffarna kräver närvaro och engagemang av dig som vuxen, kan barnen inte vara med på träffarna. På vissa platser finns barnpassning, det finns information om det för respektive kursstart. ABC föräldraträffar kostar inget.

Träff 1 – Visa kärlek
Hur gör vi för att våra nära relationer ska fungera? Diskussioner och enkla övningar kring att ha fokus på det som fungerar.

Träff 2 – Vara med
Hur påverkar vi varandra i det dagliga samspelet? Hur kan vi förebygga konflikter med våra barn? Diskussioner och enkla övningar kring hur föräldrar och barn kan vara tillsammans.

Träff 3 – Visa vägen
Hur kan vi tillämpa ett lugnt föräldraskap? Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan vi hantera ilska? Diskussioner och enkla övningar kring att vara en förebild för sitt barn.

Träff 4 – Välja strider
Hur kan tjat och skäll i familjen minskas? Vilka strider behöver vi ta och vilka kan väljas bort? Denna träff handlar om hur ABC kan användas i vardagen. 

Återträff
En tid efter kursen ses vi igen. Då pratar vi om hur kursen bidragit till en vardag med färre konflikter. Vi gör även en kort fördjupning inom ett aktuellt tema.

Anmälan till ABC föräldraträffar

För aktuell information och för att anmäla dig till ABC föräldraträffar, se information per stadsdel nedan. I vissa stadsdelar finns även andra typer av föräldraträffar. 

Här hittar du information om vilken stadsdel din gata tillhör.

Förälder i nytt land

Om du har ett annat modersmål än svenska och är är intresserad av att delta i en föräldragrupp på ditt eget språk kan du anmäla dig till kursen Förälder i nytt land. Ditt barns ålder spelar ingen roll.

På kursen får du prata med andra föräldrar om hur det är att vara förälder i Sverige. Ni träffas ungefär åtta gånger under 2,5 timmar per gång. Samtalet leds av kursledare som talar samma språk som gruppen. Under kursen får du också möjlighet att träffa personal från socialtjänst, ungdomsmottagning, BVC och skola.

Kursen har utvecklats och prövats på olika språk av kursledare och nyanlända föräldrar. Den utgår ifrån vad föräldrar vill veta mer om kring föräldraskap och barns rättigheter i Sverige.

Information om kursen finns på olika språk

I filmen nedan kan du få mer information om innehållet i kursen och höra föräldrar som varit med berätta om vad de tyckte. Filmen finns textad på svenska, arabiska, engelska, farsi, somaliska, tigrinja och turkiska. Välj undertext på det språk du önskar genom att trycka på knappen "cc" i videospelaren.


Det finns också en folder där du kan läsa om kursen och om hur du anmäler dig. Den finns på flera språk: 

Folder på arabiska
Folder på dari
Folder på engelska
Folder på franska
Folder på persiska
Folder på somaliska
Folder på sorani
Folder på svenska
Folder på tigrinja

Så här anmäler du dig

Välkommen med din intresseanmälan så kontaktar vi dig när vi har en ny grupp som startar på ditt önskade språk.

De vanligaste språken på kursen idag är arabiska, dari, engelska, sorani, persiska, somaliska, tigrinja och turkiska. Andra språk kan erbjudas om det finns intresse från flera föräldrar. Ange önskat språk i din intresseanmälan.

Anmäl dig här!

Du kan också besöka Integrationscentrum på adress Andra Långgatan 19, eller anmäla dig via telefon: 031-367 91 50.

Läs mer om kursen på www.goteborg.se/foralderinyttland

Pappagrupper

Organisationen MÄN arbetar för att främja jämställdhet. MÄN erbjuder olika pappagruppsträffar för att stötta föräldrar att klara vardagens utmaningar bättre.

 Läs mer på MÄN:s webbsida: MÄN - Pappagrupp (mfj.se)

Svenska med baby — digitala träffar för småbarnsföräldrar

Du som är föräldraledig med småbarn har möjlighet att delta i digitala träffar via Zoom med olika teman. Träffarna är gratis men du behöver anmäla dig om du vill vara med.

Läs mer och anmäl dig här:  Digitala träffar - Svenska med baby