Föräldraträffar och gruppverksamhet

Göteborgs Stad erbjuder utbildningar, kurser och träffar för dig som vill utvecklas i ditt föräldraskap. En del av träffarna och grupperna erbjuds i hela staden, andra finns endast i vissa stadsdelar.


Illustration: Cecilia Torudd
ABC föräldraträffar fokuserar bland annat på hur du kan stärka ditt barns självkänsla.

Anmälan till ABC – föräldraträffar

För aktuell information och för att anmäla dig, se information per stadsdel under Föräldrastöd i din stadsdel.


ABC – föräldraträffar

Mer lek och mindre tjat? En vardag med färre konflikter? Hur gör andra föräldrar?
De flesta föräldrar kan känna igen sig i vardagssituationer där relationerna sätts på prov.

På ABC föräldraträffar får du möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med andra föräldrar. Och du får konkreta tips för att underlätta din vardag hemma.

Om föräldraträffarna

ABC föräldraträffar är för dig som är förälder eller annan viktig vuxen till barn i åldrarna 3–12 år (andra begränsningar kan förekomma – se respektive kursstart). Programmet består av fyra gruppträffar på vardera 2,5 timme, kring varsitt tema. Träffarna hålls på kvällstid i ditt närområde och leds av utbildade gruppledare. Träffarna handlar bland annat om hur du kan stärka ditt barns självkänsla, främja relationerna i familjen och hantera svåra situationer. Information och diskussion varvas med övningar och filmer. Vid varje träff fikar vi tillsammans. Eftersom träffarna kräver närvaro och engagemang av dig som vuxen, kan barnen inte vara med på träffarna. På vissa platser finns barnpassning, det finns information om det för respektive kursstart. ABC – föräldraträffar kostar inget.

Träff 1 – Visa kärlek

Hur gör vi för att våra nära relationer ska fungera? Diskussioner och enkla övningar kring att ha fokus på det som fungerar.

Träff 2 – Vara med

Hur påverkar vi varandra i det dagliga samspelet? Hur kan vi förebygga konflikter med våra barn? Diskussioner och enkla övningar kring hur föräldrar och barn kan vara tillsammans.

Träff 3 – Visa vägen

Hur kan vi tillämpa ett lugnt föräldraskap? Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan vi hantera ilska? Diskussioner och enkla övningar kring att vara en förebild för sitt barn.

Träff 4 – Välja strider

Hur kan tjat och skäll i familjen minskas? Vilka strider behöver vi ta och vilka kan väljas bort? Planering framåt med fokus