Föräldrastöd i din stadsdel

Att vara förälder är ett viktigt och ibland tufft uppdrag. Vardagen kan vara full av glädjeämnen – men också utmaningar. Därför är det bra att ha tillgång till olika typer av stöd under resans gång, till exempel under perioder med bråk och konflikter, eller för att utveckla relationen med ditt barn. Med någon att prata med under vägen blir resan lättare.

Göteborgs Stad erbjuder dig och din familj olika typer av föräldraträffar, mötesplatser och stöd. En del är specifikt för den stadsdel du bor i – annat är tillgängligt för alla göteborgare. Nedan har vi även samlat länkar till råd och tips om hur du kan hantera föräldrarollen, särskilt nu när coronaviruset påverkar levnadssituationen.

För att se vad som finns nära dig – välj din stadsdel i listan:

Här hittar du information om vilken stadsdel din gata tillhör.

Tips och råd i samband med coronaviruset

Coronaviruset har förändrat vardagen för de flesta och för många blir det mer tid tillsammans hemma. Här är lite tips på vad man som förälder kan tänka på för att göra tiden hemma så bra som möjligt.

Hur du som förälder kan prata om corona med ditt barn

Det är viktigt att vuxna ger barn trygghet, är uppmärksamma och lyssnar om barn vill prata om det som händer just nu. Läs mer om hur du kan prata med barn om coronaviruset på här på Folkhälsomyndighetens webbsida.

Rädda Barnens barnpsykologer ger råd om corona till barn och vuxna

Hur får man får den förändrade vardagen att fungera och hur kan man minska oron i samband med corona?

Tips kring föräldraskap i samband med corona på svenska och många andra språk

Tips på svenska

Tips på engelska

Tips på många andra språk

Mötesplatserna flyttar ut

Många av mötesplatserna för familjer i staden har flyttat ut sin verksamhet med hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av det nya coronaviruset. På sidorna ovan för din stadsdel hittar du aktuell information om vad som erbjuds nära dig.

Psykisk hälsa i kristid

Här finns samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19, för olika målgrupper.

Träning och idrott

Läs om Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Lilla Aktuellt Skola ­– tar upp vad som händer i samhället

Se programmen här.

Lilla Aktuellt – nyheter för barn

Se programmen här.


Länkar med tips och stöd kring föräldraskap

Information till blivande föräldrar

Som blivande förälder är det vanligt att ha frågor och funderingar. Här finns samlade texter som kan vara bra att ta del av. Informationen kan bli ett stöd inför förlossningen och under den första tiden med ditt nyfödda barn.

Råd och tips till dig som är förälder

Rädda Barnen erbjuder stöd i föräldraskapet.

BRIS

BRIS för barn och unga

BRIS föräldratelefon – tillgänglig på svenska och arabiska

BRIS stöd för vuxna om barn

UR föräldrar

Har ditt barn svårt med rutiner, sociala relationer och får utbrott som leder till konflikt hemma och i skolan?
Här finns tips för att underlätta er vardag!


Stöd nära dig

I varje stadsdel samarbetar mödra- och barnhälsovård, öppen förskola, förskola, skola, socialtjänst, bibliotek och andra som har kontakt med barn, unga och familjer. Du kan alltid ta kontakt med personal i någon av dessa verksamheter för att få vidare hjälp.

ABC föräldraträffar

Du som förälder kan delta i ABC föräldraträffar, där du får möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med andra föräldrar. Du får även konkreta tips för att underlätta din vardag hemma. Läs mer här eller på sidorna ovan för din stadsdel.

För dig som är nyanländ förälder finns föräldrakurser på Integrationscentrum, som en fördjupning av samhällsorienteringen.

Vill du ansöka om fördjupat stöd för din familj, är du välkommen att kontakta socialkontoret i din stadsdel.

Det finns också familjerådgivning för familjer och par som vill förbättra sin relation. Familjerådgivningen kan du ta del av oavsett var i Göteborg du bor.

På sidorna om Familj och föräldraskap hittar du mer information om föräldrautbildning, familjerådgivning och annat föräldrastöd i staden.