Om privatekonomisk rådgivning

Alla kan hamna i ekonomiska svårigheter, eller vara i en situation då ekonomin behöver ses över. Göteborgs budget- och skuldrådgivning är till för dig som har frågor om din privatekonomi.

Budgetrådgivning

Budgetrådgivning kan se ut på många olika sätt. Det kan handla om att du vill få en överblick över var pengarna tar vägen, eller råd om hur du ska få pengarna att räcka till. En budget ger dig möjlighet att planera, prioritera och göra eventuella förändringar. Syftet är hållbarhet och att få en bättre balans i vardagsekonomin.

Budgetrådgivningen är också förebyggande och förberedande om du till exempel vill börja spara, eller står inför en större investering, till exempel bil- eller husköp. Vill du komma igång själv kan du använda Konsumentverkets budgetkalkyl och lägga in dina egna utgifter och inkomster. Du kan sedan jämföra med Konsumentverkets beräknade kostnader. Om du vill veta ännu mer – för kassabok en månad, då ser du vart dina pengar tar vägen.

Detta kan vi göra tillsammans med dig

  • Gå igenom dina inkomster och utgifter och ställa samman en budget. Budgeten blir sedan ett verktyg för dig att hålla ordning på din hushållsekonomi.
  • Gå igenom och förklara brev och handlingar som rör din ekonomi.
  • Ge dig tips på vad du kan tänka på för att få en mer stabil ekonomi.

Skuldrådgivning

Har du svårt att betala dina skulder? Får du påminnelser och inkassobrev? Då måste du göra något. På skuldrådgivningen får du hjälp att se över dina skulder och försöka finna en väg ut ur skuldsättningen. Det är aldrig för sent att försöka ordna upp situationen.

Vi börjar ofta med att ta fram en hushållsbudget, vilket innebär en total genomgång av alla dina inkomster och utgifter, tillgångar och skulder. Tillsammans med dig diskuterar budget- och skuldrådgivaren olika lösningar på dina skuldproblem. För att dessa lösningar ska fungera är det viktigt alla skulder redovisas och att inte något glöms bort.

Detta kan vi göra tillsammans med dig

  • Avbetalningsplaner med dem du är skyldig pengar
  • Pröva att få andra betalningsvillkor
  • Förslag om ackordsuppgörelse

Skuldsanering

Vi informerar dig om skuldsanering. Du får råd och stöd med förberedelser och ansökan.

Om skuldsanering är aktuellt för dig kan läsa vidare på Skuldsanering. Där hittar du också en länk till Kronofogden skuldsaneringstest som kan ge en preliminär uppskattning av dina möjligheter att bli beviljad en skuldsanering.

Budget- och skuldrådgivningens kontaktsätt

För att komma i kontakt med en rådgivare kan du ringa eller mejla oss. Kontaktuppgifterna hittar du längst ner på sidan.