Stödcentrum för brottsutsatta
Vi är till för dig som:
- Bor i Göteborg
- Har råkat ut för någon typ av brott
- Är vittne till ett brott
- Är närstående till en brottsutsatt eller ett vittne
Vi kan erbjuda:
- Stöd- och krissamtal för att hjälpa dig att bearbeta brottshändelsen.
- Information om rättsprocessen.
- Stöd i samband med att någon i din närhet har drabbats av brott.
- Gruppverksamhet
På vår mottagning arbetar socionomer och beteendevetare med erfarenhet av att möta brottsutsatta.
Vanligt om du blivit utsatt för brott
Om du blir utsatt för ett brott kan det väcka många olika tankar och känslor som kan vara svåra att hantera. Många gånger kanske du inte ens förstår varför du gör eller känner som du gör. Det kan vara väldigt olika från person till person. Vanligt är att känna rädsla, ilska, sorg, otrygghet och få problem med sömn, mat och svårt att koncentrera sig.
Unga brottsutsatta
Många unga är med om brott. Det kan vara en svår händelse som påverkar livet på olika sätt. Det kan dyka upp frågor som: Varför just jag? Ska jag anmäla eller inte? Vad händer i polisutredningen? Vad innebär en rättegång? Brottsoffermyndigheten har en webbplats där du kan läsa om dina rättigheter vid brott.
Jag vill veta- Allt om dina rättigheter vid brott
Grupp för dig som har ett barn som utsatts för sexuella övergrepp
Har du ett barn eller en ungdom som har utsatts för ett sexuellt övergrepp? Vi erbjuder en föräldragrupp för dig. Vi vet att det kan vara bra att träffa andra föräldrar med liknande erfarenhet. I gruppen får du kunskap om hur ett sexuellt övergrepp kan påverka såväl den utsatte som familjen och nätverket.
Vi träffas vid sex tillfällen med olika teman. Du väljer själv hur mycket du vill dela med dig av om din erfarenhet och situation. Vi som håller i gruppen arbetar som kuratorer på Stödcentrum för brottsutsatta och är vana vid att möta både föräldrar, barn och unga som har erfarenhet av sexuella övergrepp. Det kostar inget att delta. Fika ingår.
Kontakta oss om du vill veta mer: 020-520 530,
brottsutsatta@socialcentrum.goteborg.se
Grupp för dig som utsatts för bedrägeribrott
Stödcentrum för brottsutsatta erbjuder en gruppverksamhet för dig som har blivit utsatt för ett eller flera bedrägeribrott. Här får du träffa andra med liknande erfarenheter. Du väljer själv hur mycket du vill dela med dig av om din erfarenhet och situation. Vi som leder gruppen arbetar som kuratorer på Stödcentrum för brottsutsatta och är vana vid att stötta personer som varit utsatta för bedrägerier. Vi träffas vid tre tillfällen, ungefär två timmar per gång.
När du anmäler ditt intresse att delta bokar vi en tid för ett individuellt samtal där du får möjlighet att berätta om din situation och anledningen till att du sökt. Vi startar upp nya grupper regelbundet. Det kostar ingenting att delta och anmälan är inte bindande.
Viktig information om skadestånd
Som brottsutsatt kan du ha rätt till ekonomisk ersättning, till exempel skadestånd eller brottsskadeersättning. Vänd dig till Brottsoffermyndigheten eller ditt försäkringsbolag om du vill veta mer.
Välkommen att konsultera oss
Du som i ditt arbete kommer i kontakt med personer som varit utsatta för brott är välkommen att konsultera oss. Vi kan även erbjuda studiebesök och föreläsningar om brottsutsatthet.
Vi är HBTQ-diplomerade
Alla som besöker Stödcentrum för brottsutsatta ska känna sig välkomna oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. Som ett led i detta är vi HBTQ-diplomerade av Västra Götalandsregionen.
Läs mer om vad HBTQ-diplomeringen innebär.
Vi finns på instagram
Följ vårt instagramkonto för aktuella uppdateringar: @stodcentrum_brottsutsatta
Kontakta Stödcentrum för brottsutsatta
Har du synpunkter eller frågor kan du kontakta oss.
Besöksadress
Norra Hamngatan 8
Postadress
Box 5293
402 25 Göteborg
Öppettider
Relaterad information
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren är en sekulär och partipolitiskt obunden ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Brottsutsatta kan vara anonyma i kontakten med oss, stödet är kostnadsfritt, vi har avgett tystnadslöfte och ingen polisanmälan krävs för att få stöd.
Brottsoffermyndigheten
Brottsoffermyndighetens övergripande mål är att främja brottsoffers rättigheter samt att uppmärksamma deras behov och intressen.