Till sidans huvudinnehåll

Stödcentrum för brottsutsatta

Stödcentrum för brottsutsatta är en samtalsmottagning för dig som bor i Göteborg och har blivit utsatt för brott. Även du som är närstående till en brottsutsatt eller du som är vittne till ett brott är välkommen.

Vi är till för dig som:

 • Bor i Göteborg
 • Har råkat ut för någon typ av brott
 • Är vittne till ett brott
 • Är närstående till någon som är brottsutsatt eller har bevittnat ett brott

Vi erbjuder:

 • Stöd- och krissamtal för att hjälpa dig att bearbeta brottshändelsen
 • Information om rättsprocessen och stöd vid rättegång
 • Stöd i samband med att någon i din närhet har drabbats av brott
 • Råd och stöd kring en polisanmälan
 • Gruppverksamhet

På vår mottagning arbetar socionomer och beteendevetare med erfarenhet av att möta brottsutsatta. Du behöver inte ha gjort en polisanmälan. Allt stöd hos oss är kostnadsfritt och vi har tystnadsplikt. Du som är vuxen kan vara anonym.

Vanligt om du blivit utsatt för brott

Om du blir utsatt för ett brott kan det väcka många olika tankar och känslor som kan vara svåra att hantera. Många gånger kanske du inte ens förstår varför du gör eller känner som du gör. Det kan vara olika från person till person. Vanligt är att känna rädsla, ilska, sorg, otrygghet och få problem med sömn, mat och svårt att koncentrera sig.

Grupp för dig som har ett barn som utsatts för sexuella övergrepp

Har du ett barn eller en ungdom som har utsatts för ett sexuellt övergrepp? Vi vet att det kan vara bra att träffa andra föräldrar med liknande erfarenhet. Därför finns en föräldragrupp för dig. I gruppen får du kunskap om hur ett sexuellt övergrepp kan påverka den som är utsatt, familjen och andra viktiga personer omkring.

Vi träffas vid sex tillfällen med olika teman. Du väljer själv hur mycket du vill dela med dig av om din erfarenhet och situation. Vi som håller i gruppen arbetar som kuratorer på Stödcentrum för brottsutsatta och är vana vid att möta föräldrar, barn och unga som har erfarenhet av sexuella övergrepp. Vi startar nya grupper regelbundet. Det kostar inget att delta.

Kontakta oss

Ring eller mejla om du vill veta mer: 020-520 530
brottsutsatta@socialcentrum.goteborg.se

Information om skadestånd

Som brottsutsatt kan du ha rätt till ekonomisk ersättning, till exempel skadestånd eller brottsskadeersättning. Vänd dig till Brottsoffermyndigheten eller ditt försäkringsbolag om du vill veta mer.

För dig som yrkesverksam

Du som i ditt arbete kommer i kontakt med personer som varit utsatta för brott är välkommen att konsultera oss. Vi kan även erbjuda studiebesök och föreläsningar om brottsutsatthet.

Stöd för dig som är ung

Att vara barn eller ungdom och ha varit med om ett brott kan vara både skrämmande och förvirrande. Kanske är du osäker på om det som har hänt är ett brott eller inte? Kanske har du sett eller känner någon som har blivit utsatt och inte vet vem du ska prata med? Att vara vittne eller närstående till någon som utsatts kan vara minst lika jobbigt som att själv ha blivit utsatt.

Film om att vara brottsutsatt eller vittne

Känner du igen dig? Filmen beskriver hur det kan kännas att ha varit om ett brott, eller vittne till ett brott.

Du är alltid välkommen att boka tid för samtal där vi kan prata om alla dina frågor och funderingar. Du kan också få mer praktisk hjälp, till exempel i kontakt med polis och målsägandebiträde eller stöd inför en rättegång.

Dina rättigheter vid ett brott

På Brottsoffermyndighetens webbplats "Jag vill veta" kan du läsa mer om dina rättigheter vid brott: 

jagvillveta.se

Att känna sig utsatt i en relation

Har du varit med om något som inte känns okej i en relation? Mår du dåligt av hur den du är ihop med behandlar dig? Eller träffar du någon som går över dina gränser och utnyttjar dig eller utsätter dig för våld? Det kan vara svårt att veta om man har blivit utsatt för våld i en relation, särskilt om du är ung.

Många som utsätts kan känna skuld och skam vilket kan göra det svårt att be om hjälp. Du har rätt till stöd och hjälp oavsett vem personen är och vilken relation ni har. Du som är under 18 år är välkommen att höra av dig till oss på Stödcentrum för brottsutsatta.

Andra webbplatser med stöd och information

 • Svartsjuka är inte romantiskt Den här sidan riktar sig till dig som blir utsatt för våld i en relation, är orolig för en vän, utsätter någon annan för våld eller bara vill veta mer om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer.

 • Ungarelationer.se Den här sidan ger stöd och information till dig upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.

 • Ungarelationer.se/foralder Den här sidan är för till för som är vuxen. Hit kan du vända dig om ditt barn är utsatt för våld eller utsätter sin partner för våld. 

Vi är HBTQ-diplomerade

Stödcentrum för brottsutsatta är HBTQ-diplomerat av Västra Götalandsregionen. Alla som besöker Stödcentrum för brottsutsatta ska känna sig välkomna oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.
Läs mer om vad HBTQ-diplomeringen innebär.

Vi finns på instagram

Följ vårt instagramkonto för aktuella uppdateringar: @stodcentrum_brottsutsatta

Relaterad information

Medling

Du som har varit inblandad i en brottshändelse eller en konflikt kan få hjälp i form av medling. Medling betyder att du kan ha en dialog med de inblandade med hjälp av en opartisk medlare för att prata om det som har hänt.

Brottsoffermyndigheten

Sveriges expertmyndighet för brottsofferfrågor. Myndigheten är en svensk statlig förvaltningsmyndighet och har till uppgift att främja alla brottsoffers rättigheter, uppmärksamma deras behov och intressen samt vara ett informations- och kunskapscentrum för brottsofferfrågor.

Stöd och kriscentrum för barn och unga Göteborg

Här finns samlad information om andra stödverksamheter för barn och unga i Göteborgs Stad.

Stöd och kriscentrum för vuxna Göteborg

Här finns samlad information om andra stödverksamheter för vuxna.

Kontakta Stödcentrum för brottsutsatta

Har du synpunkter eller frågor kan du kontakta oss.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
020-520 530
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Norra Hamngatan 8

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.962227607097777,57.7062786357195] }, "properties":{ "title":"Stödcentrum för brottsutsatta", "content":"Norra Hamngatan 8" } }]

Postadress

Box 5293
402 25 Göteborg

${loading}