Till sidans huvudinnehåll

Mikamottagningen


Du som har fått ersättning för sex eller skadar dig med sex kan vända dig till Mikamottagningen. Till oss kan du komma med dina funderingar och samtala om din situation.

Mikamottagningens verksamhet

Mikamottagningen vänder sig till personer med erfarenhet av sex mot ersättning, att skada sig med sex och/eller varit utsatta för människohandel för sexuella ändamål. Även du som har erfarenhet från till exempel stripp- eller porrbranschen är välkommen att vända dig till oss.

Vi erbjuder samtal, stöd och praktisk hjälp. Till oss är du välkommen oavsett ålder, kön och sexuell identitet. Även du som är anhörig, partner eller vän och känner oro för någon kan vända dig till oss.

Kontakten med oss är kostnadsfri, vi har tystnadsplikt och du kan välja att vara anonym.

Izas berättelse

I den här filmen får du möta Iza som fått stöd av Mikamottagningen.


Vi som arbetar på Mikamottagningen

Vi som arbetar på Mikamottagningen är kuratorer och har lång erfarenhet av att möta personer som har fått ersättning för sex.

Samtal på Mikamottagningen

Oavsett om du vill prata om svåra upplevelser, sluta sälja sex, har frågor om sex som självskada eller har andra funderingar kring din livssituation är du välkommen att vända dig till oss. Samtalen kan se olika ut, allt från enstaka stöd- och krissamtal till mer långvariga samtalskontakter.

Vi har stor erfarenhet av att träffa personer som får, eller tidigare fått, ersättning för sex och personer som skadar sig med sex.

Så här beskriver några personer vad de fått med sig från samtalen

"Att man inte är ensam om sin ”familjehemlighet”. Vi förstår på ett helt nytt sätt att detta kan drabba vem som helst. Samtalen har gjort oss starkare och mer förstående, än vad vi trodde var möjligt i början."

"Mycket! Jag är inte ensam. Jag är inte konstig utan reagerar normalt på det jag har varit med om. Jag har fått bättre förståelse för mig som person, mina känslor och reaktioner. Jag får lära mig hur jag kan hantera jobba känslor och tankar och hur jag bättre kan ta hand om mig själv. Jag känner mig välkommen och mindre värdelös, konstig och äcklig."

"Att man är lika mycket värd att behandlas väl oavsett vad man varit med om/gjort mot sig själv tidigare i livet."

Det här tänker några personer att någon i en liknande situation som sin egen kan behöva

"Den personen behöver få veta att hen inte är ensam om sina problem och att det finns folk som bryr sig och vill hjälpa folk med sådana problem som hen har och att det förflutna inte definierar en person eller betyder att framtiden ser lika mörk ut."

"Någon som lyssnar som inte dömer! Och som orkar –har tålamod. Att få gå i sin egen takt och bli mött där man är idag."

"Man behöver någon som lyssnar och förstår vad man går igenom. (…) Och det är okej att söka hjälp fast man kanske inte tycker det när det är sånt här det handlar om."

"Man behöver få hopp. Hur det känns att lita på någon. Få veta att det finns fina och bra människor som bryr sig och vill hjälpa, inte använda, utnyttja och förbruka. Att det kan bli bättre. Hur man kan ta hand om sig själv och hur man kan tänka när allt känns hopplöst, farligt eller svårt. Bli omhändertagen och tagen på allvar."

Stöd och praktisk hjälp

Vi kan finnas som stöd för dig i kontakt med andra myndigheter, till exempel vid polisanmälan, vid rättegång, i kontakt med socialtjänst, migrationsverk och sjukvård. Vi har kunskap om rättigheter och skyldigheter i samhället och kan hjälpa dig med svar på dina frågor.

Uppsökande arbete

Vi arbetar uppsökande i gatumiljö, på internet samt på andra ställen som kan vara aktuella. Vi finns regelbundet i Rosenlundsområdet för att ge hjälp och stöd, men också för att erbjuda fortsatt kontakt med oss eller andra som kan hjälpa till. Vi skickar även ut information om Mikamottagningen till dig som annonserar om sex mot ersättning på internet.

Människohandel för sexuella ändamål

Vi arbetar för att stötta dig som utsatts för människohandel för sexuella ändamål. Om det behövs samarbetar vi med andra myndigheter. Vi kan vara med dig vid exempelvis polisförhör och rättegång. Vi samarbetar även med regionkoordinatorn mot prostitution och människohandel. Regionkoordinatorn koordinerar arbetet mot människohandel i regionen och kan bland annat hjälpa till i planeringen av ett tryggt återvändande. Läs mer om regionkoordinatorerna mot människohandel och prostitution.

Konsultation och kunskapsspridning

Du som i ditt arbete kommer i kontakt med personer som får ersättning för och/eller skadar sig med sex är välkommen att referera till eller konsultera oss.

Vi är HBTQ-diplomerade

Alla som besöker Mikamottagningen ska känna sig välkomna oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. Som ett led i detta är vi HBTQ-diplomerade av Västra Götalandsregionen.

Läs mer om vad HBTQ-diplomeringen innebär.


Kontakta Mikamottagningen

Kontakta oss för att boka en tid för samtal. Du kan mejla eller lämna ett meddelande på telefonsvararen så ringer vi upp dig.

Telefon och e-post

Telefon
020-32 73 28
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Södra Allégatan 1

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.954270872027934,57.699873846932306] }, "properties":{ "title":"Mikamottagningen", "content":"Södra Allégatan 1" } }]

Postadress

Box 5293
402 25 Göteborg

Relaterad information

Kast - för dig som köper sexuella tjänster

Du som köper sexuella tjänster, har funderingar kring sexköp och bor i Göteborg kan få stöd av KAST. Även du som upplever att du har ett tvångsmässigt sexuellt beteende, så kallat sexmissbruk kan vända dig till oss. Hos oss får du stöd i att bryta destruktiva sexuella beteenden.

Mikamottagningen Stockholms stad

Mottagningen är öppen för dig som är 18 år eller äldre och är bosatt i Stockholms stad, Solna, Sundbyberg, Upplands-Väsby, Sigtuna, Järfälla, Täby, Värmdö, Salem, Nynäshamn, Haninge, Södertälje, Vaxholm, Ekerö, Nacka och Sollentuna. Alla oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning är välkomna.

Evonhuset Malmö stad

för dig som säljer, köper, konsumerar eller skadar dig med sex eller är utsatt för människohandel

För dig som är yrkesverksam: Metodstöd mot prostitution och människohandel

Metodstödet ska ge kunskap och vägledning för att upptäcka, bemöta och erbjuda stöd till berörda grupper. Det riktar sig särskilt till medarbetare inom socialtjänsten och andra verksamheter som möter målgrupperna.

${loading}