Trygg i Göteborg
Vad tycker du skapar otrygghet?
Finns det något som gör att du känner dig otrygg där du bor? Det kan till exempel vara klotter, nedskräpning eller mörka platser, men också droghandel eller annan kriminalitet.
När Göteborgs Stad och polisen arbetar utifrån modellen Trygg i Göteborg vill vi ta reda på vad du som bor i området tycker skapar otrygghet. Vi vill också veta vad som gör att du känner dig trygg.
Det här gör Göteborgs Stad och polisen tillsammans
Göteborgs Stad och polisen samarbetar för att förebygga brott och öka tryggheten med ett kunskapsbaserat arbetssätt. Vi samlar in och analyserar information för att förstå brottslighetens omfattning, utveckling och orsaker.
Genom att skapa lägesbilder identifierar vi problem och söker efter bakomliggande orsaker. Vi riktar åtgärder mot orsakerna i stället för symptomen och använder så långt det är möjligt beprövade eller utvärderade metoder. Vi följer upp insatserna och justerar dem vid behov.
Inom samverkansöverenskommelsen arbetar Göteborgs Stad och polisen tillsammans med andra aktörer, som myndigheter, fastighetsägare, civilsamhället och näringslivet, för att ta fram lägesbilder, analyser och åtgärdsplaner.
Tar fram lokala åtgärder
I varje stadsområde tar socialförvaltningen och polisen fram gemensamma åtgärdsplaner.
Exempel på åtgärder kan vara:
- Trygga vuxna som vistas i områden kvällstid
- Trygghetsvandringar
- Informationsträffar om till exempel alkohol och droger
- Ökad polisnärvaro
Prioriterar
Nya problem kan dyka upp i ett område – medan andra minskar. Socialförvaltningen och polisen uppdaterar lägesbilder och prioriteringarna kontinuerligt för att följa utvecklingen och ändrar åtgärdsplanerna vid behov.
Överenskommelse för bättre samarbete
För att Göteborgs Stad och polisområde Storgöteborg ska samarbeta så bra som möjligt tecknas en överenskommelse mellan de båda. I december 2024 förnyades överenskommelsen:
Överenskommelse mellan Göteborgs Stad och polisområde Storgöteborg
I överenskommelsen står det att modellen Trygg i Göteborgs ska användas för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Göteborg. Det står också hur arbetet ska organiseras.
Trygg i ditt stadsområde
Är du osäker på vilken del av Göteborg du tillhör?
Felanmälan - gator, torg och parker
Kontakt
Har du synpunkter eller frågor så kan du kontakta Göteborgs Stad.
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg
Relaterad information
Samverkanslokal på Drottningtorget ska öka tryggheten i centrum
4 september invigdes en ny samverkanslokal på Drottningtorget för socialförvaltningen Centrum och polisen. Lokalen är tänkt att bli ett nav för att öka tryggheten i centrala Göteborg.