Till sidans huvudinnehåll
Äldre kvinna tittar ut genom fönstret.

Avlösning för äldre

Den äldre personen som du stödjer kan ansöka om olika typer av avlösning så att du som stödjer får tid för dig själv för exempelvis egna aktiviteter. Beroende på ert behov kan den äldre ansöka om dagverksamhet, avlösning på korttidsenhet eller avlösning i hemmet.

Dagverksamhet

Om personen du stödjer eller vårar har en demenssjukdom, har haft stroke eller har behov av social samvaro kan den du stödjer ansöka om dagverksamhet som avlösning.

Dagverksamhet innebär att personen du stödjer besöker en dagverksamhet under några timmar på dagen. Beroende på era behov kan den du stödjer få dagverksamhet en till flera dagar i veckan.

Hitta dagverksamhet

Avlösning i hemmet

Avlösning i hemmet är ett stöd där hemtjänsten kommer hem till den äldre personen under en tid på dagen. Det kan beviljas vid enstaka tillfällen, men i vissa fall kan ni även få regelbunden avlösning i hemmet.

Avlösning på korttidsenhet

Att få avlösning på korttidsenhet innebär att den äldre personen under en kortare tid bor på korttidsenheten. De finns ofta i anslutning till ett vård- och omsorgsboende. Ni kan få avlösning på en korttidsenhet vid några tillfällen eller regelbundet.

Korttidsenhet

Ansök om avlösning eller dagverksamhet

Du kan ansöka om avlösning på två sätt. Antingen söker du via e-tjänst eller så kan du kontakta en socialsekreterare.

Ansök via e-tjänst

Personen du vårdar är den som ansöker om avlösning men stödet riktar sig till dig.

Ansök om avlösning eller dagverksamhet

Du som har skyddade personuppgifter ska inte använda e-tjänsten utan istället ansöka genom att kontakta socialsekreterare via telefon.
Kontakta en socialsekreterare

Kontakta en socialsekreterare i stadsdelen du bor i.

Så går det till när du ansöker om stöd

Kontakta en socialsekreterare

Har du synpunkter eller frågor eller behöver du hjälp med ansökan, kontakta en socialsekreterare i området där du bor.

Relaterad information

Hitta dagverksamhet

Det finns dagverksamhet där personen du vårdar kan delta i aktiviteter och umgås med andra en eller flera dagar i veckan.

Prata med en anhörigkonsulent

Behöver du någon att prata med eller vill du träffa andra i liknande situationer? Det finns anhörigkonsulenter och anhörigsamordnare som du kan få stöd av.

${loading}