För dig som möter barn och unga i ditt arbete
Verksamheter inom Göteborgs Stad
Kompetenscentrum främjande och förebyggande i sociala frågor
Vi vänder oss till dig som arbetar inom exempelvis förskola, skola, socialtjänst, fritidsverksamhet och föreningsliv i Göteborg. Kompetenscentrum främjande och förebyggande är en verksamhet inom socialförvaltningen Centrum som erbjuder stöd genom konsultationer, utbildningar och konferenser. Vår expertis omfattar bland annat sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, droger och spel om pengar samt våld i nära relationer.
Kompetenscentrum främjande och förebyggande i sociala frågor
Göteborgs Stad undersöker ungas erfarenheter av droger
Under våren 2025 genomför Göteborgs Stad en undersökning om droganvändning bland elever i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet. Undersökningen görs i samarbete med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och upprepas vart tredje år.
Målet är att ge skolorna ett bra underlag för att utveckla sitt arbete med att förebygga droganvändning.
Resultaten från tidigare undersökningar (2019 och 2022) hittar du hos Kompetenscentrum främjande och förebyggande i sociala frågor.
Kompetenscentrum främjande och förebyggande — Rapporter och kartläggningar
Mini-Maria
Mini-Maria Göteborg finns för ungdomar upp till 21 år som har frågor eller bekymmer kring alkohol och droger. Vi stöttar också deras föräldrar och närstående.
Vårt team består av socionomer, sjuksköterskor, psykologer och läkare. Vi erbjuder råd, stöd och behandling till unga, familjer och nätverk. Mini-Maria Göteborg är ett samarbete mellan Göteborgs Stad och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Arbetar du med barn och unga och vill du öka din kunskap? Vi kommer gärna ut och föreläser eller utbildar om ungdomar, alkohol och droger.
Utvecklingsledare ANDTS i varje stadsområde
Vill du utveckla din verksamhets förebyggande arbete kan du kontakta socialförvaltningarnas utvecklingsledare inom ANDTS. Du kan också kontakta Kompetenscentrum främjande förebyggande i sociala frågor.
Elevhälsan i grundskolan
Alla barn och elever har rätt till en hälsofrämjande skolmiljö som är fri från alkohol, narkotika, dopning och tobak.
Drogförebyggande arbete i grundskolan
Elevhälsan i gymnasieskolan
I Göteborgs Stads gymnasieskolor, anpassade gymnasieskolor, vuxenutbildning och yrkeshögskola råder det nolltolerans mot droger.
Arbete mot droger i gymnasieskolan
Myndigheter och andra organisationer
ANDTS — Länsstyrelsen
Länsstyrelsen samordnar arbetet mot alkohol, narkotika, doping, tobak samt spel om pengar i länet.
Full koll
Jobbar du förebyggande med ANDTS-frågor och möter tonårsföräldrar i ditt arbete? Här hittar du allt material under Full koll som du gärna får använda inför till exempel skolavslutningar, skolstart, valborg, jul-nyårshelger och andra riskhelger. Materialet kan också användas på föräldramöten.
Full koll drivs av Sveriges 21 länsstyrelser som samverkar med kommuner, polisen och civilsamhällets organisationer.
CAN — Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning
CAN är ett nationellt kompetenscentrum med undersökningar, forskning och kunskapshöjande insatser om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar
ANDTs på schemat
Undervisningsmaterial från CAN som främst riktar sig till lärare på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Syftet med materialet är att integrera undervisning om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar (ANDTS) i olika skolämnen.
Folkhälsomyndigheten
Genom att förebygga användning och skador av alkohol, narkotika, dopning, tobak, nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS) stärker du folkhälsan och bidrar till ökad jämlikhet. Här hittar du praktiskt stöd och kunskap som hjälper dig i ditt arbete.
Skolverket — Arbeta med ANDTS i skolan
Skydda barn och unga från alkohol, narkotika, dopning och tobak i skolan. Det handlar både om undervisning och om att skapa en trygg och hälsofrämjande skolmiljö. Här får du stöd och inspiration för hur ni kan arbeta tillsammans med ANDT-frågor i skolan.
Kunskapsguiden
Socialstyrelsens sida med kunskapsstöd för arbete med ANDTS-frågor
Kunskapsguiden — Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel
Tonåringar och alkohol — material från systembolaget
Systembolaget finns till för alla i samhället och jobbar för att begränsa och informera om alkoholens skadeverkningar. Här hittar du mallar, presentationer som kan vara till hjälp i ditt arbete med att förebygga alkoholskador.
Att arbeta förebyggande med ungas drickande
Material att ladda ner om tonåringar och alkohol
Forskning
CERA — Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende vid Göteborgs universitet
CERA stärker forskningen om alkohol, droger och spel genom samarbete mellan forskare, vården, kommuner och brukarorganisationer. De sprider ny kunskap och ser till att den används i praktiken genom utbildningar, seminarier och dialoger. Du som arbetar med unga får uppdaterad kunskap för att förebygga problem och ge rätt stöd.
Relaterad information
Information om alkohol och andra droger
Här hittar du länkar till information om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel – och hur de påverkar kroppen och livet.
För dig som är ung
Är du ung och har frågor eller bekymmer kopplade till alkohol eller droger. Här har vi samlat information om vilket stöd och hjälp som finns att få.
Föräldrar och viktiga vuxna
Varje ungdom behöver en trygg vuxen att lita på. Du som är förälder eller en annan viktig vuxen i tonåringens liv ansvarar för att ta de svåra samtalen och sätta gränserna med din tonårings bästa i fokus. Här hittar du information om vilket stöd och hjälp som du kan få.
Kontakta Göteborgs Stad
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
404 82 Göteborg