Till sidans huvudinnehåll

För dig som är ung och har problem med alkohol eller droger

Är du ung och har frågor eller bekymmer kopplade till alkohol eller droger. Här har vi samlat information om vilket stöd och hjälp som finns att få.

Är du orolig för dig själv?

Dricker du för mycket alkohol eller använder du droger och vill sluta? Har du funderat på att dra ner eller sluta helt? Kanske är någon i din närhet orolig för dig? Det kan vara svårt att veta vad som är för mycket och om du behöver göra en förändring. Här får du hjälp att känna igen tecken på problem och tips på hur du kan komma igång.

Tecken på att du har problem med alkohol eller droger:

  • Du dricker alkohol eller tar droger oftare än du tänkt. Kanske har du försökt sluta men inte lyckats.
  • Du har hamnat i situationer när du har varit påverkad som har varit eller kunde ha blivit farliga. Det kan vara att du blivit medvetslös, gjort farliga saker, hamnat i slagsmål. Du kanske har hamnat i en situation där du på annat sätt har blivit utsatt och skadad eller kunde ha blivit det.
  • Du sköter inte skolan eller jobbet som du borde. Det kan handla om att du inte orkar plugga, gå till skolan eller jobbet på grund av bakfylla eller droger.
  • Dina relationer påverkas negativt på grund av att du använder alkohol eller droger. Familj, vänner eller partner eller andra viktiga personer kanske har sagt att de vill att du slutar eller drar ner.
  • Du tappar intresset för saker du brukade gilla. Kanske tränar du mindre eller träffar vänner och familj mer sällan.
  • Du tänker mycket på alkohol eller droger. Du planerar nästa tillfälle och känner sug när du är nykter.
  • Du mår fysiskt dåligt utan alkohol eller droger. Du har svettningar eller darrningar, får svårt att äta
  • Du mår psykiskt dåligt utan alkohol eller droger. Du kanske får ångest, blir orolig, får svårt att sova.

Att sluta kan vara svårt – men du kan få hjälp

Om du har använt alkohol eller droger länge kan din kropp vänja sig vid det. När du slutar kan du må både fysiskt och psykiskt dåligt. Många använder också alkohol och droger i sociala sammanhang, vilket kan göra det svårt att bryta vanan. Men du behöver inte göra det ensam.

Så kan du ta första steget

  • Prata med någon du litar på. Det kan vara en vän, förälder eller annan vuxen som kan stötta dig.
  • Sök hjälp på skolan. Kuratorn eller skolsköterskan kan hjälpa dig vidare.
  • Kontakta Mini-Maria eller en ungdomsmottagning. De är experter på alkohol- och drogproblem, och du kan få stöd utan att riskera att bli polisanmäld.

Minimaria.se

Ungdomsmottagningen-UMO

Att be om hjälp är ett viktigt första steg. Du är inte ensam – det finns stöd att få.

Är du orolig för en vän?

Det kan vara svårt att veta hur du kan påverka eller hjälpa en vän som har problem med alkohol eller droger. Din vän kanske inte håller med om att hen behöver sluta eller dra ner. Här får du tips på hur du kan prata med din vän och vad du kan göra om hen inte vill eller kan förändra sitt beteende.

Prata med din vän på rätt sätt

  • Välj en lugn stund när din vän känner sig trygg. Undvik att prata när hen är påverkad.
  • Utgå från dig själv och dina känslor. Berätta att du är orolig och varför. Förklara vad du är rädd ska hända.
  • Beskriv vad du har märkt. Kanske har du sett förändringar hos din vän eller i er relation på grund av alkohol eller droger.
  • Visa att du bryr dig. Säg att du vill att din vän ska må bättre och att du vill ha en bra relation.
  • Erbjud ditt stöd. Föreslå att du kan följa med om din vän vill söka hjälp eller prata med någon.

Din vän kan uppfatta det du säger som kritik och reagera med ilska eller avståndstagande. Ha tålamod och försök igen vid ett annat tillfälle. Ibland behöver personen tid att smälta det du har sagt. Försök att undvika att argumentera – det leder sällan till en lösning.

Ta hand om dig själv också

Att oroa sig för en vän kan vara tungt. Du kanske känner dig ledsen, stressad eller har svårt att sova. Prata med någon du litar på, till exempel en kompis, förälder, kurator eller skolsköterska. Du kan också vända dig till ungdomsmottagningen eller Mini-Maria, där det finns professionellt stöd.

Minimaria.se

Ungdomsmottagningen  UMO

Om du är orolig för att din vän kan skada sig själv eller andra

Om du tror att din vän är i fara kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten. Det betyder att du talar om att din vän behöver hjälp för att må bra. Socialtjänsten kan erbjuda stöd och behandling. Du kan göra anmälan anonymt om du vill. Kontakta socialkontoret där din vän bor genom att ringa eller skriva till dem.

Hitta Socialkontor

Kom ihåg: Alla som arbetar med att hjälpa unga har tystnadsplikt. Din vän blir aldrig polisanmäld för att ni söker hjälp.

Är du orolig för en förälder?

Att ha en förälder som dricker för mycket alkohol eller använder droger kan vara svårt och göra dig orolig. Du kanske mår dåligt och inte vet vad du ska göra. Här får du tips på hur du kan få stöd och hjälp.

När en förälder har problem med alkohol eller droger

En påverkad förälder kan förändras. Hen kanske blir arg, ledsen eller överdrivet glad på ett sätt som känns skrämmande. Ibland kan föräldern bli våldsam eller hota att skada sig själv.

Du kanske:

  • Känner dig osäker och rädd för hur din förälder ska bete sig.
  • Försöker läsa av din förälders humör och anpassar dig för att hålla hen lugn.
  • Känner ansvar för att hjälpa eller skydda din förälder och syskon.
  • Oroar dig för att din förälder ska försvinna eller råka illa ut.

Det är inte ditt ansvar – och det är inte ditt fel

Att växa upp med en förälder som dricker eller tar droger kan påverka hur du mår och hur du fungerar i skolan och med vänner. Det är viktigt att veta att det aldrig är ditt fel att din förälder har problem. Det är heller inte ditt ansvar att försöka få hen att sluta.

Men du kan få hjälp – både för din förälder och för dig.

Vem kan du prata med?

Börja med att prata med en vuxen du litar på, till exempel:

  • En annan förälder eller släkting
  • Skolsköterskan eller kuratorn
  • En lärare eller tränare
  • Ungdomsmottagningen

De kan lyssna på dig och hjälpa dig att få stöd i din situation. Du kan också få hjälp via socialtjänsten eller BonaVia, där du kan träffa andra barn och ungdomar i liknande situationer.

Hitta socialkontor

BonaVia

Du har rätt till stöd – och du är inte ensam

Alla som arbetar med att hjälpa dig och din förälder har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får berätta för någon annan utan ditt medgivande.

Du har rätt att må bra. Våga ta hjälp! 

Här finns stöd och hjälp  inom Göteborgs Stad

Mini-Maria

Mini-Maria Göteborg vänder sig till ungdomar och unga vuxna upp till 21 år som har frågor eller bekymmer kopplade till alkohol eller droger samt deras föräldrar eller anhöriga.

På våra tre mottagningar arbetar socionomer, sjuksköterskor, psykologer och läkare. Vi erbjuder råd, stöd och behandling till ungdomar, familj och nätverk. Mini-Maria Göteborg är ett samarbete mellan Göteborgs Stad och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

En film om Mini-Maria som riktar sig till dig som är ung

Alla besök på Mini-Maria är kostnadsfria och vi har tystnadsplikt.

Minimaria

Elevhälsan i grundskola och gymnasieskola

Elevhälsan främjar, förebygger och stödjer elevens utveckling i skolan. God hälsa leder till ökat välbefinnande och bättre förutsättningar för lärande.

Elevhälsan i grundskolan

Elevhälsan i gymnasieskolan

Socialtjänst

På socialkontoren kan du söka stöd om du har ett drog- eller alkoholmissbruk eller är orolig för ett barn eller ungdom. Vänd dig till socialkontoret i ditt stadsområde om du själv eller någon närstående behöver stöd.

Hitta socialkontor

Fältgrupper

Fältgrupperna i Göteborg arbetar med uppsökande och socialt förebyggande arbete bland ungdomar. Fältgrupperna finns där ungdomarna vistas och samtalar med dem och ger råd och stöd för att skapa en trygg miljö för dem.

Hitta fältgrupper

Columbus – samverkansteam för unga vuxna

Columbus hjälper unga vuxna som är arbetslösa och vill komma vidare till arbete eller studier men deras psykiska ohälsa är ett hinder för att de ska klara det på egen hand.  

Columbus

Motion och hälsa

Göteborg bjuder till många olika möjligheter till motion och ett hälsosamt liv. Här hittar du vad staden erbjuder inom utomhusmotion, gym, motionscentrum och friskvård.

Motion och hälsa

Mötesplatser för unga

Vill du utveckla dina intressen eller hitta nya aktiviteter? Starta band, skejta, dansa eller ordna en vernissage? Välkommen till kommunens många mötesplatser för unga.

Mötesplatser för unga

Här finns stöd och hjälp — andra organisationer och verksamheter

Bonavia

Hos Bona Via kan du få hjälp om en förälder eller annan vuxen i din familj dricker för mycket alkohol, använder narkotika eller läkemedel på ett skadligt sätt. Du är välkommen oavsett om din förälder fortfarande har problem eller redan har fått hjälp att sluta.

BonAvia

Bris  Barnens rätt i samhället

För unga upp till 18 år. Ring eller 116 111 eller chatta på 

Bris.se

Drugsmart

Från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

drugsmart.se

Hejdåalkoholskador

Till unga vuxna för att inte langa till yngre. Från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, och Länsstyrelsen.

hejdaalkoholskador.se

Maskrosbarn — för barns rätt till en trygg uppväxt

För dig som är mellan 13-19 år och som har en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld.

Maskrosbarn

Killar.se

En trygg plats för dig som är kille

Killar.se

Ungdomsmottagningen  UMO 

UMO

Youmo

Del av ungdomsmottagningen, ger information på flera språk

youmo.se

Ung psykisk hälsa — UPH

På flera vårdcentraler finns mottagningen Ungas psykiska hälsa (UPH). Här kan du som är mellan 6 - 18 år få hjälp. Både barn och föräldrar kan ta kontakt och du behöver inte vara listad på vårdcentralen.

UPH

Om du behöver akut hjälp

  • Om du är i en nödsituation och behöver hjälp på en gång, ring 112
  • Socialjour: kan ge akut bistånd på kvällar, nätter och helger. Det kan handla om hemlöshet, våld, missbruk, eller om du misstänker att barn far illa.
    Socialjouren
    telefon: 031-365 87 00
  • Ring 1177 för rådgivning.
  • Barn och ungdomspsykiatrin Göteborg, BUP:
    Under dagtid kontakta den BUP mottagning som du hör till geografiskt för akut bedömning:
    Vad kan BUP göra för dig? 

Relaterad information

Föräldrar och viktiga vuxna

Du som är förälder eller en annan viktig vuxen i tonåringens liv ansvarar för att ta de svåra samtalen och sätta gränserna med din tonårings bästa i fokus. Här hittar du  information om vilket stöd och hjälp som du kan få.

För dig som möter barn och unga i ditt arbete

Arbetar du inom förskola, skola, socialtjänst, fritidsverksamhet eller föreningsliv? Här hittar du information om verksamheter som erbjuder föreläsningar och utbildningar. Du hittar också länkar till material och stöd för att skapa trygga och hälsofrämjande miljöer för barn och unga

Information om alkohol och andra droger

Här hittar du länkar till information om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel – och hur de påverkar kroppen och livet.

Kontakta Göteborgs Stad

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg
${loading}