Så kontrolleras maten
Kommunen kontrollerar livsmedelsföretagarna
Miljöförvaltningen i Göteborg ansvarar för kontrollen av nästan 4 700 livsmedelsverksamheter i kommunen. Inspektörerna kontrollerar företagarens förmåga att leverera säker mat till konsumenten. Inspektionerna görs efter en särskild plan, där vi lägger stor vikt vid företagets egenkontroll. Vi tittar exempelvis på hur maten förvaras och hanteras. Vi ser även om lokalen, utrustningen och inredningen är i bra skick och att det är rent.
Miljöförvaltningens inspektörer har rätt att få komma in i en livsmedelslokal för att inspektera eller ta prover. Den som ansvarar för verksamheten måste lämna ut de uppgifter och handlingar som behövs för kontrollen.
Företagaren har ansvaret
Livsmedelsföretagaren har ansvaret för att livsmedlen är säkra, rätt märkta och att de kan spåras, alltså att det ska gå att se varifrån livsmedlen och råvarorna köpts. Om företaget säljer livsmedel vidare till andra livsmedelsföretag ska de också kunna spåras till köparen.
Vad händer om det finns brister?
Dålig mat ska inte nå konsumenterna. Det är syftet med kontrollen. Upptäcker vi brister kan miljöförvaltningen agera på olika sätt. Brister kan vara att livsmedel förvaras vid fel temperatur eller att det finns omärkta livsmedel. Är det lokalerna och egenkontrollen som är dåliga kan företagaren bli tvungen att stänga sin verksamhet tills allt fungerar. Den som startar sin verksamhet utan att ha fått den godkänd eller registrerad kan dömas för brott mot livsmedelslagen eller få höga sanktionsavgifter.
Offentliga uppgifter
Miljöförvaltningen är en myndighet. Det innebär att nästan alla våra handlingar är offentliga. När någon hör av sig och vill veta till exempel resultat från en inspektion lämnar vi ut informationen om vi inte bedömer att den ska skyddas av sekretess.
Kontakta miljöförvaltningen
Har du synpunkter eller frågor om livsmedelskontroll så kan du kontakta miljöförvaltningen.
Öppettider
Besöksadress
Karl Johansgatan 23
Postadress
Box 7012
402 31 Göteborg