Om vårdnad, boende och umgänge
Om ni är överens
Om ni som föräldrar är överens om vem som ska ha vårdnaden om barnet, var barnet ska bo och hur umgänget med den andra föräldern ska se ut, kan ni ansöka om att skriva avtal på familjerättsbyrån. Det är Familjerättsbyrån som godkänner avtalet och ni ansöker hos oss om att få komma och skriva avtal. Läs om hur ni gör på sidan Att skriva avtal om vårdnad, boende, umgänge.
Om ni inte är överens
Barn har rätt till båda sina föräldrar. Det är därför viktigt att föräldrar som inte lever tillsammans försöker finna lösningar som är bäst för barnen. Om ni som separerade föräldrar har konflikter gällande barnet, och inte kan hitta en lösning är det stor risk att det påverkar barnet negativt.
Familjerättsbyrån erbjuder samarbetssamtal i syfte att hjälpa föräldrar att hitta samarbete kring barnet och hitta bra lösningar som ni båda kan acceptera. En eller två familjerättssekreterare leder samtalet och ni måste båda vara villiga att delta. Samarbetssamtalen är kostnadsfria och sker under sekretess.
Ni kan också vända er till tingsrätten. Tingsrätten ger då vanligtvis Familjerättsbyrån i uppdrag att göra en utredning kring vårdnad, boende och umgänge för att kunna fatta beslut om vad som blir bäst för barnet.
Hur går en vårdnadsutredning till?
Vi pratar med er föräldrar
Vi på familjerättsbyrån inleder oftast en utredning med att träffa er föräldrar för ett enskilt samtal. Då går vi bland annat igenom hur en utredning går till. Därefter fortsätter vi att träffa er enskilt och gör även hembesök när barnet är hemma.
Här kan du lyssna till hur domstolsprocessen vid en vårdnadsutredning går till.
Barnets bästa i fokus - en film om vårdnadstvist
Vi pratar med barnet
Utredningens syfte är att ansvarig utredare ska lämna förslag till domstolen vad man tror blir bäst för barnet. Barnet är huvudpersonen i en vårdnadstvist och därför är det viktigt att barnet får information och får komma till tals. Barnet har rätt att uttrycka sin åsikt, men hon eller han har ingen skyldighet att välja mellan er.
Vi pratar med personer omkring barnet
Vi pratar också med personer som genom sitt arbete kommer i kontakt med barnet, till exempel på förskolan eller i skolan, samt eventuellt era nya partners. I samband med utredningen tar vi även registerutdrag från socialtjänsten och polisen.
Utredningen ser till barnets behov
Under utredningen bedömer vi bland annat
- er förmåga att se vad barnet behöver efter skilsmässan eller separationen
- er förmåga att uppmuntra och tillåta att barnet har kontakt med den andra föräldern
- er känslomässiga kontakt med barnet och förmåga att förstå vad barnet känner och behöver
- er förmåga att ge barnet skydd såväl som fysisk och psykisk omvårdnad
Vi ser också till vad barnet själv och vilka behov barnet har i form av stabilitet, skolgång och utbildning.
Ni får läsa utredningen
Ni få ta del av utredningen innan vi skickar den till tingsrätten. Ni får också möjlighet att lämna synpunkter, som vi skickar med till tingsrätten. Det som du själv berättar för utredaren har även den andra föräldern rätt att ta del av.
För barn: en film som visar hur det går till när du träffar oss
Ibland kan föräldrar som inte bor tillsammans ha svårt att komma överens. De kanske tycker olika om var du ska bo, och bråkar med varandra om det. Filmen visar hur vi på Familjerättsbyrån i Göteborg hjälper dig och dina föräldrar när dina föräldrar vänt sig till domstolen.
Filmen om Hugo finns också på Göteborgs Stads youtube-kanal: https://youtu.be/5gxnrzjCTxM
Kontakta Familjerättsbyrån
Har du synpunkter eller frågor kring vårdnad- och umgängesfrågor så kan du kontakta Familjerättsbyrån.
Öppettider
Besöksadress
Olof Palmes Plats 1
Postadress
Box 5293
413 30 Göteborg
- Fax
- 031-367 92 35
Relaterad information
MFoF - Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd
MFoF är en statlig myndighet som arbetar för att barn ska få en trygg uppväxt och bra relationer till sina föräldrar.
Barnkonventionen - UNICEF
FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. I barnkonventionens artikel 45 finns inskrivet att det är UNICEFs uppgift att kämpa för att barnkonventionen efterlevs.