Lagar som socialtjänsten jobbar utifrån
Socialtjänsten arbetar enligt lagar som Socialtjänstlagen (SoL), lagen om vård av unga (LVU), FN:s barnkonvention, föräldrabalken (FB) och lagen om unga lagöverträdare (LUL).
Socialtjänstlagen (Sol)
Alla människor ska kunna få hjälp av socialtjänsten om de behöver. Socialtjänstlagen reglerar vilken hjälp du kan få från din kommun. Det kan vara stöd i form av ekonomiskt bistånd, hjälp med missbruk, stöd i föräldrarollen eller annan vård och omsorg. Socialtjänstens verksamhet ska inriktas på att frigöra den enskildes egna resurser och bygga på självbestämmande och integritet. De som arbetar inom socialtjänsten ska prata med dig innan de bestämmer vilken hjälp du ska få och om du inte håller med om besluten har du möjlighet att överklaga
Hur du överklagar beslut inom socialtjänsten.
Lagen om vård av unga (LVU) är en sista utväg
Socialtjänsten försöker hitta lösningar och stöd tillsammans med vårdnadshavare. Om man inte kan komma överens kan det bli aktuellt att barnet omhändertas enligt lagen om vård av unga (LVU). Lagen låter myndigheterna besluta även utan vårdnadshavare eller barnets samtycke.
Ett beslut om att ett barn inte kan bo kvar hos sina vårdnadshavare är en sista utväg. Lagen om vård av unga (LVU) finns för att skydda de barn som riskerar att utsättas för omedelbar fara. Det kan till exempel handla om att ett barn utsätts för allvarlig försummelse, våld eller andra övergrepp.
Det finns två anledningar till att socialtjänsten ansöker om vård enligt LVU:
- Att den unge inte har det bra hemma (till exempel om den unge blir utsatt för våld, sexuella övergrepp eller har föräldrar som inte klarar av att ta hand om sitt barn på ett bra sätt)
- Att den unge själv gör saker som inte är bra och som är svår att sluta med (till exempel om den unge tar droger, dricker alkohol eller håller på med brott. Det kan också vara så att den unge är aggressiv och ofta hamnar i bråk eller erbjuder sex i utbyte mot pengar eller saker)
Först försöker socialtjänst och föräldrar hitta en gemensam lösning
Socialtjänsten kan komma med förslag på olika typer av lösningar för att föräldrarna ska få det stöd de behöver för att barnet/barnen ska ha det bra. I första hand innebär det stöd på olika sätt till föräldrarna i sitt föräldraskap. I vissa fall kan det också innebära att barnet/barnen behöver bo någon annanstans, till exempel i ett familjehem eller hem för vård och boende (HVB).
Om socialtjänsten och föräldrarna inte kommer överens om insatser och barnets situation är allvarlig kan socialtjänsten föreslå till socialnämnden att barnet omhändertas enligt lagen om vård av unga (LVU). Politikerna i socialnämnden beslutar om en LVU-ansökan ska skickas till domstolen. Som vårdnadshavare har du oftast möjlighet att delta i denna process.
Domstolen granskar sedan socialtjänstens utredning och yttranden från vårdnadshavare och hens offentliga biträde innan en muntlig förhandling hålls. Där får socialtjänsten och vårdnadshavare framföra sin syn på barnets situation. Slutligen beslutar domstolen om barnet ska omhändertas eller inte. Vårdnadshavare har alltid rätt att överklaga beslutet.
Mer om LVU på flera språk (socialstyrelsen.se)
FN´s barnkonvention är en del av svensk lag
FN:s barnkonvention är en del av svensk lag, vilket betyder att barns rättigheter är tydliga i våra lagar. Socialtjänsten arbetar för att säkerställa att barns rättigheter respekteras och skyddas. De har ett ansvar för att barn och unga växer upp i trygga och goda förhållanden, och de strävar efter att främja både den fysiska och sociala utvecklingen hos barnen i samarbete med deras vårdnadshavare.
Här kan du läsa mer om barns rättigheter
Föräldrarbalken
I stora drag kan föräldrabalken beskrivas som lagstiftningen som reglerar relationen mellan barn och föräldrar. Av lagen framgår vilka rättigheter barn har gentemot sina föräldrar och utgångspunkten i lagen är barnets bästa. Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn ska behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling. Huvudregeln i föräldrabalken är att du som förälder har både rättighet och skyldighet att bestämma i frågor som rör ditt barn.
Relaterad information
Frågor och svar om omhändertagande av barn
Här har socialstyrelsen samlat frågor och svar om omhändertagande av barn enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.
Läs mer på socialstyrelsen hemsida om barn och unga i socialtjänsten
Socialtjänsten ska verka för att barn och unga växer upp under trygga förhållanden. I arbetet med barn som far illa har socialtjänsten kontakt med barn och familjer och samverkar samarbetar bland annat med hälso- och sjukvården, skolan och polisen.
Relaterad information
Vårdavgifter för placerade barn
Som förälder till barn som är placerade enligt SoL, LVU och LSS behöver du oftast betala vårdavgifter för ditt barn. Om du har låg inkomst, till exempel på grund av arbetslöshet, föräldraledighet eller studier, kan socialförvaltningen som har placerat ditt barn besluta att du slipper betala vårdavgift. Enheten för krav och bidrag hanterar vårdavgifterna. Läs mer om avgiften!