Råd om sparande
Storleken på våra inkomster skiljer sig från person till person. Men det är storleken på våra utgifter som avgör om vi kan spara. Våra utgifter är enklare att påverka än våra inkomster och varje sparad krona kan på sikt påverka din ekonomi i positiv riktning.
Hur mycket kan du spara per månad?
För att se hur mycket du kan spara kan du börja med att göra en budget. Använd gärna Budgetkalkylen på Hallå konsument. En budget visar dig dina inkomster och utgifter. Vilka utgifter har du? Var ärlig. Skriv upp dina räkningar och vad du konsumerar varje månad genom att kontrollera dina kontohändelser i din internetbank. Om du tar för vana att regelbundet kolla din kontohistorik i din internetbank så lär du dig mycket om din ekonomi. Du ser då vilka affärer du handlat i och för hur mycket. Du ser också vad du har kvar på kontot. Att löpande hålla koll på sin ekonomi ger ett lugn och höjer din självsäkerhet.
- Jämför dina utgifter och inkomster. Förhoppningsvis går du plus.
- Kan du förändra dina utgifter? Kanske kan du byta till billigare abonnemang för telefoni eller internet. Läs mer om vad du ska tänka på hos Telekområdgivarna Du kanske även kan skaffa dig ett billigare elavtal. Du kan jämföra olika abonnemang på Elpriskollen
- Se över dina utgifter som rör din konsumtion och fråga dig om du verkligen behövde det som du handlat. Du kommer bli förvånad över att svaret ofta blir ett "nej" så här i efterhand.
Olika typer av sparande
Vi kan behöva flera typer av sparande.
- Buffertsparande, pengar vi ska använda om något oförutsett händer.
- Målsparande, då vi sparar till något speciellt, till exempel en resa eller körkort.
- Långsiktigt sparande, pengar som ska växa under lång tid, till exempel till barnbarnen eller din framtida pension.
Sparformer
Det vanligaste formerna av sparande är sparkonto, fonder, och olika typer av värdepapper. På Konsumenternas bankbyrå kan du läsa mer om dessa och andra sparformer.
Tänk på att alla typer av placeringar medför en risk som kan innebära att du kan förlora dina pengar. Det är därför viktigt att du förstår vad du sparar i och att risken är på en nivå som passar dig.
Tips för att komma igång att spara
- Lär dig leva på 90 procent av din inkomst. När du får din inkomst, flytta 10 procent av din inkomst direkt till ett sparkonto.
- Om du får ökad inkomst, fundera på om du kan fortsätta leva på den tidigare inkomsten och spara ökningen.
- Om du får tillbaka på skatten kan du kanske spara de pengarna.
- Gör en budget varje månad.
- Spara kvitton i en månad för att se vad du konsumerar. Be om kvitto vid alla inköp under månaden. I slutet på månaden går du igenom och kategoriserar dina kvitton. Se om du kan förändra något.
Kontakta budget- och skuldrådgivarna
Har du frågor om privatekonomi är du välkommen att kontakta oss.
Öppettider
Telefon
- Telefon
- 031-368 08 00
Besöksadress
Ekelundsgatan 1
Postadress
Box 11364
404 28 Göteborg
- Fax
- 031-368 08 48