Till sidans huvudinnehåll

Det råder eldningsförbud

Senast uppdaterad: 1 juni 2023 klockan 15:16

Göteborgs Stad har infört eldningsförbud för all eldning och grillning i skog och markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Eldningsförbudet gäller från 1 juni klockan 15.00 och tills vidare.

Förbjudet att elda i skog och mark inom kommunen

Planera din ekonomi


Genom att se över din ekonomi då och då och planera kan du göra stora förbättringar. Här får du tips på hur du kan planera och minska dina utgifter. Då blir du bättre förberedd inför oväntade kostnader eller andra tillfällen då du behöver extra pengar.

Se över din ekonomi

Gör en uppställning av din inkomst efter skatt och alla utgifter, stora som små. Jämför och se hur pengarna räcker till. Nu kan du prioritera och se om du vill ändra på något. Använd gärna Konsumentverkets budgetkalkyl Där kan du räkna ut din totala hushållsbudget och se vad olika förändringar skulle göra med din ekonomi. Om pengarna inte räcker till behöver du göra något åt det så snart du kan.

Vår budgetmall

Budgetmallen är ett Excel-dokument där du har möjlighet att på ett enkelt och smidigt sätt få koll över din ekonomi. För enklare användning av budgetmallen, följ dessa instruktioner.

 • Öppna budgetmallen.
 • Lägg in ålder för att få fram schablonkostnader.
 • Fyll i inkomster.
 • Fyll i fasta och rörliga utgifter.
 • Under kolumnen skillnad ändras färgerna beroende på om dina utgifter överskrider eller underskrider Konsumentverkets schablonkostnader.
 • Betalningsutrymme hittar du under Återstående belopp.

Begrepp i budgetmallen

 • Schablon – Konsumentverkets årliga beräkning av kostnader för vanliga utgifter som hushållen har. Schablonkostnaden varierar beroende på ålder.
 • Skillnad – Skillnad mellan konsumentens förbrukningskostnader och Konsumentverkets årliga kostnadsberäkning.
 • Livsmedel – Utgår ifrån att alla måltider lagas hemma baserat på Konsumentverkets nya matsedel. Det är en fyraveckors basmatsedel som är mer hållbar för både hälsa, klimat och miljö. Matsedeln består av frukost, lunch, middag och två mellanmål.
 • Hygienartiklar – Gäller sådant som tvål, tandkräm, blöjor, hårklippning med mera samt kostnad för ett årligt tandläkarbesök.
 • Kläder och skor – Ett basbehov av kläder och skor som används till vardags, på fritiden och vid festligare tillfällen. Här ingår även tillbehör som väska, klocka och paraply.

Förbättra din ekonomi

Att förbättra kan vara att få högre inkomst eller att minska utgifterna. Se vad du kan ändra, och vad du i så fall vill ändra. Gör jämförelser mellan olika abonnemang och avtal. Du kanske kan få ett bättre pris. Kontrollera vad du tjänar på att byta bank eller försäkringsbolag. På Svenska bankföreningens webbplats kan du läsa om hur du  gör för att byta bank. 

Ta reda på mer om du behöver, bestäm dig och genomför en faktisk förändring till det bättre. Läs gärna Hallå konsuments tio tips på sidan Få pengarna att räcka längre

Planera dina matinköp

Handla sällan, och gör gärna en inköpslista. Om du är ofta inne i mataffären är det lätt att du också köper något extra som du inte hade tänkt dig. Går du vanligtvis till samma mataffär och har kundkonto med kort, kan du få bättre ränta än på lönekontot. Att handla mat på kredit kan tyvärr vara riktigt dyrt så undvik det.

 • Handla inte mat när du är hungrig. Då är det svårare att hålla sig till inköpslistan.
 • Köp hellre mindre mat som du faktiskt äter än större mängd som blir stående eller slängd.
 • Säsongens mat brukar vara bra i pris och kvalitet.
 • Handla i en större butik där du får samma vara till ett lägre pris.
 • Använd dig av jämförpriserna. De anger priset för varan i kilo eller liter och du kan lätt jämföra olika märken fast det är olika mängd i förpackningarna. Om jämförpriser på Konsumentverkets webbplats
 • De flesta kan dra ner på mängden protein i dagens huvudmål och lägga till mer grönsaker. Bra för miljön, hälsan och plånboken.

Minska småinköp

Minska dina småinköp. En fika för 50 kronor i veckan blir 2 600 kronor på ett år. Med en matlåda till jobbet i stället för att äta ute kan du spara över 15 000 kronor per år! Pengar du kanske vill använda till annat. Håll ett öga på alla dina småavgifter. Se om du kan bli av med till exempel expeditionsavgifter, faktureringsavgifter och aviavgifter. Att få en e-faktura kan vara lösningen eller att försöka förhandla bort avgifterna vilket kan gå om de vill behålla dig som kund.

Spara

Det är alltid bättre att spara en liten summa än ingenting alls för att ha när det händer något oförutsett. Din ekonomi kommer att fungera så mycket bättre om du har lite marginal. Läs mer på våra sidor om att spara pengar.

Låna inte pengar i onödan

Vi uppmuntras överallt låna pengar till det vi konsumerar, men att köpa med pengar du har sparat är alltid billigare än att köpa på kredit. Räntefritt behöver inte vara kostnadsfritt. Det kan finnas flera avgifter som läggs på innan allt är betalt. Undvik särskilt att ta snabblån, dessa lån är det dyraste sättet du kan låna pengar på. Läs mer på våra sidor om att låna pengar.

Planera din ekonomi

När du planerar ökar du dina möjligheter och minskar riskerna. Lägg undan pengar i tid för kommande händelser under året som semester och storhelger. Börja ställa om ekonomin inför framtida förändringar i livet som att barnen flyttar hemifrån eller pensionen. Buffertspara- så har du pengar för oförutsedda händelser. Försäkra dig för skada, olycka och arbetslöshet. Koll på pengarna är ett magasin från Konsumentverket som är framtaget till dig som vill få mer kunskap om din vardagsekonomi. 

Håll ordning på dina papper

Håll ordning på dina viktiga papper som avtal och kvitton. Det är extra viktigt att hålla ordning på de räkningar som du ska betala och de som du har betalat. Du minskar stressen om du inte behöver leta och det kan bli jobbigt om du inte hittar i dina papper. En pärm med innehållsförteckning är ett lätt sätt att ordna saken.

Betala månadsvis

Att betala varje månad är lättare och ger bättre överblick än om du betalar för längre perioder som ett kvartal eller ett år. Ett kontantkort kan vara bästa alternativet för dig som har svårt att betala alltför höga telefonräkningar när du har abonnemang. Har du lån eller andra utgifter som inte betalas varje månad kan du skapa ett speciellt konto där du sätter in pengar varje månad så att det finns tillräckligt när det väl är dags att betala. Då jämnar du ut utgifterna över året och har bättre koll på att dina pengar räcker till.

Kontakta budget- och skuldrådgivarna

Har du frågor om privatekonomi är du välkommen att kontakta oss.

Telefon och e-post

Telefon
031-368 08 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Ekelundsgatan 1

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.960791490219512,57.70511998315795] }, "properties":{ "title":"Budget- och skuldrådgivning Göteborg", "content":"Ekelundsgatan 1" } }]

Postadress

Box 11364
404 28 Göteborg

Fax
031-368 08 48

Öppettider

${loading}