Planera din ekonomi
Få koll på din ekonomi med en budget
Börja med att göra en uppställning av din inkomst efter skatt och alla utgifter, stora som små. Jämför och se hur pengarna räcker till. Då blir den enklare att prioritera och se om du vill ändra på något. Om pengarna inte räcker till behöver du göra något åt det så snart du kan.
Till din hjälp kan du använda Konsumentverkets budgetkalkyl eller vår egen budgetmall.
Vår budgetmall
Budgetmallen är ett Excel-dokument där du har möjlighet att på ett enkelt och smidigt sätt få koll över din ekonomi. För enklare användning av budgetmallen, följ dessa instruktioner.
- Öppna budgetmallen.
- Fyll i inkomster.
- Fyll i fasta och rörliga utgifter.
- Ditt betalningsutrymme se du under Återstående belopp.
Minska dina utgifter
Att förbättra kan vara att få högre inkomst eller att minska utgifterna. Se vad du kan ändra, och vad du i så fall vill ändra. Gör jämförelser mellan olika abonnemang och avtal. Du kanske kan få ett bättre pris.
Ta reda på mer om du behöver, bestäm dig och genomför en faktisk förändring till det bättre. Läs gärna Hallå konsuments tio tips på sidan Få pengarna att räcka längre
Planera dina matinköp
Handla sällan, och gör gärna en inköpslista. Om du är ofta inne i mataffären är det lätt att du också köper något extra som du inte hade tänkt dig. Går du vanligtvis till samma mataffär och har kundkonto med kort, kan du få bättre ränta än på lönekontot. Att handla mat på kredit kan tyvärr vara riktigt dyrt så undvik det.
- Handla inte mat när du är hungrig. Då är det svårare att hålla sig till inköpslistan.
- Köp hellre mindre mat som du faktiskt äter än större mängd som blir stående eller slängd.
- Säsongens mat brukar vara bra i pris och kvalitet.
- Handla i en större butik där du får samma vara till ett lägre pris.
- Använd dig av jämförpriserna. De anger priset för varan i kilo eller liter och du kan lätt jämföra olika märken fast det är olika mängd i förpackningarna. Om jämförpriser på Konsumentverkets webbplats
- De flesta kan dra ner på mängden protein i dagens huvudmål och lägga till mer grönsaker. Bra för miljön, hälsan och plånboken.
Minska småinköp
Genom att minska dina småinköp kan du spara pengar. Här kommer några exempel:
- En fika för 80 kronor i veckan blir 4 160 kronor på ett år
- Med en matlåda till jobbet i stället för att äta ute kan du spara över 25 000 kronor per år
Kanske är detta pengar du vill använda till annat. Ta reda på om du kan bli av med till exempel expeditionsavgifter, faktureringsavgifter och aviavgifter. Att få en e-faktura kan vara lösningen eller att försöka förhandla bort avgifterna vilket kan gå om de vill behålla dig som kund.
Spara
Det är alltid bättre att spara en liten summa än ingenting alls för att ha när det händer något oförutsett. Din ekonomi kommer att fungera så mycket bättre om du har lite marginal. Läs mer på våra sidor om att spara pengar.
Låna inte pengar i onödan
Vi uppmuntras överallt låna pengar till det vi konsumerar, men att köpa med pengar du har sparat är alltid billigare än att köpa på kredit. Räntefritt behöver inte vara kostnadsfritt. Det kan finnas flera avgifter som läggs på innan allt är betalt. Undvik särskilt att ta snabblån, dessa lån är det dyraste sättet du kan låna pengar på. Läs mer på våra sidor om att låna pengar.
Planera din ekonomi
När du planerar ökar du dina möjligheter och minskar riskerna. Lägg undan pengar i tid för kommande händelser under året som semester och storhelger. Börja ställa om ekonomin inför framtida förändringar i livet som att barnen flyttar hemifrån eller pensionen. Buffertspara så har du pengar för oförutsedda händelser. Försäkra dig för skada, olycka och arbetslöshet.
Koll på pengarna är ett magasin från Konsumentverket som är framtaget till dig som vill få mer kunskap om din vardagsekonomi.
Håll ordning på dina papper
Håll ordning på dina viktiga papper som avtal och kvitton. Det är extra viktigt att hålla ordning på de räkningar som du ska betala och de som du har betalat. Du minskar stressen om du inte behöver leta och det kan bli jobbigt om du inte hittar i dina papper. En pärm med innehållsförteckning är ett lätt sätt att ordna saken.
Betala månadsvis
Att betala varje månad är lättare och ger bättre överblick än om du betalar för längre perioder som ett kvartal eller ett år. Ett kontantkort kan vara bästa alternativet för dig som har svårt att betala alltför höga telefonräkningar när du har abonnemang. Har du lån eller andra utgifter som inte betalas varje månad kan du skapa ett speciellt konto där du sätter in pengar varje månad så att det finns tillräckligt när det väl är dags att betala. Då jämnar du ut utgifterna över året och har bättre koll på att dina pengar räcker till.
Poddavsnitt om att planera din ekonomi
Göra en budget
Att göra en budget ger dig en överblick över vart pengarna tar vägen varje månad och hjälper dig att få dem att räcka till. I detta avsnitt går ekonomicoacherna igenom vad en budget är, varför det är bra att göra och ger tips på hur du kommer igång.
Så gör du om du har fått lägre inkomst
Ibland händer saker som du inte räknat med som påverkar din privatekonomi. Du kan bli av med jobbet eller få lägre inkomst av andra anledningar. I det här avsnittet får du tips och råd om hur du kan ta hand om din ekonomi när du har fått lägre inkomst.
Kontakta budget- och skuldrådgivarna
Har du frågor om privatekonomi är du välkommen att kontakta oss.
Öppettider
Telefon
- Telefon
- 031-368 08 00
Besöksadress
Ekelundsgatan 1
Postadress
Box 11364
404 28 Göteborg
- Fax
- 031-368 08 48