Till sidans huvudinnehåll
Fyra personer på promenad som stannat och tittar på utsikten över stadskärnan.

Vem kan få stöd?


Om du som äldre eller närstående inte längre klarar av vardagen har du rätt att få hjälp. Det finns flera olika former av stöd du kan ansöka om beroende på din situation och hur gammal du är.

Du som är 65 år eller äldre har rätt att ansöka om stöd från äldreomsorgen. Det finns sen olika stöd att ansöka om beroende på hur gammal du är. Alla oavsett ålder kan besöka våra öppna verksamheter, som till exempel våra mötesplatser. Du behöver inte ansöka eller ha ett beslut för att besöka dessa - de är öppna för alla. 

Även du som är anhörig och stödjer eller vårdar en person i din närhet kan ansöka om olika former av stöd.

Stöd till anhöriga

Är du 55 år eller äldre?

Är du 55 år eller äldre kan du söka seniorboende via Boplats Göteborg. Det är vanliga lägenheter med god tillgänglighet, låga trösklar och rymliga badrum. Seniorboenden ligger ofta i markplan eller har hiss.

Är du under 65 år?

Är du under 65 år och vill ansöka om de tjänster äldreomsorgen utför, till exempel hjälp i hemmet eller boende, kontaktar du socialtjänsten i området där du bor (Centrum, Nordost, Sydväst eller Hisingen) eller förvaltningen för funktionsstöd. Det kan alltså vara så att äldreomsorgen kommer att utföra tjänsten/servicen du sökt men du ska inte ansöka hos oss om du är under 65 år.

Från 65 år och uppåt

När du fyllt 65 år hör du till äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen. Det är nu vi blir den förvaltning du ska kontakta när du behöver ansöka om våra tjänster. 

När du fyllt 69 år

När du är 69 år eller äldre kan du få hjälp av fixartjänst att till exempel byta gardiner eller glödlampor i taket. Du behöver inte ha hemtjänst för att beställa fixartjänster. 

70 år eller äldre

När du är 70 år eller äldre kan du ansöka om trygghetsboende på Boplats Göteborg. Du bor då i en vanlig lägenhet och sköter om ditt eget hem. Skillnaden är att det finns gemensamma utrymmen för samvaro och hobby samt en trygghetsvärd.

Kontakta en socialsekreterare

Har du synpunkter eller frågor om dina rättigheter inom äldreomsorgen kan du kontakta en socialsekreterare i området där du bor.

Relaterad information

Man formar ett hjärta med sina händer.
Omsorg och stöd

Stöd för anhöriga till äldre

Du som stödjer eller vårdar en äldre person i din närhet kan få eller ansöka om olika former av stöd av kommunen.

Kvinna tittar i sin läsplatta.

Din rätt till vård och omsorg

En vägvisare för äldre från Socialstyrelsen (socialstyrelsen.se)

${loading}