Till sidans huvudinnehåll
Närbild på en stekpanna med vegobollar

Mat i äldreomsorgen


Bra mat är en källa till hälsa, glädje och njutning. Du får måltider som är näringsrika, varierade och goda oavsett om du bor på ett vård- och omsorgsboende, får maten hemlevererad av hemtjänsten eller besöker någon av våra restauranger.

Någon att dela lunchen med?

Om du vill ha sällskap vid måltiden kan du äta på någon av våra mötesplatser eller på de vård- och omsorgsboenden som har restauranger. De fungerar som en vanlig lunchrestaurang.

Öppettiderna hittar du här: Hitta restauranger som är öppna för allmänheten

Få färdiglagad mat hemlevererad

Den som har svårt att laga sin mat själv kan ansöka om att få middagsmat levererad hem till bostaden. Det är en socialsekreterare inom äldreomsorgen som bedömer ditt behov av att få maten levererad hem.

Ta kontakt med socialsekreteraren i ditt område så bokar han eller hon in ett besök hos dig. Om och när du blir beviljad matleveranser får du fylla i en meny för veckan och sen får du maten hemlevererad. Maten betalas per portion plus en fast månadsavgift för leveransen.
Kontakta socialsekreteraren i ditt område

Du kan också få hjälp med andra måltider av hemtjänsten om du inte klarar att göra dem själv.

Mat på vård- och omsorgsboende

För dig som bor på ett av stadens vård- och omsorgsboenden ingår alla måltider. Lunch, dessert och kvällsmat tillagas av kockar i våra produktionskök. Frukost, mellanmål och fika bereds av personal på boendet.

Matsedeln är årstidsanpassad och uppmärksammar helgdagar och högtider. Den bygger på traditionell husmanskost och är till stor del lagad från grunden. På vardagar kan du välja mellan två olika luncher.  

Vi tar hänsyn till dina önskemål och behov, till exempel om du har behov av anpassning eller hjälpmedel vid måltiden. Vi strävar efter att måltiderna ska stimulera aptiten och serveras i en lugn och harmonisk miljö. Maten är energi- och proteinrik och måltiderna är spridda över dygnet för att tillgodose behovet av näring.

Menyn för samtliga kommunala boenden hittar du på sidan meny.omsorg.se.
meny.omsorgen.se

Vi tänker på miljön

Maten har stor påverkan på miljön. Inom äldreomsorgen är vårt primära mål att förebygga undernäring. Mat är livskvalité! Vårt jobb är att se till att måltiderna blir en höjdpunkt på dagen inom äldreomsorgen. Utifrån det strävar vi efter att använda bra råvaror ur flera perspektiv; kvalitet, miljö, näring och etik. Till exempel använder vi MSC-märkt fisk (fisk från stabila bestånd) och ekologiska/rättvisemärkta produkter som till exempel kaffe och bananer. Även en stor del av mjölkprodukterna vi använder är ekologiska liksom många andra livsmedel.

Med tanke på miljö och kvalitet är menyerna säsongsanpassade och vi jobbar även aktivt med att minska svinnet.

Göteborgs Stads vision och mål för måltiderna i äldreomsorgen

Måltiderna är en av grundstenarna i äldreomsorgen och en central del av vården och omsorgen av den äldre. Förutom att motverka undernäring skapar måltiderna sociala sammanhang och bryter ensamhet. Måltiderna inom äldreomsorgen är en viktig del i arbetet för ett värdigt och gott liv för alla.

Du kan läsa mer om Göteborgs Stads vision och mål för de nästan 19 miljoner måltider som vi tillagar och serverar om året i policyn och anvisningen.

Göteborgs Stads policy för måltider

Göteborgs Stads anvisningar för måltider inom äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen

Kontakta äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor om maten inom äldreomsorgen så kan du kontakta oss.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Zirkongatan 7

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.90022641896666,57.64110784125824] }, "properties":{ "title":"Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen", "content":"Zirkongatan 7" } }]

Postadress

Box 334
421 23 Västra Frölunda

Öppettider

Relaterad information

Serveringsförslag, fisk, potatis och en citronklyfta på en gul tallrik.

Restauranger för äldre

Vill du ha någon att dela dina måltider med? Det finns flera kommunala restauranger runt om i staden som är öppna för allmänheten. De flesta ligger på eller i anslutning till en mötesplats eller ett vård- och omsorgsboende.

Hand som visar sedlar i en plånbok.

Avgifter och kostnader för äldreomsorg

Vad kostar maten inom äldreomsorgen? Vi har delat upp det så att du ser vad maten kostar vare sig du får den hemlevererad, på ett boende eller äter den på en restaurang för äldre.

${loading}