Mat i äldreomsorgen
Någon att dela lunchen med?
Om du vill ha sällskap vid måltiden kan du äta på någon av våra mötesplatser eller på de vård- och omsorgsboenden som har restauranger. De fungerar som en vanlig lunchrestaurang.
Öppettiderna hittar du här: Hitta restauranger som är öppna för allmänheten
Få färdiglagad mat hemlevererad
Den som har svårt att laga sin mat själv kan ansöka om att få middagsmat levererad hem till bostaden. Det är en socialsekreterare inom äldreomsorgen som bedömer ditt behov av att få maten levererad hem.
Ta kontakt med socialsekreteraren i ditt område så bokar han eller hon in ett besök hos dig. Om och när du blir beviljad matleveranser får du fylla i en meny för veckan och sen får du maten hemlevererad. Maten betalas per portion plus en fast månadsavgift för leveransen.
Kontakta socialsekreteraren i ditt område
Du kan också få hjälp med andra måltider av hemtjänsten om du inte klarar att göra dem själv.
Mat på vård- och omsorgsboende
Mat tillhör livets goda och vi lägger stor omsorg på att erbjuda välsmakande och näringsfyllda rätter med stor variation. Lunch, dessert och kvällsmat tillagas av kockar i våra produktionskök. Frukost, mellanmål och fika bereds av personal på boendet.
Matsedeln är säsongsanpassad och uppmärksammar helgdagar och högtider. Den bygger på traditionell husmanskost och är till stor del lagad från grunden. På vardagar kan du välja mellan två olika luncher.
Vi tar hänsyn till dina önskemål och behov, till exempel om du har behov av anpassning eller hjälpmedel vid måltiden. Vi strävar efter att måltiderna ska stimulera aptiten och serveras i en lugn och harmonisk miljö. Maten är energi- och proteinrik och måltiderna är spridda över dygnet för att tillgodose behovet av näring.
Menyn för samtliga kommunala boenden hittar du på sidan meny.omsorgen.se
Vi tänker på miljön
Maten har stor påverkan på miljön. Inom äldreomsorgen är vårt primära mål att förebygga undernäring. Mat är livskvalité! Vårt jobb är att se till att måltiderna blir en höjdpunkt på dagen inom äldreomsorgen. Utifrån det strävar vi efter att använda bra råvaror ur flera perspektiv; kvalitet, miljö, näring och etik. Till exempel använder vi MSC-märkt fisk (fisk från stabila bestånd) och ekologiska/rättvisemärkta produkter som till exempel kaffe och bananer. Även en stor del av mjölkprodukterna vi använder är ekologiska liksom många andra livsmedel.
Med tanke på miljö och kvalitet är menyerna säsongsanpassade och vi jobbar även aktivt med att minska svinnet.
Måltidsmodellen i Göteborgs Stad
Måltiderna är en av grundstenarna i äldreomsorgen och en central del av vården och omsorgen av den äldre. Förutom att motverka undernäring skapar måltiderna sociala sammanhang och bryter ensamhet. Måltiderna inom äldreomsorgen är en viktig del i arbetet för ett värdigt och gott liv för alla.
I Göteborgs Stad arbetar vi enligt måltidsmodellen. Måltidsmodellen ger ett helhetsperspektiv på bra måltider. Modellen består av sex olika områden, som alla är viktiga för att de måltiderna ska skapa matglädje. Kärnan i måltidsmodellen är att måltiden är mer än bara maten på tallriken och att alla delar behövs för att det ska bli en god måltid.
- God: Att maten är god är en förutsättning för att man ska äta. Maten ska vara smakrik och vällagad.
- Trivsam: Att måltiden är trivsam är viktigt för att maten ska ätas upp och göra nytta.
- Integrerad: Att måltiden är integrerad innebär att hyresgästen ska få vara med och påverka vilken mat och när och var man vill äta.
- Näringsriktig: Maten ska vara näringsrik, alltså laddad med både energi och näring. Det gäller både den lagade maten och frukost och mellanmål. Med näringsrik mat kan vi bevara hälsa, funktionsförmåga och livskvalitet.
- Säker: Maten ska naturligtvis också vara säker att äta. Ingen ska behöva bli sjuk av maten.
- Miljösmart: Det är också viktigt att måltiden är miljösmart, att vi är aktsamma om miljön. Det innebär att vi till exempel inte slänger mat i onödan.
Kontakta äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen
Har du synpunkter eller frågor om maten inom äldreomsorgen så kan du kontakta oss.
Öppettider
Besöksadress
Zirkongatan 7
Postadress
Box 334
421 23 Västra Frölunda
Relaterad information
Restauranger för äldre
Vill du ha någon att dela dina måltider med? Det finns flera kommunala restauranger runt om i staden som är öppna för allmänheten. De flesta ligger på eller i anslutning till en mötesplats eller ett vård- och omsorgsboende.
Avgifter och kostnader för äldreomsorg
Vad kostar maten inom äldreomsorgen? Vi har delat upp det så att du ser vad maten kostar vare sig du får den hemlevererad, på ett boende eller äter den på en restaurang för äldre.