Till sidans huvudinnehåll
Närbild på frukt och grönsaker (rödbetor, selleri och apelsiner)

Mat i äldreomsorgen


Bra mat ger god hälsa och ska vara en källa till glädje och njutning. För att må bra behöver du äta och dricka tillräckligt. Det är också viktigt att äta bra för att hålla sig frisk och kunna återhämta sig efter en sjukdom.

Oavsett om du bor på ett vård- och omsorgsboende, får maten hemlevererad av hemtjänsten eller besöker någon av våra restauranger ska du serveras en måltid, som är god, nyttig, miljöanpassad och lustfylld. Den ska vara lagad och serverad av kunnig och serviceinriktad personal. Helst ska den också överträffa dina förväntningar. Måltiderna varieras och är näringsriktiga, det finns specialkost och konsistensanpassad kost, exempelvis glutenfri kost eller timbalkost. (Timbaler är omelettliknande och gjorda på puréer.)

Du kan läsa mer om Göteborgs Stads vision och mål för de nästan 19 miljoner måltider som vi tillagar och serverar om året i policyn och anvisningen.

Göteborgs Stads policy för måltider

Göteborgs Stads anvisningar för måltider inom äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen

Någon att dela lunchen med?

På flera mötesplatser och på de vård- och omsorgsboenden som har restauranger öppna för allmänheten kan den som vill äta lagad mat tillsammans med andra. Det fungerar som en vanlig lunchrestaurang, fast med sällskap.

Få färdiglagad mat hemlevererad

Den som har svårt att laga sin mat själv kan ansöka om att få middagsmat levererad hem till bostaden. Det är en socialsekreteraren inom äldreomsorgen som bedömer ditt behov av att få maten levererad hem.

Ta kontakt med socialsekreteraren i ditt område så bokar han eller hon in ett besök hos dig. Om och när du blir beviljad matleveranser får du fylla i en meny för veckan och sen får du maten hemlevererad. Maten betalas per portion plus en fast månadsavgift för leveransen.
Kontakta socialsekreteraren i ditt område

Du kan också få hjälp med andra måltider av hemtjänsten om du inte klarar att göra dem själv.

Mat på vård- och omsorgsboende

För dig som bor på ett av kommunens vård- och omsorgsboenden ingår alla måltider. Det vill säga frukost, lunch, kvällsmat samt mellanmål och fika.

Menyn för samtliga kommunala boenden hittar du på sidan meny.omsorg.se.
meny.omsorgen.se

Vi tänker på miljön

Maten har en stor miljöpåverkan och därför är vårt mål att öka andelen miljömåltider som serveras i stadens verksamheter. En miljömåltid ska vara baserad på miljömärkta råvaror, vara säsongsanpassad, bestå av en stor andel vegetabilier och baljväxter, innehålla fisk från stabila bestånd/MSC, samt ta hänsyn till etiska aspekter. Lika viktigt som valet av råvaror är att inte slänga mat.

Kontakta äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor om maten inom äldreomsorgen så kan du kontakta oss.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Zirkongatan 7

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.90022641896666,57.64110784125824] }, "properties":{ "title":"Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen", "content":"Zirkongatan 7" } }]

Postadress

Box 334
421 23 Västra Frölunda

Öppettider

Relaterad information

Serveringsförslag, fisk, potatis och en citronklyfta på en gul tallrik.

Restauranger för äldre

Vill du ha någon att dela dina måltider med? Det finns flera kommunala restauranger runt om i staden som är öppna för allmänheten. De flesta ligger på eller i anslutning till en mötesplats eller ett vård- och omsorgsboende.

Hand som visar sedlar i en plånbok.

Avgifter och kostnader för äldreomsorg

Här kan du se vad maten kostar inom äldreomsorgen. Vi har delat upp det så att du ser vad maten kostar vare sig du får den hemlevererad, på ett boende eller äter den på en restaurang för äldre.

${loading}