Till sidans huvudinnehåll
Närbild på en permobils instrumentbräda.

Hjälpmedel för äldre


Det finns många typer av hjälpmedel som kan underlätta din vardag. Ibland behöver du kontakta sjukvården och få hjälp av legitimerad personal. Andra saker som inte kräver särskild träning för att användas kan du köpa själv.

Du kan få tips och råd av oss vilka hjälpmedel som kan underlätta för dig. Det finns mängder av olika typer av hjälpmedel som hjälper dig med:

  • Förflyttning
  • Kommunikation
  • Stöd för minne och struktur
  • Hjälp att hantera medicin
  • Säkerhet och stöd vid bad eller dusch

Låna hjälpmedel

Legitimerad personal (arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast eller sjuksköterska) bedömer om du har rätt att låna ett hjälpmedel. När du får låna ett hjälpmedel får du även hjälp med instruktioner, ställa in och anpassa hjälpmedlet efter dina behov samt stöd i att använda det. Kontakta din vårdcentral eller 1177 vårdguiden så hjälper de dig vidare. När du inte längre behöver hjälpmedlet lämnas det tillbaka till den du fick det av.

Kontakta din vårdcentral  eller 1177 vårdguiden

Om du har kommunal hälso- och sjukvård och behöver hjälpmedel kan du ta kontakt med arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast eller sjuksköterska där.

Hörsel

Behöver du en hörapparat eller andra hörselhjälpmedel kontaktar du audionommottagningen.
Audionommottagningen

Syn

Ser du dåligt kan du få hjälp via syncentralen. Du måste ha en remiss från din läkare. Du kan också kontakta syninstruktörerna som ger dig tips och råd och lär dig att använda eventuella hjälpmedel.
Syncentralen eller Syninstruktörerna 

Tal

Taltjänst är en tolkservice för röst, tal- och språkskadade. Ring 077-170 09 00 eller texttelefon 077-170 09 01.

Kommunikation

Ibland kan du behöva andra sorters hjälpmedel för att kommunicera med andra. Vänd dig till legitimerad personal för att guidas vidare.

Smarta ting och vardagsteknik

Det finns andra typer av enklare hjälpmedel som inte kräver särskild kunskap eller träning för att användas. De sakerna kallas smarta ting eller vardagsteknik. Det kan exempelvis vara hjälpmedel för att plocka upp saker från marken, köksredskap som är enkla att greppa eller halkskydd till mattor. Du kan köpa dessa i sjukvårdsaffärer, på apotek och i specialbutiker.

Tietoa suomeksi

Iäkkäiden apuvälineet (Hjälpmedel för äldre)

Kontakta Göteborgs Stad

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

Öppettider

Relaterad information

En grön färdtjänst bil susar fram på vägen.
Trafik och resor

Färdtjänst

Färdtjänst finns för dig som har svårt att resa på egen hand. Precis som i den övriga kollektivtrafiken reser du tillsammans med andra men i personbil, rullstolsbil, rullstolsbuss eller flexlinjebuss.

Händer som trycker på en larmknapp.
Omsorg och stöd

Trygghetslarm

Den som har ett trygghetslarm kan kalla på hjälp vid behov. Via en knapptryckning på den bärbara larmklockan får du kontakt med Trygghetsjouren, dygnet runt.

${loading}