Till sidans huvudinnehåll
Två personer sitter vid ett bord med varsin dator och mobilteefon

Hjälp i hemmet

Det finns olika typer av stöd och hjälp att få i hemmet, både för dig som äldre och för dina anhöriga. Du kan få hemtjänst, och till och med teckenspråkig hemtjänst, eller hjälp att byta gardiner av fixartjänst. Det finns även digitala lösningar för att du ska känna dig trygg hemma.

Relaterad information

Omsorg och stöd

Få tips och råd från syninstruktörerna

Du som har en synnedsättning kan vända dig till syninstruktörerna. De kommer hem till dig och ger dig råd och tips för att din vardag ska fungera så bra som möjligt.

Omsorg och stöd

Hjälpmedel för äldre

Det finns olika typer av hjälpmedel som kan underlätta din vardag. Ibland behöver du kontakta sjukvården och få hjälp av legitimerad personal. Andra saker som inte kräver särskild träning för att användas kan du köpa själv.

Bygga, bo och leva hållbart

Bostadsanpassning

Få hjälp att anpassa bostaden. Det handlar om att du ska kunna förflytta dig, sova, sköta hygien, laga mat, äta och ta dig in och ur bostaden.

Omsorg och stöd

Få färdig mat hemlevererad

Den som har svårt att laga sin mat själv kan ansöka om att få middagsmat levererad hem till bostaden. Det är en socialsekreteraren inom äldreomsorgen som bedömer ditt behov av att få maten levererad hem.

Omsorg och stöd

Avgifter och kostnader för hjälp i hemmet

Vad hjälp i hemmet kostar beror såklart på vilken slags hjälp du får. En del service är gratis medan andra tjänster har fast avgift.

Omsorg och stöd

Stöd till anhöriga

Du som stödjer eller vårdar en äldre person kan också ansöka om olika former av stöd. Det kan vara ekonomiskt stöd eller olika former av avlastning i hemmet eller på korttidsboende.

${loading}