Till sidans huvudinnehåll

Att tänka på inför din flytt till vård- och omsorgsboende

När du fått en lägenhet och bestämt dig för att flytta kommer säkert flera frågor upp. Här svarar vi på några av de frågor du bör tänka på inför din flytt till vård- och omsorgsboendet.

Att tänka på innan du flyttar

 1. 1

  Ta med dig egna möbler

  I lägenheten finns det en säng med madrass, utöver det tar du med dig dina egna möbler. Tänk på att inte övermöblera och att fallrisken kan öka med mattor. Ta med möbler, tavlor och saker som betyder mycket för dig.

 2. 2

  Meddela hemtjänsten att du ska flytta

  Du som har hemtjänst behöver berätta för dem att du ska flytta. Berätta om när och var du ska flytta, ifall de behöver hjälpa dig att få med exempelvis mediciner och medicinlista. Om hemtjänsten eller hemsjukvården har nycklar till din bostad är det viktigt att de lämnar tillbaka dem.

 3. 3

  Säg upp ditt trygghetslarm

  Du som har trygghetslarm ska lämna tillbaka det och du får då tillbaka dina nycklar. Är du osäker på vem du ska vända dig till för att lämna tillbaka larmet kan du kontakta hemtjänsten eller socialsekreteraren i ditt stadsdel.

 4. 4

  Informera hemsjukvården och din läkare

  Du som har kontakt med den kommunala hälso- och sjukvården (hemsjukvården) ska berätta för dem att du ska flytta. Då kommer hemsjukvården ta kontakt med sjuksköterska på ditt nya boende så att du får den medicinska hjälp du behöver i ditt nya hem.

  Det är också viktigt att du själv pratar med sjuksköterskan på ditt nya boende. Berätta för sjuksköterskan på boendet om du har en läkare eller är knuten till en vårdcentral.

Ska jag betala för två bostäder?

När avgiftshandläggare beräknar din omsorgsavgift till din nya lägenhet kan de ta med kostnaden för din tidigare bostad om du inte hinner säga upp eller sälja den innan du flyttar in.

Avgifter och kostnader för boende för äldre

Kontakta en avgiftshandläggare om du har frågor om kostnader för din lägenhet på vård- och omsorgsboende.

Kontakta boendesamordningen

Har du synpunkter eller frågor om flytt till vård- och omsorgsboende så kan du kontakta boendesamordningen inom äldreomsorgen.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Box 334
421 23 Västra Frölunda

${loading}