Till sidans huvudinnehåll
Ljus rum med säng, två fåtöljer och en kokvrå.

Korttidsplats


Ett beslut om korttidsplats innebär att du får vård och omsorg under en begränsad tid. Det kan vara efter en sjukhusvistelse där du har stort behov av stöd och omsorg i din vardag som inte kan tillgodoses hemma.

Syftet med korttidsplatsen är att stödja dig när du behöver få tillbaka, behålla eller förbättra din förmåga att klara dig i vardagen och på så sätt göra det möjligt att du kan bo kvar hemma.

Ett beslut om korttidsplats upphör att gälla om du blir inskriven på sjukhus. Det innebär alltså att du förlorar din korttidsplats och måste ansöka igen om du får nytt behov av plats.

Hur är det att vara på en korttidsenhet?

När du bor på en korttidsenhet för tillfällig vård och omsorg kan du och dina anhöriga vända er till kontaktpersonalen med frågor.

Du kan antingen få ett eget rum, eller ett rum som du delar med någon annan. Du har såklart tillgång till gemensamma utrymmen såsom matsal, TV-rum och uteplats.

Ansök om korttidsplats

Du ansöker om korttidsplats genom att kontakta en socialsekreterare i området där du bor. Socialsekreteraren gör en bedömning utifrån dina behov.

Bra att ta med till korttidsenheten

På korttidsenheten finns sängkläder och handdukar. Det du behöver ta med dig är till exempel hygienartiklar, medicin för hela vistelsen, kläder med mera. Andra exempel på vad som kan vara bra att ta med är:

  • Egna hjälpmedel
  • Skor, inneskor eller halksockor
  • Inkontinenshjälpmedel
  • Legitimation och färdtjänstkort
  • Kontanter för eventuella läkarbesök, läkemedel eller taxiresor

Begränsade besökstider

Ett besök ska inte påverka målet med gästens korttidsvistelse. Därför är rekommendationen att korttidsgäster tar emot besök först från klockan 14.

Korttidsplats som avlösning

När den som vårdar dig i hemmet inte orkar eller har möjlighet att ge stöd och hjälp kan du ansöka om avlösning på en korttidsplats. 
Avlösning för dig och din närstående.

Kontakta socialsekreterare

Har du frågor eller synpunkter kring korttidsvistelse kontaktar du socialsekreterarna i området där du bor.

Bra att veta om korttidsplatser

Omsorg och stöd

Behöver din anhöriga avlösning?

Du som får omfattande hjälp i ditt hem av en anhörig för att klara din vardag kan ansöka om korttidsplats för avlösning.

Omsorg och stöd

Vad kostar en korttidsplats?

Det är vilken hjälp du får som avgör hur mycket du ska betala för en korttidsplats. Det finns en fast dygns- och matavgift men det finns också en maxavgift per månad.

${loading}