Handla hållbart

Vår ständigt växande konsumtion av prylar påverkar miljön både i fråga om växthusgasutsläpp, resursförbrukning och användning av kemikalier. Den ger även upphov till en stor mängd avfall. Samtidigt sker mycket av produktionen av det vi importerar i låglöneländer med sämre arbetsvillkor än i Sverige.

Återanvänd i stället för att köpa nytt

Att förlänga livet på dina saker genom att handla begagnat, laga eller göra om prylar är bra för både plånboken och miljön. När du köper begagnat sparar du in på den energi, de kemikalier och de stora mängder resurser som krävs om samma saker skulle ha nyproducerats. Genom att laga eller göra om dina saker förlänger du livet ytterligare på dem samtidigt som du får mer unika saker i ditt hem. När du själv inte använder dina saker längre kan du sälja eller skänka dem vidare för att ytterligare förlänga livet dem.

Idag finns många butiker och tjänster som kan hjälpa dig till en mer hållbar konsumtion. I Göteborg finns ett stort utbud av affärer. Kretsloppsparken i Göteborg erbjuder exempelvis tre olika försäljningsställen som drivs av Återbruket, Stadsmissionen och Returhuset. Här har vi även sökt på second hand på Eniro.

Byt grejer eller dela med andra

Du behöver inte äga alla saker själv. Verktyg och trädgårdsredskap är bra exempel på sådant som är ekonomiskt och praktiskt att dela med grannarna eller dina vänner. Många av våra prylar vi har hemma ligger ofta oanvända en stor del av tiden. Enligt en undersökning gjord av Blocket och Kantar Sifo har genomsnittssvensken oanvända prylar hemma till ett värde av 16 000 kronor. Att dela, byta, låna eller hyra saker och tjänster är ofta ett mer resurseffektivt sätt att använda saker än att köpa allt själv.

Varför inte ordna en klädbytardag eller ett klädparty? Alla tar med sig fina och fräscha plagg som hänger bortglömda därhemma. Det du inte trivs i kan bli perfekta tillskott i garderoben för andra.

Idag finns många verksamheter och initiativ som gör det lättare att hyra, dela, byta, låna, ge och få i Göteborg. På Smarta Kartan kan du hitta flera verksamheter och initiativ som gör det lättare för dig att använda saker smartare. Där kan du även hitta inspiration och guider till att exempelvis anordna en klädbytardag eller en byteshylla.

Ät mer växtbaserade och mindre animaliska livsmedel

Kött och andra animaliska produkter innehåller näringsämnen som är bra för kroppen, bland annat järn och protein, men du ska inte äta för mycket. Helst ska du inte äta mer än fyra måltider (500 gram) rött kött i veckan för att minska risken för olika cancerformer samtidigt som du bidrar till mindre koldioxidutsläpp. Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläpp från 233 000 bilar under ett år.

Genom att äta mindre kött och i stället äta mer baljväxter och grönsaker minskar vi vår negativa klimatpåverkan. Att äta mer grönsaker, frukt, baljväxter och annan växtbaserad kost minskar dessutom risken för högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. Många är oroliga att inte få i sig tillräckligt med protein och andra näringsämnen när de lägger om till en vegetarisk kost, men det är sällan ett problem så länge du äter näringsrika livsmedel.

Läs mer om matens påverkan på klimatet på Jordbruksverkets hemsida.

Läs mer om livsmedel och innehåll så som näringsämnen, tillsatser på Livsmedelsverkets hemsida.

Välj miljömärkta varor och undvik miljöskadliga ämnen

Genom att välja miljömärkta varor och livsmedel kan du bidra till ett minskat användande av konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och hälsoskadliga kemikalier. Väljer du ekologiska livsmedel där man inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel bidrar du till den biologiska mångfalden, och minskar dina egna intag av olika kemikalier. Det finns även flera märkningar som säkerställer mer schyssta arbetsvillkor för de människor som producerar det vi konsumerar. Du kan hitta närmare beskrivning av flera miljö- och etikmärken i vår guide Märkvärdigt.

Läs mer om hur du kan handla hållbart

Du kan läsa mer om vad du kan göra för att handla mer hållbart på Konsumentverkets webbsida Hallå Konsument.