Handla hållbart

Om alla i världen levde som vi i Sverige skulle det behövas ungefär fyra jordklot – men vi har bara en planet. Visste du att det går åt 2 700 liter vatten för att producera den bomull som går åt till en t-shirt?

Förnya garderoben med second hand

Att köpa kläder som någon annan tröttnat på är miljösmart. Idag finns många trendiga second hand-butiker att handla i. Genom att köpa begagnat sparas hela 97 procent energi in, liksom stora mängder kemikalier och vatten, jämfört med om samma plagg skulle ha nyproducerats. Så sälj eller skänk vidare kläder som du inte längre använder själv. I Göteborg finns ett stort utbud av affärer. Här har vi sökt på second hand på Eniro.

Byt grejer eller dela med andra

Många av prylarna vi har hemma ligger ofta oanvända en stor del av tiden. Att dela, byta, låna eller hyra saker och tjänster är ofta ett mer resurseffektivt sätt att konsumera än att köpa allt själv.

Varför inte ordna en klädbytardag eller ett klädparty? Alla tar med sig fina och fräscha plagg som hänger bortglömda därhemma. Det du inte trivs i kan bli perfekta tillskott i garderoben för andra.

Du behöver inte äga alla saker själv. Verktyg och trädgårdsredskap är bra exempel på sådant som är ekonomiskt och praktiskt att dela med grannarna eller dina vänner. Smarta Kartan visar flera initiativ och verksamheter som gör det lättare att hyra, dela, byta, låna, ge och få i Göteborg. 

Ät mindre kött och välj gärna ekologiska livsmedel

Vi svenskar äter 83,5 kg kött per person och år. Siffran inkluderar den totala åtgången av köttråvaror det vill säga ”rent” kött, exempelvis stek och köttfärs men även charkprodukter, ben och svinn. I beräkningar av svenskars direktkonsumtion av kött räknas däremot ben och svinn bort. 

Genom att äta mindre kött och i stället äta mer baljväxter och grönsaker minskar vi vår negativa klimatpåverkan. Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläpp från 233 000 bilar under ett år. Läs mer om kött och klimat på Jordbruksverkets hemsida.

Väljer du ekologiska livsmedel där man inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel bidrar du till den biologiska mångfalden, och minskar dina egna intag av olika kemikalier.

På Livsmedelsverkets webbsida  livsmedel och innehåll  kan du läsa mer om bland annat tillsatser, e-nummer, genmodifierad mat och näringsämnen.

Recycle-design i hemmet

Måla om, klä om, leta begagnat och sätt din egen klimatsmarta design i hemmet. Spara pengar, miljö och få en helt unik möbel. Kretsloppsparken i Göteborg erbjuder tre olika försäljningsställen som drivs av Återbruket, Stadsmissionen och Returhuset. Fler affärer med heminredning hittar du om du söker på second hand möbler på Eniro

Välj miljömärkta varor och undvik miljöskadliga ämnen

När du köper nytt – se till att handla miljömärkta varor. Utbudet är större än många tror. Du hittar också bra information i Naturskyddsföreningens Gröna guide. Om du har en iPhone eller Android kan du ladda ner guiden i din telefon. Du kan hitta de flesta miljö- och etikmärken i vår guide Märkvärdigt

Många vanliga konsumentprodukter marknadsförs idag som antibakteriella. Vissa textilier kan vara märkta med exempelvis "behandlat mot dålig lukt", "for lasting freshness", "anti-odour", "hygienic protection" och "antimicrobial". De antibakteriella ämnena försvinner vanligtvis ut i sköljvattnet redan vid de första tvättarna och kommer då ut i miljön där de kan orsaka skada. Det är därför bra att undvika varor som är behandlade med antibakteriella ämnen. Du kan läsa mer om detta på Hallå Konsuments sida #textilsmart.