Göra utflykter på hemmaplan

Du behöver inte resa utomlands eller åka utanför Göteborg för att hitta saker att göra. Gör en utflykt på hemmaplan istället. Här får du en mängd tips utifrån vilken årstid det är. Dessutom är de flesta av dem mer eller mindre gratis.

Vinter

Bada inne

Besök någon av de kommunala bad- och simhallarna. De största är Lundbybadet, Valhallabadet, Angered Arena och Frölundabadet. Där finns något för alla, vare sig du vill motionssimma, leka eller hoppa från trampolinen.

Åka längdskidor

Blir det mycket snö under vintern kan det finnas skidspår för dig som gärna åker längdskidor. I Göteborg finns inga kommunalt hållna skidspår men när vädret tillåter finns det föreningar som anlägger spår som är öppna för alla. Spåren finns bland annat i Delsjöområdet, Slottsskogen och på Heden. Aktuella skidspår hittar du på webbplatsen skidspår.se.

Full fart i pulkabacken

Vill du hellre åka pulka finns det flera bra backar, bland annat Bragebacken i Slottsskogen och Brudarebacken i Delsjöområdet. Kring flera lekplatser finns det också bra backar, till exempel Gömmet i Östra Göteborg och Stabbegatan i Stabbeparken i Örgryte-Härlanda.

Vår

Promenera mera

Våren är promenadernas årstid. I Göteborg finns många platser för korta och långa promenader. Vill du njuta av klassisk parkromantik rekommenderas Slottsskogen eller Trädgårdsföreningen. Vill du komma bort från stadens myller bör du ta dig till Delsjön, Lärjeåns dalgång eller kanske Rya skog där det blommar mängder av vitsippor om våren.

Invig cykeln

Det finns många och bra cykelvägar i Göteborg. I Cykelreseplaneraren kan du planera din cykeltur i stan. Vill du hellre cykla i terräng finns det bland annat en utmärkt bana i Delsjöområdet.

Djurungar i Slottsskogen

I Slottsskogen finns Sveriges enda avgiftsfria djurpark. Under våren föds både lamm, älgkalvar och sälungar. Glöm inte att besöka Barnens zoo som är öppet dagligen mellan april och september.

Sommar

Bada i hav eller sjö

I Göteborg finns många valmöjligheter för dig som är badsugen. Släta klippor vid havet eller strand vid klara insjöar. Badplatser

Lukta på rosor

I Trädgårdsföreningen finns en av norra Europas främsta rosenträdgårdar. I juli blommar och doftar tusentals rosor i 1800-talsparken mitt i centrum.

Höst

Plocka svamp och blåbär

Om det varit en relativt regnig sommar är det stor chans att det blir mycket svamp till hösten. Ta med dig korgen ut till Vättlefjäll eller Bergsjön-Fjällbo ängar och se om du har någon lycka.

Naturspots

Göteborgs natur är varierad och rik på kontraster. För att märka ut naturens olika karaktärer på ett tydligt sätt har park- och naturförvaltningen uppfört sex så kallade naturspots, i utvalda naturområden i Göteborg.  Vid varje naturspot finns en rund plattform i betong, som markerar att du är framme och välkomnar dig att sitta ner en stund, kanske ligga och beundra trädkronorna eller äta din matsäck.

Semester på nära håll

På sidan klimatsmartsemester.se finns en kalkylator som hjälper dig att beräkna hur mycket din resa påverkar miljön. Här finns också många tips på lokala resmål.