Det här kan du göra för att minska miljöpåverkan

Alla kan göra något för miljön, varje dag. Dina val har betydelse – hur du bor, vad du handlar, hur du reser och vad du äter. På de här sidorna får du enkla tips på hur du i vardagen kan minska din miljöpåverkan.

Du behöver inte resa utomlands eller åka utanför Göteborg för att hitta saker att göra. Gör en utflykt på hemmaplan istället. Här får du en mängd tips utifrån vilken årstid det är. Dessutom är de flesta av dem mer eller mindre gratis.

Gå med i en bilpool – ett bra alternativ till att äga egen bil.

Du måste köra bil längre än tre kilometer för att det ska gå fortare än att cykla i stan. Här hittar du samlad information om hur du lättare tar dig fram med cykel i stan.

Om alla bilister i Göteborg ställde bilen en dag i veckan skulle biltrafiken i stan minska med tio procent. Att åka kollektivt eller att samåka kan vara en lösning.

Som bilist kan du välja miljöanpassade bilar som drar lite bränsle och är krocksäkra. Med rätt körstil minskar du bränslekostnaderna.

Om alla i världen levde som vi i Sverige skulle det behövas ungefär fyra jordklot – men vi har bara en planet. Visste du att det går åt 2 700 liter vatten för att producera den bomull som går åt till en t-shirt?

Ställ frågor när du handlar. Var misstänksam mot varor som har en stark kemikaliedoft. Som konsument har du rätt till information om en varas kemikalieinnehåll.

Hur påverkar din livsstil klimatet? På Klimatkontot hittar du förslag på hur du kan minska din klimatpåverkan, och på Klimatsmart semester finns en smart semesterkalkylator och tips på mer miljövänliga semesteralternativ.

I takt med att klimatet ändras ökar risken för översvämning. Skyfall, i kombination med att tak och asfalterade ytor inte kan ta upp allt vatten, blir problem. Vattnet har ingenstans att ta vägen och avloppssystemet klarar inte att svälja för mycket regn på en gång. Regnrabatter, även kallade regnträdgårdar, kan vara en del av lösningen.

Här hittar du information om hur du sorterar ditt avfall.

Här får du tips om hur du kan spara energi med enkla åtgärder.