Barn- och ungdomskultur

Alla barn och unga har rätt till konst och kultur. Därför satsar Göteborgs Stad på barn och ungdomar. Här får du som har ansvar för barn, själv är ung eller jobbar som lärare en överblick över stadens utbud av kulturaktiviteter för barn och unga.

Bibliotek

På Göteborgs Stads bibliotek anordnas många arrangemang som passar unga. Du hittar bibliotekens kalendarier på deras hemsidor. All information om Göteborgs Stads bibliotek finns här:

Bibliotek

En annan av bibliotekens verksamheter är Bokbussen, som besöker många förskolor i Göteborg varje månad. Du hittar Bokbussens tidtabell i länken, tillsammans med övrig information om Bokbussen.

Bokbussens förskoleturer

Kalendarier

I Göteborgs Stads kalendarium hittar du hela stadens utbud av kulturaktiviteter för barn och unga. Du kan filtrera på olika kategorier eller använda sökord som till exempel ”barn” eller ”ungdom”.

Göteborgs Stads kalendarium 

På Kulturpunkten hittar du biljetter till scenkonstevenemang, till exempel barnteater.

Kulturpunkten 

Kulturhus i Göteborg

I kulturhusen samlas olika slags aktiviteter och verksamheter som riktar sig till barn och unga. Det kan vara musik, skapande, motion och möten av olika slag. På vissa kulturhus, som till exempel Frilagret, kan unga själva arrangera kulturevent.

Kulturhus i Göteborg

Kulturskola

Kulturskolan i Göteborg erbjuder undervisning i estetiska ämnen och är till för barn och unga som är mellan 6 och 19 år gamla. I kulturskolan kan barn och unga spela instrument, dansa, sjunga, måla, fotografera, filma, spela teater och göra mycket annat kul och spännande på sin fritid. 

Kulturskolan i Göteborg

Museum och konsthall

I Göteborg finns det gott om museer för dig som vill se konst, utforska havets djup eller göra en resa i tiden. Är du under 25 år är besöken kostnadsfria.

Hitta museer

För lärare

Skolan ska se till att barn och ungdomar får möta konst och kultur i många olika former. De ska både få ta del av professionell konst och kultur men också få möjlighet att själva utöva och utforska. Som lärare kan du boka många olika kulturaktiviteter för dina elever via Göteborgs Stad, oavsett om du jobbar inom den kommunala skolan eller på en fristående skola. 

Jobbar du på en kommunal skola och vill veta mer kan du kontakta kultursamordnarna på förskoleförvaltningen respektive grundskoleförvaltningen.

Kultursamordning förskola: kultur@forskola.goteborg.se

Kultursamordning grundskola: kulturiskolan@grundskola.goteborg.se

Det finns ingen kultursamordnare för fristående skolor i Göteborg. Jobbar du på en fristående skola och har frågor kan du istället vända dig till kulturförvaltningens konsulent inom kultur för barn och unga: mia.bjorklund@kultur.goteborg.se

Ny bokningssida för kulturutbud lanseras efter årsskiftet

Efter årsskiftet lanseras sidan KuBo – Kultur för barn och unga. KuBo är en digital plattform och bokningssida med kulturutbud för förskolor, grundskolor och gymnasier. Syftet med plattformen är att samla allt utbud för skolor på ett och samma ställe, vilket ska underlätta både för lärare, administratörer och kulturaktörer. Utbudet som ska presenteras på sidan är projekt från det fria kulturlivet, museilektioner och skolbiovisningar.

I den första etappen, som lanseras i januari 2021, kommer museilektioner från kommunala museer och skolbiovisningar att flyttas över till KuBo.

Museilektioner

Museilektioner är bokningssidan för de lektionsprogram som erbjuds på många olika platser i staden. Välj bland ett stort och brett urval av upplevelser inom design, konst, kultur, natur och historia. Många av museilektionerna är kostnadsfria för elever i Göteborg.

Museilektioner

Kulturkatalogen Väst

I Kulturkatalogen Väst finns flera hundra kulturaktiviteter för barn och unga samlade. Allt är granskat och kvalitetssäkrat, och för det mesta står professionella konstnärer och utövare bakom aktiviteterna. Utbudet är subventionerat för skolor.

Kulturkatalogen Väst

Har du frågor om det subventionerade utbudet kan du kontakta Mia Björklund, konsulent för barnkultur i Göteborgs Stad.

Skolbio

Skolbio Göteborg arrangerar filmvisningar på biograf för elever från förskoleklass till gymnasiet. De flesta av filmerna har filmhandledning som hjälper dig att skapa ett samtal med eleverna kring filmen. Visningarna sker på biografer som Aftonstjärnan, Bio Roy eller Hammarkullen Folkets Hus.

Skolbio

Subventionerade föreställningar och publika konst- och kulturupplevelser

Göteborgs Stad ger ekonomiskt stöd till aktörer i det fria kulturlivet som vänder sig till barn och unga. Det innebär att skolor kan boka in besök eller upplevelser hos dem och bara betala en del av kostnaden. Det kan till exempel vara att din skolklass besöker en fri teatergrupp och ser en föreställning.

De fria grupperna som är godkända för det ekonomiska stödet, som kallas för utjämningsbidrag, hittar du på sidan ”Godkända för utjämningsbidrag”.

Godkända för utjämningsbidrag