Om Göteborgs parker och planteringar

Här kan du läsa mer om Göteborgs parker och om hur vi arbetar med att skapa ett grönare, skönare och mer blommande Göteborg.

Den mest välbesökta parken i Göteborg är troligtvis Slottsskogen. Där finns stora gräsmattor för lek och avkoppling, promenadstråk, lekplatsen Plikta och en djurpark med fri entré, som är öppen hela året.

Trädgårdsföreningen i centrala Göteborg är en av Europas mest välbevarade 1800-talsparker. Där kan du bland annat njuta av tusentals rosor och de tropiska växterna i Palmhuset.

Parkerna utanför stadskärnan ligger ofta i anslutning till något av Göteborgs naturområden och erbjuder motion och rekreation i en natur som är typisk för just den platsen.

Vår- och sommarplanteringar

I centrala Göteborg skapar park- och naturförvaltningen nya vår- och sommarplanteringar varje år, bland annat i Bältespännarparken och i Trädgårdsföreningen. Det finns även urnor med vår- och sommarblommor på olika torg i staden.

Vårblommorna kan du njuta av från mitten av april till i slutet av maj, lite beroende av vädret. Sommarblommorna pryder parker, gator och torg från början av juni och under sommarmånaderna. Både planteringarna och urnorna med sommarblommor följer ett tema varje år.

Blomsteråkrar

Under två års tid har park- och naturförvaltningen provat att anlägga tillfälliga blomsteråkrar på olika platser i Göteborg. Det har blivit ett uppskattat inslag och i år kommer det mest satsas på rondeller i trafikmiljö. De 3 rondellerna som i år är aktuella är Rymdtorget och Ljusårsvägen längst Bergsjövägen och rondellen vid Hjällbovägen/Spadegatan. Utöver rondellerna kommer även en yta vid Bondegärdet i Hjällbo kommer sås. Exempel på sorter som man kan hitta i fröblandningarna är slöjlilja, rosenglim, rosenibris och praktvädd

Sådden sker i maj och är olika fröblandningar bestående av ettårigt växtmaterial som benämns blomsteråker, tillskillnad mot användande av flerårigt växtmaterial, som då kallas blomsteräng. Detta är en enkel metod för att snabbt uppnå en generös och lång blomning som kräver liten förberedelse och efterarbete. Syftet är att skapa åkrar som snabbt ger stor fägring och förskönar staden, samtidigt som den skapar en ökad biologisk mångfald.

Följ arbetet på Instagram

Vill du följa kommunens löpande arbete med att skapa ett blommande Göteborg? Då kan du följa Instagramkontot @utochnjutgbg