Vandringsleder

I Göteborg finns det flera vandringsleder som sträcker sig över ett större område och går in i flera olika kommuner. En av de mest kända är Bohusleden.

 

En vandringsled är, till skillnad från en vanlig stig eller gångväg, en upptrampad, röjd och oftast uppmärkt gångstig avsedd för längre vandringar i naturen. I Göteborg finns det flera markerade leder.

Bohusleden

Bohusleden består av 27 etapper som bjuder på totalt 34 mil av naturskön och omväxlande vandring. Leden sträcker sig genom flera kommuner, från Lindome i söder, vid gränsen mot Halland, till Strömstad i norr. Bohusleden sköts av respektive kommun. I Göteborg har stadsmiljöförvaltningen hand om skötseln, förutom den delen som går genom Vättlefjäll där Västkuststiftelsen är ansvarig.

Se ledens sträckning och läs mer om Bohusleden

Vildmarksleden

Vildmarksleden sträcker sig 4,2 mil från Hindås till Skatås. Leden består av omväxlande grusvägar och stigar. Den är ganska lättvandrad, det finns inga branter att bestiga. Slutet över Getryggen kan möjligen vara lite tuffare med brant stigning och svårt att placera kängorna. Leden bjuder på många fina utsiktsplatser. 

Se ledens sträckning och läs mer om Vildmarksleden

Pilgrimsleden

Pilgrimsleden sträcker sig från Gamlestaden via Lärjedalen och Vättlefjäll, vidare till Lödöse och Skara. Närheten till allmänna kommunikationer gör att man kan dela upp sträckan i lagom långa dagsetapper.

Nylöse-Jennylund (cirka 2 mil) inom Göteborgs kommun.

Se ledens sträckning och läs mer om Pilgrimsleden