Tips och råd

Göteborg har många fina naturområden för promenader, svamp- och bärplockning, som är värda ett besök. Innan du ger dig ut är det bra att förbereda sig, för att undvika att gå vilse. På den här sidan får du lite handfasta tips.

Skaffa kännedom om området

Även den vana skogsvandraren kan gå vilse. Riskerna för att gå vilse minskar om du har eller skaffar dig kännedom om området du ska besöka. I friluftskartan hittar du övergripande information om bland annat motionsspår i Göteborg.

Skaffa gärna en detaljerad karta om du tänker vika av från de större vägarna. Det kan exempelvis vara "terrängkartan" som finns i vissa bokhandlar, eller orienteringskartor från ett lokalt orienteringsförbund. Det finns gratis terrängkartor att ladda ned eller skriva ut från Länsstyrelsens webbplats.

Rusta dig

Ta med en fulladdad mobiltelefon. Tänk på att det finns områden med dålig täckning, som till exempel Vättlefjäll. Ta med en GPS om du har det. Kompass är bra att ha, det finns även i vissa mobiltelefoner. Ha alltid med dig varma och gärna vattentäta kläder. Ta med dig vatten att dricka.

Var känd och synlig

Berätta för anhöriga vart du tänker åka. Ta på dig reflexväst eller kläder i starka färger. Detta är framförallt bra under jakttider på hösten.

Om du går vilse

Hittar du en väg eller större stig ska du inte lämna den. Hittar du en bäck ska du följa den nedströms. Finns det en höjd kan du ta dig upp på den för att försöka få en överblick. Vänta inte för länge med att larma, särskilt inte om det börjar bli mörkt. Stanna på en och samma plats om du måste larma. Då är det lättare att hitta dig.

Övning ger färdighet

Du kan gå Vilseslingan i Slottsskogen, för att träna dig och dina barn, ifall ni skulle gå vilse. Vilseslingan ligger mittemot eldplatsen vid Barnens zoo.

Civilförsvarets webbplats finns tips och råd.