Hitta naturområden

I Göteborg finns det mer skog, grönområden och vatten än gator och bebyggelse. Här finns något för alla, kust, skog, berg eller sjö? Eller varför inte njuta av stadens unika dalgångar eller böljande åkerlandskap?

Vill du veta mer om djur och natur? Eller bara komma ut i naturen för att njuta av stillheten eller motionera? Här hittar du information om naturområden i Göteborg och hur du kan ta dig dit med kollektivtrafiken.

Broschyren "Ut och njut" i digital version med kartor

Friluftskarta (motionsspår och grillplatser)

Torslandaviken

Foto: Park- och naturförvaltningen

Torslandaviken, även kallad Torsviken, är ett naturområde känt för sin fågelrikedom och är en viktig plats för fåglar att rasta och övervintra. Närmare 290 fågelarter har observerats i området däribland orientpiparen, näktergal och backsvala. Torslandavikens rika fågelliv har sedan länge lockat ornitologer till området som ligger mellan Göteborgs hamn och ett före detta flygfält i en tidigare havsvik.

En förutsättning för det rika fågellivet är att det är rikt på föda tack vare de långgrunda mjukbottnarna och skyddade vikarna där saltvatten möter sötvatten. Upplev området genom att följa den 6,5 km markerade naturstigen runt vattnet. Stigen passar såväl den naturintresserade fågelskådaren som terränglöparen eller den som bara vill promenera. Slingan är anpassad för att du ska få en bra upplevelse samtidigt som fåglarna får lugn och ro. Runt slingan hittar du informationsskyltar som berättar om platsen och på vägen hittar du både utsiktsplatser, fågeltorn, gömslen och rastplatser. Underlaget är omväxlande och består både av gräs, berg, grus, lera och asfalt, så ett par bra och tåliga skor är att rekommendera. Längst in i Torsviken hittar du en samling fågelbon i mänsklig skala, konstverk skapade av konstnären Gunilla Bandolin.

Foldern Välkommen till Torslandaviken

Ett skyddat naturområde
Torslandaviken ingår i EU:s ekologiska nätverk av naturområden som kallas Natura 2000. Syftet med Natura 2000-områden är att bevara och utveckla livsmiljöer för skyddsvärda vilda djur och växter. I Torslandaviken finns de skyddsvärda arterna sångsvan, salskrake och brushane. Torslandaviken har även blivit klassat som ett Important Bird Area-område av organisationen Bird Life International. Det är de tre arterna sångsvan, bergand och knipa som ligger till grund för detta skyddsprogram. Det skydd som natura 2000 utgör innebär att fåglarna inte får störas. Håll därför hunden kopplad och välj ett annat område att fiska på.

Pågående utveckling av området
Under 2021 bygger Göteborgs hamn vadhav för vadarfåglar, en grund bassäng för vadarfåglarna i området. Under hösten 2021 och våren 2022 kommer naturstigen restaureras samt dras om längs med det nya vadarhavet.

Hitta hit
Torslandaviken ligger på sydvästra Hisingen vid Göta Älvs mynning. Startplatser för naturstigen är Karholmen, småbåtshamnen Lagunen, Krossvägen och Hjärtholmsvägen. Närmaste hållplats är Gamla hangaren och Terminalvägen. För dig med bil finns parkering finns vid Torslanda Golf (Gamla Hangaren), vid Krossvägen samt vid fd modellflyget nära Karholmen. Tar du cykeln kan du parkera vid informationsskylten vid Gamla Hangaren eller vid Karholmen.

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Om naturområden i Göteborgs Stad
Om du har synpunkter på eller frågor om hur vi sköter naturområden, kontakta Göteborgs Stad genom att ringa 031-3650000 eller genom att fylla i det här formuläret .

Fler naturområden i Göteborg hittar du på Västkuststiftelsens webbplats (extern länk)