Läger för dig som behöver extra stöd

Du som är mellan 7-18 år och behöver extra stöd i tillvaron kan vända dig till socialkontoret där du bor och ansöka om att få åka på läger. På lägret träffar du nya vänner och kan prova på nya och spännande aktiviteter i en naturskön och stimulerande miljö. Du kan då få läger som bistånd enligt Socialtjänstlagen (SoL).

Vi ordnar läger för barn och ungdomar som behöver läger som ett extra stöd i tillvaron.

Att vara på läger 

Din lägergrupp består av deltagare och lägerledare. Ni bor tillsammans på en av våra fina lägergårdar. Här får du chansen att få nya kompisar och ha roligt tillsammans. Det bor flera lägergrupper på din lägergård. Gårdens kock lagar maten, och aktivitetsledaren planerar och leder alla aktiviteter som sker under lägret. Alla är välkomna i gemenskapen, och vi jobbar för att ingen ska behöva känna sig utanför.

Det här gör vi på läger

Här är några exempel på lägeraktiviteter:
  • Slöjda eller pyssla, spela spel, ha roliga tävlingar inne eller utomhus, lägerdisco, kanske spela teater eller sjunga och göra musik tillsammans
  • Ha en mysig spa-dag eller softa i en hängmatta
  • Bygga koja eller lådbil
  • Gå på upptäcktsfärd i naturen
  • Paddla kanot, fiska och laga till den fångade fisken över öppen eld
  • På sommaren blir det mycket tid för bad och äventyr vid hav eller sjö 

Läger som bistånd enligt Socialtjänstlagen (SoL)

Läger som bistånd är för dig som är mellan 7 och 18 år och som har stort behov av att byta miljö ibland och få chansen att träffa nya kompisar. På lägren gör vi en lagom blandning av lite tuffare, spännande utmaningar och lugna, mysiga saker. Aktiviteterna varierar med årstiderna. Du kan också påverka aktiviteterna utifrån dina egna intressen. Våra ledare är engagerade och ser till att lägren har en tydlig och trygg struktur. Ledarna jobbar mycket med att stötta dig och de andra deltagarna på olika sätt. Vi jobbar mycket med att stärka alla deltagarnas förmåga att lyssna till varandra, ta hänsyn och samarbeta i grupperna.

Helgläger

På helgläger bor du tillsammans med deltagarna och ledarna i din grupp. Ni övernattar på lägergården. Lägret pågår en hel helg från fredag kväll till söndag kväll. Det vanligaste upplägget är att varje grupp åker på helgläger nio gånger under skolterminerna. Det är också läger en hel vecka på sommaren.

Lovläger

Vi anordnar lovläger under sportlov, påsklov, sommarlov och höstlov. På lovläger bor du tillsammans med ledarna och andra deltagare. Ni övernattar på lägergården.

Ansök om läger

Du som är 7-18 år och har stort behov av att byta miljö ibland, kan ansöka om läger som korttidsvistelse enligt SoL. Kontakta funktionsstödsenheten på socialkontoret där du bor, så får du hjälp med din ansökan. 

Hitta funktionsstödsenhet