Läger för dig med funktionsnedsättning

Du som har en funktionsnedsättning och är barn, ungdom eller vuxen som bor hemma med din familj kan vända dig till socialkontoret där du bor och ansöka om ”läger som korttidsvistelse enligt LSS” (lagen om stöd och service). På lägret träffar du nya vänner och kan prova på nya och spännande aktiviteter i en naturskön och stimulerande miljö. Du bor tillsammans i en grupp med dina lägerkompisar och personal.

Vi ordnar läger för barn, ungdomar och unga vuxna med olika funktionsnedsättningar. Du och din familj ansöker om plats på läger hos socialtjänsten.

Att vara på läger

Din lägergrupp består av deltagare och lägerledare. Ni bor tillsammans på en av våra fina lägergårdar. Här får du chansen att få nya kompisar och ha roligt tillsammans. Det bor flera lägergrupper på din lägergård. Gårdens kock lagar maten, och aktivitetsledaren planerar och leder alla aktiviteter som sker under lägret. Alla är välkomna i gemenskapen, och vi jobbar för att ingen ska behöva känna sig utanför.

Det här gör vi på läger

Här är några exempel på lägeraktiviteter:

  • Slöjda eller pyssla, spela spel, ha roliga tävlingar inne eller utomhus, lägerdisco, kanske spela teater eller sjunga och göra musik tillsammans
  • Ha en mysig spa-dag eller softa i en hängmatta
  • Bygga koja eller lådbil
  • Gå på upptäcktsfärd i naturen
  • Paddla kanot, fiska och laga till den fångade fisken över öppen eld
  • På sommaren blir det mycket tid för bad och äventyr vid hav eller sjö  


Det finns olika typer av läger: helgläger, lovläger och dagläger.

Helgläger

På helgläger bor du tillsammans med deltagarna och ledarna i din grupp. Ni övernattar på lägergården. Lägret pågår en hel helg från fredag kväll till söndag kväll. Det vanligaste upplägget är att varje grupp åker på helgläger nio gånger under skolterminerna. Det är också läger en hel vecka på sommaren.

Lovläger

Vi anordnar lovläger under sportlov, påsklov, sommarlov och höstlov. På lovläger bor du tillsammans med ledarna och andra deltagare. Ni övernattar på lägergården.

Dagläger

Dagläger kan passa för dig som vill vara med på läger utan att sova över på lägergården. Det vanligaste upplägget är att varje daglägergrupp åker på läger två helgdagar per månad under skolterminerna. Lägret pågår under dagtid. Det är också dagläger varje dag under en hel vecka på sommaren.

Ansök om läger

Du som har någon form av funktionsnedsättning och rätt till insatser enligt LSS, kan ansöka om läger som korttidsvistelse enligt LSS. Lägren är till för dig som är barn, ungdom eller vuxen och som bor hemma med din familj. Kontakta funktionsstödsenheten där du bor för att ansöka om plats.

Hitta funktionsstödsenhet