Boka sjösättning och upptagning

Här kan du som har vinteruppläggningsavtal boka, avboka och boka om tid för sjösättning och upptagning. Bokningen för höstens upptagning öppnar den 1 augusti.

Boka, avboka och boka om tid

Från den 1 augusti kan du logga in i e-tjänsten och boka din upptagningstid.
Upptagning sker vardagar från den 1 september till och med 30 november.

Tänk på att planera din upptagningstid då det kan bli flera veckors väntetid i vissa hamnar. Om du behöver boka om eller avboka din tid gör du det också i e-tjänsten.

Innan upptagningen ska båten vara märkt med Grefabs båtmärkningsdekaler och logg och propellerdekaler. Har du segelbåt måste den vara avmastad innan upptagning.

Vill du ta upp båten tidigare än 1 september debiteras en landhyra enligt prislistan.För att boka tidig upptagning måste du ringa kundservice på telefon 031-368 58 00.Information

Närvara eller inte närvara vid upptagning

Vid bokningen väljer du om du vill närvara eller inte närvara vid upptagningen. Väljer du att inte närvara vid upptagningen ska du lägga båten i kranbassängen kvällen före din upptagningstid.
Har du valt att närvara kommer du med din båt till kranområdet på bokad tid.
I Hovås måste du närvara vid upptagningen.

Båtmärkningsdekaler

Vi har ett system för märkning och identifiering av båtar. Innan upptagningen ska båten vara märkt med Grefabs båtmärkningsdekaler och logg och propellerdekaler.
Information om båtmärkning och hur du ska placera båtmärkningsdekalerna på båten.

Logg och propellerdekaler

Från mitten av augusti hämtar du själv dekalerna som finns i en låda utanför hamnvaktskontoret i respektive hamn. Innan upptagningen ska du markera båtens logg och propeller på båtens båda sidor med dekalerna. Om skada uppstår vid lyft och dekaler saknas eller är felplacerade är båtägaren ansvarig.


Båthus täckning

Om du önskar uppföra båthus eller skrymmande täckställning och behöver extra utrymme ska detta meddelas vid bokning av vinteruppställningsplatsen.
Båthuset eller skrymmande täckställningens längd och bredd debiteras enligt prislistan för vinteruppläggning. Täckning av båten skall utföras enligt ditt försäkringsbolags anvisning. Täckning eller presenning får inte fästas i bockar eller uppallning eller på annat sätt så att båtens stabilitet äventyras. Sidostöttorna ska säkras med en tamp under båten.


Egen trailer

Har du vinteruppläggningsavtal och tar upp båten själv på egen trailer måste du kontakta kundservice 031-368 58 00 för bokning. Sedan kontaktar du hamnpersonalen som hänvisar plats i hamnen.


Tilläggstjänster

Extra kranlyft eller ompallning bokar du genom att ringa till kundservice 031 368 58 00.

Sjösättning och upptagning med kranbil

I Björlanda Kile, Torslanda och i Hovås är det möjligt att själv lyfta med kranbil.Tidsbokning måste göras via kundservice på 031 368 58 00. Se aktuell prislista. Övrig sjösättning och upptagning utan tidsbokning är inte tillåtet.

Det här behöver du veta innan upptagning

Innan upptagning ska båten vara märkt med Grefabs båtmärkningsdekaler och logg och propellerdekaler.

Planera din bokning av upptagning då det kan bli upp till flera veckors väntetid i vissa hamnar.

Bottenspolning görs av Grefabs personal i samband med lyftet. Grefab garanterar inte att alla havstulpaner lossnar vid spolningen som sker med högtryck. Av säkerhetsskäl utförs inte bottenspolning vid minusgrader.

Grefab har spolplattor vid kranarna och effekten av dessa följs med intresse av oss, miljöförvaltningen och övriga myndigheter. Metoden fungerar väl i nästan alla hamnar. Detta visar sig när vi tar prover i avloppsvattnet. Grefab vill markera att det ur miljö- och arbetsmiljöhänseende är viktigt att kunderna använder miljögodkända färger och kemikalier för fritidsbåtar och undviker de färger som blöder.

Leverans av el på land sker mellan klockan 08.00 till 22.00. Inkopplad kabel får inte lämnas obevakad eller vara inkopplad över natten. Eluttagen är till för allas tillfälliga nyttjande och får inte ockuperas av enskild kund.
I §5 i Allmänna villkor kan du läsa mer om särskilda bestämmelser om nyttjande av el.

Vinteravtalet är löpande och gäller bara för den båt som står i avtalet. Har du bytt båt måste du kontakta kundservice 031 368 58 00 innan du kan boka din upptagningstid.

Sjösättning till våren 2021. Sista sjösättningsdag är den 31 maj. Står du kvar med din båt på land mellan 1 juni och 31 augusti debiteras en landhyra enligt prislistan.


Så här gör du

Boka sjösättning eller upptagning