Släktforska

Släktforskning kan bli en spännande resa tillbaka i tiden. Släktforskning är också en utmärkt metod för att följa det moderna samhällets framväxt ur både historisk och socioekonomisk synvinkel. Med hjälp av kyrkoböcker, bouppteckningar och domstolsprotokoll kan släkter och öden följas flera hundra år tillbaka i tiden.

På biblioteken finns det många användbara resurser för dig som släktforskar. Det finns både digitala resurser och tryckt material som kan hjälpa dig.

Flera av biblioteken erbjuder även handledning i olika former av släktforskning. Vänd dig till biblioteken om du vill veta mer. I bibliotekens kalendarium kan du hitta och boka in dig på nästa handledningstillfälle. 

Litteratur och historiska dokument

Litteratur utgiven av hembygdsföreningar kan vara matnyttigt för släktforskare. Dessa böcker innehåller ofta historisk information om såväl personer som orter. Mycket information finns också att hämta ur till exempel yrkesmatriklar, herdaminnen, adelskalendrar och andra tryckta källor. På biblioteken finns material om släktforskning bland annat på hylla 929.1.

Digitala resurser

Samtliga bibliotek i Göteborg har söktjänsterna Digitala forskarsalen (tidigare SVAR) och Arkiv Digital online

Arkiv Digital

En släktforskningssöktjänst där Sveriges kyrkoböcker, mantalslängder, domböcker, bouppteckningar, militära rullor med mera finns. Tillgänglig på biblioteket. Starta programmet AD-Online från Startmenyn och klicka sedan på "Logga in" utan att fylla i något. Instruktionsfilmer för Arkiv Digital Online

Digitala forskarsalen

Digitala forskarsalen (tidigare SVAR) är en släktforskningssöktjänst. Sök i Riksarkivets digitaliserade arkiv efter mantalslängder, kyrkoböcker och folkräkningar med mera. Sök i Digitala forskarsalen på biblioteket eller hemifrån.

EmiWeb

Släktforskningssöktjänst med material om ut- och invandringen till och från Sverige fram till omkring 1950. Här finns främst svenskt, nordiskt och amerikanskt material. EmiWeb är tillgängligt på Askims bibliotekLundby bibliotek och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Logga in på EmiWeb på biblioteket.

Bibliotekets söktjänstdatorer

På olika bibliotek finns fler söktjänster för släktforskning installerade på särskilda datorer. Detta gäller till exempel Sveriges dödbok, Begravda i Sverige, Sveriges Befolkning, Emigranten Populär, Grill, Häradsekonomiska kartan, Rosenberg, Rotemannen, Vallonskivan och Smedskivan.

Användbara släktforskningslänkar

Allmänt om släktforskning

Arkiv

Emigration

Göteborg

Norden