Använd dator på biblioteket

På biblioteken finns trådlösa nätverk så att du kan koppla upp dig och surfa på nätet. Med ditt bibliotekskort kan du använda bibliotekets datorer och på de flesta bibliotek kan du skriva ut, kopiera och skanna dokument.

Surfa på trådlöst nätverk

Många av biblioteken i Göteborg har trådlöst nätverk som du kan använda.

Två trådlösa nätverk (wifi)

 • Nätverket goteborgfree – ett helt öppet nätverk där du kan surfa utan att logga in.
 • Nätverket Biblioteket – du får tillgång till alla bibliotekets e-tjänster, till exempel databaser och söktjänster, precis som om du surfar på någon av bibliotekets datorer. Du behöver logga in med ditt bibliotekskort och pinkod.

Information och regler

 • Du kan inte göra utskrifter genom de trådlösa nätverken.
 • Du kan använda nätverket hur länge du vill. Om du är tillfällig gäst i Göteborg kan du få ett temporärt bibliotekskortsnummer som du kan ansluta till nätverket Biblioteket med.
 • De bibliotek som saknar trådlöst nätverk är bokbussarna, Donsö och Styrsö bibliotek

Så här gör du

Med dator

Klicka på "Nätverksanslutningar" i Kontrollpanelen eller motsvarande. Välj nätverket "goteborgfree" eller "Biblioteket". Anslut till det. Om du väljer nätverket "Biblioteket" behöver du logga in med ditt bibliotekskort och pinkod.

På telefon eller surfplatta

Leta efter trådlösa nätverk på din smartphone eller surfplatta. Välj nätverket "goteborgfree" eller "Biblioteket". Anslut till det. Om du väljer nätverket "Biblioteket" behöver du logga in med ditt bibliotekskort och pinkod.

Boka dator

Med ditt bibliotekskort kan du använda de datorer som finns på biblioteken. Många bibliotek har datorer som du kan boka i förväg via internet.

biblioteken i Göteborg finns datorer som du kan använda.

De flesta bibliotek använder ett bokningssystem, som gör att du kan boka en dator i förväg med ditt bibliotekskort och din pinkod. På vissa bibliotek finns datorer som du inte kan boka i förväg, du loggar då bara in på datorn med ditt bibliotekskortsnummer och din pinkod. Datorn på Styrsö bibliotek bokar du genom att ringa till biblioteket.

När du är på biblioteket använder du bibliotekskortet och pinkoden för att logga in i datorerna.

Du kan göra utskrifter från bibliotekens datorer. Utskrifter i färg kan du göra på Guldhedens bibliotek, Lundby bibliotek, Linnéstadens bibliotek, Majornas bibliotek, Stadsbiblioteket Göteborg, Världslitteraturhuset samt Älvstrandens bibliotek.

Information och regler

 • På många bibliotek kan du boka en dator i förväg genom bokningssystemet Netloan.
 • Du kan göra utskrifter från bibliotekens datorer. På vissa bibliotek finns möjlighet till färgutskrift.
 • För att använda bibliotekets datorer behöver du ett bibliotekskort och pin-kod.

Så här gör du


 1. Gå till Netloan

  I bokningssystemet Netloan kan du boka en dator i förväg på datorerna på biblioteken.

 2. Logga in

  Du loggar in med hjälp av ditt bibliotekskort och pin-kod.

 3. Boka en dator

  När du vill boka en dator väljer du reservationer, välj sedan vilket bibliotek du vill boka en dator på. Sedan väljer du datum och tid då du vill använda datorn genom att klicka i rutan.

 4. Avsluta

  Avsluta bokningen genom att välja Skapa.

Skanna, kopiera och faxa

På många av biblioteken i Göteborg finns det teknisk utrustning för att kunna skanna, kopiera och faxa.

Här kan du se vilken teknisk utrustning som finns på just ditt bibliotek. Klicka på ditt bibliotek i listan och titta under rubriken Utrustning.

Tänk på att även betalning och teknik kan skilja sig åt. Skanner kan till exempel finnas kopplad till en speciell dator eller som en funktion i en kopiator. Kopior kan betalas med mynt på vissa bibliotek och med förladdade kort på ett annat.

Skanner

Skanner finns på flera bibliotek. Be personalen om hjälp att boka en dator med skanner. Det kan vara bra att ha med ett eget USB-minne om du vill skanna och spara till exempel betyg, blanketter eller foton. Att skanna kostar ingenting.

Kopiator

Kopiator har de allra flesta biblioteken. En del har även färgkopiatorer.

Fax

Om det finns fax på ditt bibliotek kan du oftast faxa både inom Sverige och till utlandet. Biblioteken tar ut en avgift för detta som kan skilja sig åt mellan olika bibliotek.