Så funkar stadens beredskapsarbete
När en kris ändå inträffar arbetar staden för att minimera dess konsekvenser, upprätthålla kommunal verksamhet samt säkerställa en snar återgång till normalläge. Vid större kriser verkar staden för en samordnad information till allmänheten samt en samordning av berörda aktörers krishanteringsåtgärder.
Det svenska krishanteringssystemet har tre grundprinciper
Ansvarsprincipen
Den som har ansvar för en verksamhet i vardagen ska ha det också under en krissituation.
Likhetsprincipen
Under en kris ska verksamheten fungera på liknande sätt som den gör i vardagen – så långt det går. Verksamheten ska, om det är möjligt, skötas på samma plats som under normala förhållanden.
Närhetsprincipen
Med närhetsprincipen menas att en kris ska hanteras där den inträffar och av dem som är närmast berörda och ansvariga.
Göteborgs Stads arbete med civil beredskap
Kommunstyrelsen i Göteborg har det övergripande ansvaret för arbetet med civil beredskap vilket omfattar krisberedskap och civilt försvar. Stadsledningskontoret är kommunstyrelsens förvaltning och har uppdraget att stödja kommunstyrelsen i att leda, samordna och följa upp Göteborgs Stads verksamheter.
Göteborgs Stad har ett viktigt, omfattande och brett samhällsuppdrag som pågår dygnet runt, året om. Likt krishanteringssystemet grundprinciper om ansvar, likhet och närhet har varje nämnd och styrelse inom staden ett långtgående ansvar för arbetet med civil beredskap inom det egna verksamhetsområdet. Alla förvaltningar och bolag inom staden arbetar löpande med olika former av beredskapsplanering så som utbildning och övning.
Göteborgs Stad är likt alla kommuner en del av det civila försvaret i Sverige. Civilt försvar handlar om att stärka förmågan att hantera händelser över hela hotskalan. Från kris och katastrofer i fredstid till eskalerande gråzonsproblematik, krigsfara och ytterst ett väpnat angrepp mot Sverige. Gråzon syftar på ett tillstånd mellan fred och krig. Aktiviteter som förknippas med begreppet gråzonsproblematik är påtryckningar, spridning av desinformation, sanktioner, sabotage, underrättelseverksamhet, terrorhandlingar, infiltration, cyberattacker, påverkansoperationer eller angrepp på viktig infrastruktur.
Akut krisstöd
Vid en större allvarlig händelse kan Göteborgs Stad aktivera ett krisstöd som ger medmänskligt, praktiskt, psykologiskt och socialt stöd till drabbade i ett tidigt skede. Det kan liknas vid psykologisk första hjälpen. Lokaler kan öppnas som samlingsplatser för personer som behöver stöd eller hjälp. I Göteborgs Stad ansvarar de fyra socialförvaltningarna för
Särskild beredskapsplanering för el och vatten
Inom vissa verksamhetsområden finns en särskild beredskapsplanering, till exempel för el och vatten.
Styrel
Styrel är en planeringsprocess för att kunna prioritera samhällsviktiga elanvändare vid eleffektbrist ifall en manuell förbrukningsfrånkoppling behövs. Syftet med planeringen är att lindra samhällskonsekvenserna som uppstår om manuell förbrukningsfrånkoppling måste göras. Kommunfullmäktige i Göteborgs Stad har beslutat om prioritetsordning för Styrel inom Göteborgs Stads geografiska område. Här hittar du dokumentet.Här hittar du dokumentet.
Nödvatten
Dricksvatten är vårt viktigast livsmedel och är en förutsättning för att samhället ska fungera. Ibland uppstår situationer när det inte går att använda vatten från det vanliga vattenledningsnätet. Då behöver vattnet distribueras till konsumenter på annat sätt, exempelvis i tankar. Detta kallas för nödvatten. För att hantera en sådan situation är planering och prioritering nödvändigt.
Kommunfullmäktige i Göteborgs Stad har beslutat om en riktlinje för nödvattenförsörjning. Riktlinjens syfte är att effektivt kunna hantera en allvarlig störning av dricksvattenförsörjningen, så att konsekvenserna minskar för den enskilde och samhället. Göteborgs Stads riktlinje för nödvattenförsörjning
Risk- och sårbarhetsanalys
Vart fjärde år analyserar Göteborgs Stad vilka samhällsstörningar som kan inträffa och hur de kan påverka kommunens verksamheter. Resultatet sammanställs i en så kallad risk- och sårbarhetsanalys.
Kontakta stadsledningskontoret
Har du synpunkter eller frågor kring samhällsskydd och beredskap kan du kontakta avdelningen för säkerhet och beredskap på stadsledningskontoret.
Öppettider
Besöksadress
Gustaf Adolfs Torg 4A
Postadress
Stadsledningskontoret
404 82 Göteborg