Till sidans huvudinnehåll

Göteborgs Stads pris till vardagshjältar

Göteborgs Stad delar varje år ut pris till en eller flera personer som genom civilkurage, personligt mod och medmänsklighet gjort en insats utöver det vanliga.

Tanken med priset Vardagshjältar är att lyfta fram och uppmuntra personer som gjort en insats utöver det vanliga, någon som till exempel modigt ingripit för att hjälpa eller rädda en annan människa. Det kan också vara en person som mer långsiktigt i vardagen arbetat för att uppnå syftena med utmärkelsen. Utmärkelsen delas ut varje år till en eller högst tre kommunmedborgare.

Vardagshjältar 2023

Anne Ryen och Jonny Zasella är två eldsjälar som engagerar sig i sina medmänniskor och har gjort goda gärningar utöver det vanliga. Därför belönas de med Göteborgs Stads utmärkelse Vardagshjälte 2023.

Ann Ryen

Anne Ryen är ordförande för föreningen #utanskyddsnät. Föreningen ger stöd och hjälp till kvinnor och transpersoner som har levt eller lever i hemlöshet, missbruk, kriminalitet, prostitution och psykisk ohälsa. Man skulle kunna nominera alla medlemmar i föreningen, då de alla är vardagshjältar. Anne Ryen tilldelas priset för att hon är en klok och engagerad kvinna med mycket livserfarenhet som brinner för att hjälpa sina medsystrar och medsyskon. Som person är Anne generös, varm, omtänksam, lyhörd, priskommittén skulle kunna rada upp många fler adjektiv. Hon är en eldsjäl som har ett stort hjärta. Därför är Anne Ryen en sann vardagshjälte med sina medmänniskors väl i fokus.

Jonny Zasellas

Jonny Zasellas arbetar som fritidspedagog på fritidsgården i Gamlestan. Jonny Zasellas får priset vardagshjälte för sitt rättspatos och sin oräddhet för att stå upp för och värna alla människors lika värde och rättigheter, oavsett vem de är. Han är mycket uppskattad av ungdomarna och kollegorna i Gamlestan, jobbar med oförtruten kraft. Privat är det ingen skillnad, de som klankar ner på andra får snart lära sig en moralisk läxa. Han är dessutom social, rolig och rapp i käften.

Tidigare pristagare

Vardagshjältar 2022

Sofia Brax
Anders Holme
Wilma Lundberg

Vardagshjältar 2021

Emelie Andersson
Adam Youssef

Ingen utmärkelse 2020

På grund av covid-19 delades ingen utmärkelse ut 2020.

Vardagshjältar 2019

Matilda Brinck-Larsen
Christer Melvinsson

Vardagshjältar 2018

Pontus Berger
Emma Ivarsson
Eva-Britt Luvö

Vardagshjältar 2017

Ann-Christine Thunman
Elisabeth Anderton

Om utmärkelsen Vardagshjältar

Priset Vardagshjältar syftar till att motverka utanförskap, främlingsfientlighet och våld och i stället främja mänskliga rättigheter, civilkurage, personligt mod, integration, medmänsklighet, solidaritet och en tryggare stad. Tanken är att lyfta fram och uppmuntra personer som gjort en god gärning utöver det vanliga.

Mottagarna av priset Vardagshjältar utses av en priskommitté som består av kommunfullmäktiges presidium, Västsvenska handelskammaren, Göteborgs universitet och Social ekonomi.

Vill du nominera en person?

Gör så här

  1. Skriv en utförlig motivering till varför just din kandidat bör få utmärkelsen
  2. Anmäl din kandidat till Vardagshjältar via e-post till  vardagshjaltar@stadshuset.goteborg.se

Kontakta Göteborgs Stad

Har du synpunkter eller frågor om priset Vardagshjältar kan du kontakta Göteborgs Stad.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

${loading}