Effekter av ett förändrat klimat
Översvämning från skyfall och höga vattennivåer
Redan i dag finns risk för översvämning genom kraftiga och intensiva regn, höga flöden i vattendrag och höga havsnivåer. I ett framtida klimat där skyfallen ökar, flöden i vattendragen blir större och havet stiger kommer översvämningsrisken öka.
Risken för översvämning beror även på markanvändningen och hur Göteborg Stad bygger och utvecklar staden. Stora regnmängder på kort tid kan leda till kraftiga översvämningar, särskilt i områden med otillräcklig dränering eller där infrastrukturen inte är anpassad för intensiva regn.
Förändrad nederbörd
Klimatförändringen leder till att årsnederbörden i Göteborg kommer att öka. Nederbörden kommer däremot inte att fördela sig jämt under året. Störst förändring väntas i vinter- och vårnederbörd som kan komma att öka. Sommartid förväntas i stället antalet torra dygn att öka. Den extrema nederbörden kommer att öka med intensivare regn och ökning av antalet dygn.
Förändrade vattennivåer
Grundvattennivåer, vattenflöden och vattenstånd i havet samt i sjöar och vattendrag påverkas av ett förändrat klimat. Årsdynamiken i vattendragen förändras och förskjuts, med större flöden vintertid och lägre vårflöden.
Tillfällen med höga flöden beror på ökad intensiv nederbörd och ökande höga flöden i samtliga vattendrag. På grund av ökad avdunstning i ett varmare klimat blir även antalet dagar med lågflöden fler i samtliga vattendrag.
Förändrad nederbörd och högre temperaturer leder till förändrade grundvattenförhållanden. I Göteborgsområdet minskar den potentiella grundvattenbildningen något och grundvattentorka bedöms blir längre, med större förändringar nära kusten eller de större sjöarna.
Stigande havsnivåer innebär att medelvattennivåer och högvattenhändelser blir högre. I sjöarna kan nivåerna både komma att öka och minska beroende på en sjös geografiska läge och förändrade nederbördsmönster och ökad avdunstning.
Värme
När jordens medeltemperatur stiger ökar temperaturen i Göteborgsområdet. Därmed ökar värmeböljorna, när dygnets högsta temperatur är minst 25 grader och blir både varmare och längre. Detta påverkar hela samhället, allt från liv och hälsa till viktiga samhällsfunktioner. Göteborg går mot ett klimat liknande det i Nederländerna eller centrala Frankrike vid slutet av 1900-talet.
Torka
Klimatförändringarna förväntas leda till mer frekventa och intensiva torrperioder. Samtidigt kan nederbörden vara mer koncentrerad till kortare perioder, vilket gör att marken inte hinner ta upp vattnet ordentligt och ökar risken för torka. Varma månader med hög avdunstning och lite nederbörd, kan resultera i längre torrperioder som påverkar jordbruk, vattenförsörjning, ekosystem och samhället i stort.
Brandrisk
Den främsta orsaken till bränder i skog och mark är mänsklig aktivitet men vädret har stor betydelse för uppkomsten och spridningen av bränder. Ett varmare klimat leder till att brandrisken ökar. Störst inverkan på brandrisken har temperatur- och fuktighetsförhållanden.
Erosion, ras och skred
Ett förändrat klimat med höjda havsnivåer, ökad nederbörd, avrinning och flöden ökar förutsättningarna för erosion längs kuster, sjöar, vattendrag och i mark. I samband med skyfall kan erosion uppstå i riskområden.
Ökade flöden, intensivare regn samt förändrade grundvatten- och markförhållanden ökar risken för ras och skred. Indirekt kan erosion leda till ras och skred.
Läs mer
Kontakta Göteborgs Stad
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
404 82 Göteborg