Till sidans huvudinnehåll

Det råder eldningsförbud

Senast uppdaterad: 9 juni 2023 klockan 11:50

Göteborgs Stad har infört eldningsförbud för all eldning och grillning i skog och markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Eldningsförbudet gäller från 1 juni klockan 15 och tills vidare.

Förbjudet att elda i skog och mark inom kommunen

Om Göteborgsförslaget


Göteborgsförslaget gör att politikerna kan se vilka frågor som engagerar göteborgarna. Det är också ett sätt att fånga upp goda idéer och förslag så att kommunens service kan bli bättre.

På slutet av sidan hittar du information om Göteborgsförslaget på andra språk än svenska.

Oavsett hur gammal du är eller var du bor är du välkommen att delta i Göteborgsförslaget. Förslagen publiceras synligt för alla. Du kan komma med egna förslag, rösta på andras eller bara följa debatten. Behöver du hjälp att lägga in ditt Göteborgsförslag, kan du vända dig till något av stadens medborgarkontor.

Lämna förslag, rösta och kommentera

En person visar en annan person Göteborgsförslaget på en dator.
​På medborgarkontoren kan du få hjälp att lägga in ditt Göteborgsförslag. Foto: Julia Sjöberg

Skapa ett konto

För att lämna ett Göteborgsförslag eller för att kommentera och rösta, behöver du skapa ett konto  genom att registrera dig med namn och kontaktuppgifter. Du får då ett mejl till din e-postadress. Bekräfta genom att klicka på länken i mejlet. Det är enbart ditt namn som kommer att synas på webbsidan. 

Vi behöver dina kontaktuppgifter för att vi ska kunna nå dig om vi behöver ställa frågor om ditt förslag.

Juridiska personer som företag, ideella organisationer och föreningar får inte lämna Göteborgsförslag.

Lämna ett Göteborgsförslag

Vad ska ett förslag innehålla?

  • Förslaget ska handla om Göteborgs Stads verksamhet, alltså det som kommunen har ansvar för och möjlighet att besluta om. Det är bland annat stadsplanering, miljö, turism, näringsliv, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola samt kultur- och fritidsverksamhet. 
  • I förslaget måste du tydligt berätta vilken åtgärd du vill att Göteborgs Stad ska göra och beskriva vad du vill ska hända och varför.
  • Ditt förslag ska bestå av en rubrik, en sammanfattning och en beskrivning av din idé. Det går bra att lägga med bilder, filmer och dokument.
  • Tänk på att skriva så tydligt som möjligt så att andra kan förstå ditt förslag, var konstruktiv och ha en hänsynsfull ton.

Innan du lämnar ditt Göteborgsförslag

Läs gärna igenom sidan Aktuella Göteborgsförslag och se om det är någon annan som redan har lämnat in en idé som liknar din. Då kan du kommentera och rösta på det förslaget istället, så är det större chans att idén får många röster. Tidigare förslag finns på sidorna Under behandling och Arkiverade.

Om du vill lämna förslag, synpunkt eller göra en felanmälan gällande något i kommunens dagliga service ska du göra det i formuläret Lämna synpunkt istället för att skicka ett Göteborgsförslag. Då får du snabbare hjälp.

Gå till sidan Lämna ett Göteborgsförslag

Granskning

Efter att du skickat in ditt förslag granskas det så att det uppfyller kriterierna för Göteborgsförslag. Därför kan det dröja några dagar innan du ser ditt förslag på webbsidan.

Göteborgsförslag ska beröra kommunens verksamhet och får inte bryta mot svensk lag, vara diskriminerande eller på andra sätt olämpliga. De får heller inte innehålla sekretessinformation eller handla om frågor som berör någon enskild person. Ett Göteborgsförslag kan inte handla om kommunens interna organisation eller personalfrågor. Det får inte heller marknadsföra en produkt eller verksamhet.

Samla röster under 90 dagar

Du får ett mejl när ditt Göteborgsförslag publiceras på webbplatsen. Efter det ligger ditt förslag aktivt för att få kommentarer och röster under 90 dagar.

Du får själv marknadsföra ditt förslag för att få röster, till exempel via sociala medier som Facebook och Twitter. Det finns dela-knappar ovanför rutan med ditt förslag.

Förslaget ligger ute i 90 dagar oavsett om det kommer upp i 200 röster tidigare.

Kommentera och rösta

Om du vill kommentera eller stödja ett Göteborgsförslag genom att rösta på det behöver du först skapa ett konto.

Här ser du alla Göteborgsförslag som går att rösta på. Klicka på rubriken på det förslag du är intresserad av. Där kan du rösta för förslaget och kommentera det. Du kan bara rösta på ett specifikt förslag en gång.

Ditt namn kommer att synas i listan över namnunderskrifter, som publiceras ihop med det förslag du röstat på. Listan över namnunderskrifter finns också med i underlaget som skickas till den nämnd som berörs av förslaget och är en allmän handling.

Vad händer sedan?

Om ett Göteborgsförslag får 200 röster eller fler skickas förslaget, namnunderskrifter och kommentarer till den nämnd som ansvarar för frågan. Politikerna i nämnden ska ta ställning till förslaget och återkomma med besked om sitt beslut.

Eftersom förslaget ska tas upp på ett eller kanske flera sammanträden i den aktuella nämnden, kan det dröja flera månader innan besked kommer om hur det har gått.

Nämndens beslut kommer även att publiceras tillsammans med förslaget på webbplatsen, under Arkiverade förslag.

Göteborgsförslag som inte kommer upp i 200 röster arkiveras och är alltså fortfarande synliga men går inte att rösta på längre.

Riktlinjer för Göteborgsförslaget

Att Göteborgs Stad skulle införa e-förslag beslutades i kommunfullmäktige 2014. Riktlinjer för hur det ska fungera beslutades i kommunstyrelsen 2016 och uppdaterades 2020.

Riktlinjer för Göteborgsförslaget

E-förslag, e-petition och medborgarförslag

Göteborgsförslaget är Göteborgs Stads namn på e-förslag.

Ett e-förslag, eller e-petition, är ett förslag på en åtgärd från en medborgare till kommunens politiker. Förslaget läggs ut på webben och andra medborgare kan stödja förslaget genom att signera det.

Medborgarförslag är något annat än e-förslag och innebär enligt kommunallagen en möjlighet för den som är folkbokförd i en kommun att väcka ärenden i fullmäktige om frågor inom kommunens ansvarsområden. Kommunfullmäktige i Göteborgs Stad har inte infört medborgarförslag.

Läs om flera olika sätt att engagera sig och påverka i Göteborgs Stad, på goteborg.se/paverka.

Dataskyddsförordningen (DSF)

När du lämnar, kommenterar eller röstar på ett Göteborgsförslag lagras dina personuppgifter för att vi ska kunna nå dig och kunna visa vilka som lämnat, kommenterat eller röstat på ett förslag. Uppgifterna kan även användas för statistisk uppföljning. Genom att du skapar ett konto för att lämna eller rösta på ett Göteborgsförslag godkänner du att vi lagrar och publicerar dina uppgifter.

Läs om hur Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter.

Ansvar

Göteborgs Stad publicerar förslag. I övrigt är det förslagslämnarens åsikter som uttrycks i förslaget.

Information på andra språkKontakta Göteborgs Stad

Har du frågor eller synpunkter om Göteborgsförslaget? Då kan du kontakta Göteborgs Stad.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

Öppettider

${loading}